Επιστημονικά Νέα

Πόσο αγαπούν την καρδιά οι ξηροί καρποί;

της Ευσταθίας Παπαδά
09 Οκτωβρίου 2019
7482 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
kardia-oi-ksiroi-karpoi

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως με σημαντικό κόστος για τη δημόσια υγεία. Ένα μεγάλο ποσοστό των καρδιαγγειακών νοσημάτων μπορεί να προληφθεί μέσω αλλαγών του τρόπου ζωής και της διατροφής. Η κακής ποιότητας διατροφή επιδρά αρνητικά σε πολλούς παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως η παχυσαρκία, η αρτηριακή πίεση, η LDL χοληστερόλη, η ινσουλινοαντίσταση, το οξειδωτικό στρες, η ηπατική λειτουργία και η φλεγμονή. Αντιθέτως, τα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα αντιοξειδωτικά συστατικά, οι φυτικές ίνες, τα φαινολικά συστατικά και οι φυτοστερόλες επιδρούν θετικά στους παραπάνω παράγοντες.

Επιδημιολογικές μελέτες καταδεικνύουν ευεργετικά αποτελέσματα από την κατανάλωση ξηρών στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου γεγονός που έχει οδηγήσει σε ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές για την εκτίμηση της επίδρασης διαφόρων τύπων ξηρών καρπών σε διάφορους παράγοντες κινδύνου. Ωστόσο, η πλειονότητα αυτών των μελετών επικεντρώθηκε στην μελέτη ξηρών καρπών μεμονωμένα με κύρια τα αμύγδαλα, τα φυστίκια και τα καρύδια.

Στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να εξετάσει την επίδραση της κατανάλωσης μείγματος ξηρών καρπών σε δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες.

Πώς σχεδιάστηκε η παρέμβαση;

Πρόκειται για μία τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη δοκιμή 8 εβδομάδων με 48 υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η ομάδα των ξηρών καρπών κατανάλωνε 42,5 γραμμάρια ξηρών καρπών με αμύγδαλα, κάσιους, φουντούκια, Brazilian nuts, macadamia, φιστίκια και καρύδια, με 250 kcal και 163 mg Na. Η ομάδα ελέγχου κατανάλωσε ένα ισοθερμιδικό σνακ με αλατισμένα pretzel και 173 mg Na. Το μίγμα των ξηρών καρπών ήταν ελαφρώς αλατισμένο για να ισοδυναμεί με το περιεχόμενο Na των pretzels.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Το σωματικό βάρος, o ΔΜΣ και τα επίπεδα ινσουλίνης ήταν σημαντικά χαμηλότερα στην ομάδα των ξηρών καρπών σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Η κατανάλωση των ξηρών καρπών οδήγησε επίσης σε σημντική μείωση των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης μετά από 4 και 8 εβδομάδες σε σύγκριση με την αρχή της παρέμβασης, αντίστοιχα. Η γαλακτική αφυδρογονάση στην ομάδα ξηρών καρπών ήταν σημαντικά χαμηλότερη από την ομάδα ελέγχου αλλά δεν ανιχνεύθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων στα τριγλυκερίδια, την LDL και την HDL. Ωστόσο, η κατανάλωση  pretzel οδήγησε σε αύξηση των τριγλυκεριδίων από τις 4 εβδομάδες στις 8 εβδομάδες, σε αύξηση της LDL, ενώ η HDL μειώθηκε παροδικά από την αρχική τιμή στις 4 εβδομάδες. Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές μεταβολές λιπιδίων στην ομάδα των ξηρών καρπών.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Η συστηματική κατανάλωση ανάμικτων ξηρών καρπών θα μπορούσε να βελτιώσει τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου με τη ρύθμιση του σωματικού βάρους και της γλυκόζης σε σύγκριση με ένα κοινό σνακ πλούσιο σε υδατάνθρακες.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Abbaspour N, Roberts T, Hooshmand S, Kern M, Hong MY. Mixed Nut Consumption May Improve Cardiovascular Disease Risk Factors in Overweight and Obese Adults. Nutrients. 2019;11(7).

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D