Blog

Αξιόπιστη βιβλιογραφία για αξιόπιστα αποτελέσματα

του Γεώργιου Σαλταούρα
07 Ιουνίου 2017
10188 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
aksiopisti vivliografia kai ereuna

Photo source: www.bigstockphoto.com

Στην επιστήμη της διαιτολογίας και διατροφής, όπως και σε όλες τις επιστήμες υγείας, οι εξελίξεις είναι πιο γρήγορες από ποτέ και η νέα γνώση άμεσα διαθέσιμη. Ένας από τους πιο συχνούς τρόπους επικοινωνίας της γνώσης με τους πελάτες σας και με το κοινό γενικότερα γύρω από θέματα διατροφής και υγείας είναι η αρθρογραφία. Ένα άρθρο οφείλει να είναι ενημερωτικό, ευανάγνωστο, μα πάνω από όλα αξιόπιστο. Πώς θα γίνει αυτό; Μα φυσικά αν οι πηγές από όπου λαμβάνουμε την πληροφορία είναι και αυτές αξιόπιστες. Η βιβλιογραφία είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για τη συγγραφή ενός άρθρου.

Τι είναι η βιβλιογραφία;

Η βιβλιογραφία είναι το σύνολο των πηγών από όπου λαμβάνουμε τις πληροφορίες που χρησιμοποιούμε για τη δημιουργία ενός άρθρου. Οι πηγές αυτές συνήθως είναι επιστημονικά άρθρα, ιστοθέσεις, βιβλία ή αναφορές (reports). Η πιο σύγχρονη πληροφορία βρίσκεται σε επιστημονικά άρθρα, κάθε ένα από τα οποία παρουσιάζει ένα είδος έρευνας. Η ανάγνωση και αξιολόγηση ενός άρθρου είναι το βασικό χαρακτηριστικό για τη σύνθεση της βιβλιογραφίας. Είναι το άρθρο κατάλληλο για την αναζήτησή μου; Περιέχει την πληροφορία που ψάχνω; Είναι καλής ποιότητας;


Διαβάστε επίσης: Είμαι διαιτολόγος, πώς θα αξιολογήσω μια επιστημονική έρευνα; [Δωρεάν EBOOK]


Πώς θα κρίνω την ποιότητα ενός επιστημονικού άρθρου;

Ένα άρθρο αποτελείται από την περίληψη και τέσσερις ενότητες: εισαγωγή, μέθοδοι, αποτελέσματα και συζήτηση. Προτείνουμε να διαβάσετε τις ενότητες με την εξής σειρά:

  • Περίληψη – θα δώσει μία πρώτη εικόνα του θέματος του άρθρου.
  • Μέθοδοι – ίσως η πιο σημαντική ενότητα στη διαδικασία αξιολόγησης. Ο σχεδιασμός της έρευνας είναι το πιο σημαντικό κριτήριο, καθώς από αυτόν κρίνεται σε μεγάλο βαθμό η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.
  • Αποτελέσματα – η παρουσίαση των ευρημάτων θα πρέπει να γίνεται με τρόπο κατανοητό στον αναγνώστη, ο οποίος με τη σειρά του θα χρησιμοποιήσει την πληροφορία στην καθημερινή του πρακτική ή θα την επικοινωνήσει στο κοινό.
  • Συζήτηση και εισαγωγή – Αν δεν έχετε ήδη απορρίψει το άρθρο, πολύ δύσκολα θα το κάνετε λόγω του περιεχομένου αυτών των ενοτήτων. Αξίζει να τις διαβάσετε, γιατί είναι άκρως ενημερωτικές.

Άλλα στοιχεία που πιθανώς κρίνουν την ποιότητα μιας έρευνας είναι η πηγή χρηματοδότητησης. Φυσικά δεν αποτελεί κανόνα ότι η χρηματοδότηση μιας έρευνας από εταιρία μειώνει την αξία της, αλλά καλό είναι να είμαστε ιδιαίτερα κριτικοί.

Έχοντας συγκεντρώσει την απαραίτητη βιβλιογραφία, είστε έτοιμοι να γράψετε το άρθρο και να ενημερώσετε το κοινό σας!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Durbin CG. How to Read a Scientific Research Paper. Respiratory Care 2009;54(10):1366 –1371

Evans, D. Hierarchy of evidence: a framework for ranking evidence evaluating healthcare interventions. Journal of Clinical Nursing 2003; 12: 77–84

Every-Palmer S. and Howick J. How evidence-based medicine is failing due to biased trials and selective publication .Journal of Evaluation in Clinical Practice 2014;20:908–914

Γεώργιος Σαλταούρας
Γεώργιος Σαλταούρας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PhD, ANutr