Επιστημονικά Νέα

Πώς επιδρά η ποιότητα και η ποσότητα του λίπους της vegan διατροφής σε δείκτες υγείας;

της Ευσταθίας Παπαδά
04 Δεκεμβρίου 2019
6225 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Πώς επιδρά η ποιότητα και η ποσότητα του λίπους της vegan διατροφής σε δείκτες υγείας;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα μακροθρεπτικά συστατικά παίζουν σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και σακχαρώδη διαβήτη. Πιο συγκεκριμένα, η ποιότητα του διατροφικού λίπους που αντανακλάται στα λιπίδια του πλάσματος και των ιστών, επιδρά στη λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών συμπεριλαμβανομένης και της λειτουργίας της ινσουλίνης. Μελέτες παρατήρησης υποδεικνύουν ότι η ποιότητα του διατροφικού λίπους επηρεάζει την εμφάνιση ινσουλινοαντίστασης και μεταβολικού συνδρόμου ανεξάρτητα από την επίδραση στο σωματικό βάρος. Φαίνεται ότι η υψηλή πρόσληψη λινελαϊκού οξέος βελτιώνει την ινσουλινοευαισθησία, ενώ οι χαμηλή συγκέντρωση λινελαϊκού και η υψηλή συγκέντρωση παλμιτικού οξεός στο πλάσμα αποτελούν δείκτες πρόβλεψης του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη. Επιπλέον, επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως τα άτομα που ακολουθούν μία vegan διατροφή έχουν μία ποιοτικότερη διατροφική πρόσληψη λιπαρών σε σύγκριση με όσους ακολουθούν διατροφές που περιέχουν ζωϊκά προϊόντα.

Πρόσφατη μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής διερεύνησε την επίδραση της vegan διατροφής στη σύσταση του σώματος, την ινσουλινοαντίσταση και την έκκριση ινσουλίνης σε υπέρβαρους ενήλικες χωρίς ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη.

Πώς σχεδιάστηκε η παρέμβαση;

Πρόκειται για μία ανοικτού τύπου τυχαιοποιημένη μελέτη με παράλληλες ομάδες. Συνολικά 75 υπέρβαροι ενήλικες τυχαιοποιήθηκαν στην ομάδα παρέμβασης που ακολούθησε vegan διατροφή χαμηλή σε λίπος (n=38) και στην ομάδα ελέγχου (n=37) για 16 εβδομάδες. Η σύσταση του σώματος αξιολογήθηκε με DEXA, η ινσουλινοαντίσταση αξιολογήθηκε με το δείκτη HOMA-IR και η έκκριση της ινσουλίνης ύστερα από διέγερση με ένα υγρό πρωινό. Ημερολόγιο καταγραφής 3 ημερών χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση της διατροφικής πρόσληψης.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Οι αλλαγές της διατροφικής πρόσληψης λιπαρών ως ποσοστά της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης συσχετίστηκαν θετικά με αλλαγές στη λιπώδη μάζα σώματος λαμβάνοντας υπόψη τόσο το δείκτη μάζας σώματος όσο και την ενεργειακή πρόσληψη. Η μειωμένη πρόσληψη στεατικού οξέος και του CLA-trans-10-cis12 οξέος, αλλά η αυξημένη πρόσληψη λινελαϊκού και λινολενικού οξέος συσχετίστηκαν με μείωση του HOMA-IR.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Στο πλαίσιο μιας vegan δαιτροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, η μειωμένη πρόσληψη κορεσμένων και trans-λιπαρών οξέων και η αυξημένη σχετική περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ιδιαίτερα σε λινελαϊκό και α-λινολενικό οξύ, σχετίζονται με μειωμένη λιπώδη μάζα και ινσουλινοαντίσταση.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Kahleova H et al. Fat Quantity and Quality, as Part of a Low-Fat, Vegan Diet, Are Associated with Changes in Body Composition, Insulin Resistance, and Insulin Secretion. A 16-Week Randomized Controlled Trial. Nutrients 2019, 11, 615; doi:10.3390/nu11030615

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D