Συνέδρια

Τελευταία νέα από το 16ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας στη Γενεύη

21 Μαΐου 2008
6873 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
geneui

Photo source: www.bigstockphoto.com

Eυρείες διακυμάνσεις στο υπέρβαρο και στην παχυσαρκία που επικρατούν σε όλη την Ευρώπη τονίζονται σε νέες αναλύσεις που δημοσιεύθηκαν στο 16ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Παχυσαρκίας.

Καθώς τα δεδομένα δεν είναι ακόμα αυστηρά συγκρινόμενα, λόγω των διαφορετικών πληθυσμών των δειγμάτων, εύρος ηλικιών και δειγματοληπτικών μεθόδων, διαθέσιμες εκτιμήσεις δείχνουν ότι όλες οι χώρες εκτός από την Εσθονία, την Λετονία, την Ρουμανία και την Ελβετία, αναφέρουν ότι η πλειοψηφία ενήλικων ανδρών ήταν υπέρβαροι, ενώ έξι χώρες απαρίθμησαν περισσότερο από το μισό του γυναικείου πληθυσμού ως υπέρβαρες.

Νέα στοιχεία για την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Λετονία και την Λιθουανία δείχνουν ότι τα ποσοστά στατιστικών παχυσαρκίας αυξήθηκαν και για τα δυο φύλα σε σύγκριση με τα αποτελέσματα προγενέστερων ερευνών, όμως σε 10 χώρες δεν ήταν διαθέσιμη η ενημέρωση στοιχείων.

Το υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας που επικρατεί στους άνδρες έχει βρεθεί στην Κύπρο, ακολουθεί με μικρό ποσοστό διαφοράς η Αγγλία όπου σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα είναι περίπου στο 25%. Το υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας που επικρατεί στις γυναίκες βρέθηκε στην Αγγλία και στη Σκωτία στο 25-26%.

Η μέγιστη τιμή συνδυασμού υπέρβαρου και παχυσαρκίας έχει αναφερθεί στους άνδρες της Κύπρου ενώ στις γυναίκες, η Σκωτία κατέχει το υψηλότερο ποσοστό σχεδόν στο 60%.

Νεώτερα στοιχεία στην Ευρώπη έρχονται από έρευνα του 2008 στην Γερμανία και τονίζει την σημασία της κατανόησης των διαφορών σε τεχνικές έρευνες κατά την εκτίμηση αξιολόγησής τους. Η Εθνική Έρευνα Καταναλωτή (published) από το Ινστιτούτο Max Rubner δείχνει μια συνολική επικράτηση παχυσαρκίας του 20.5% για τους άνδρες και 21.1% για τις γυναίκες. Ο συνδυασμός υπέρβαρου με παχυσαρκία στο σύνολό του ήταν 66% για τους άνδρες και 50.6% για τις γυναίκες.

Τα στοιχεία αυτά είναι χαμηλότερα από τις προαναφερόμενες εκτιμήσεις, γεγονός που έκανε επικρατέστερη την παχυσαρκία του 22.5% για τους άνδρες και το 23.3% για τις γυναίκες με βάση το Bertelsmann Health Monitor, και είναι εμφανώς χαμηλότερα από την εκτίμηση του συνδυασμού υπέρβαρου και παχυσαρκίας που είναι 75.4% για τους άνδρες και 59% για τις γυναίκες. Αυτό μπορεί εν μέρει να απεικονίζει την διαφορά στο εύρος ηλικιών και στις μεθοδολογίες που ακολουθήθηκαν στις έρευνες.

Επιπλέον η Πορτογαλία ανέφερε μια αύξηση στην παχυσαρκία στους άνδρες, ενώ στοιχεία από πέντε χώρες – Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Ουγγαρία και Σλοβακία- πρότειναν μία χαμηλότερη επικράτηση από τα προηγούμενα στοιχεία ερευνών. Οι διαφορές στις μεθοδολογίες των ερευνών δυσκόλεψαν την ανάλυση των στοιχείων.

Το ποσοστό της παχυσαρκίας στις γυναίκες αυξήθηκε επίσης και στο Βέλγιο, την Δανία και τη Σλοβακία, ωστόσο έρευνες τριών χωρών – Φινλανδία, Ουγγαρία και Πορτογαλία – κατέγραψαν χαμηλότερες μετρήσεις για τις γυναίκες, σε σχέση με προηγούμενη έρευνα.

Το medNutrition θα ήθελε να ευχαριστήσει το Τμήμα Επικοινωνίας και Εταιρικών Υποθέσεων της Coca-Cola Hellas για την αποστολή επιστημονικού συνεργάτη στο 16ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας.

Πάρης Παπαχρήστος
Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Ο Πάρης Παπαχρήστος παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, συμβάλλοντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Ως πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc. έχει ευρύτερη επιστημονική γνώση, η οποία συνδυάζεται στις διαιτολογικές συνεδρίες με την προσωπική του εμπειρία.
 
Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις διαιτολογικές υπηρεσίες που παρέχει είτε στο Παγκράτι είτε αξιοποιώντας skype και viber σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με χιλιάδες ανθρώπους, έχει δει τι είναι αποτελεσματικό και όχι.