Επιστημονικά Νέα

Έχετε πελάτες που παραπονιούνται πως τους «πειράζει» ο καφές;

της Μαρκέλλας Συμεοπούλου
13 Οκτωβρίου 2016
10743 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
diaitologiki sinedria

Photo source: www.bigstockphoto.com

Έχετε πελάτες που παραπονιούνται πως τους πειράζει ο καφές; Αυτή η μελέτη έχει σχεδιαστεί για να σας λύσει όλες τις απορίες!

Εκπονήθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και είχε σα σκοπό να διερευνήσει την επίδραση της άμεσης κατανάλωσης καφέ σε υγιή άτομα που καταναλώνουν καφέ υπό μη στρεσογόνες καταστάσεις: α) στα επίπεδα της γαστρίνης και σε γαστρεντερικά συμπτώματα β) σε δείκτες στρες όπως τα επίπεδα της κορτιζόλης και της άλφα αμυλάσης καθώς και σε ψυχομετρικούς δείκτες και τέλος, γ) στην πίεση του αίματος.

Πώς σχεδιάστηκε η μελέτη;

Πρόκειται για τυχαιοποιημένη διπλά τυφλή διασταυρούμενη κλινική δοκιμή, στην οποία έλαβαν μέρος 40 υγιείς άνθρωποι (20 άντρες και 20 γυναίκες) ηλικίας 20-55 ετών που κατανάλωσαν τυχαία 200 ml καφέ (ζεστό ή κρύο στιγμιαίο καφέ ή κρύο εσπρέσο ή ζεστό γαλλικό) με 7,5 γρ ζάχαρης και 160 mg καφεΐνης σε απόσταση μίας εβδομάδας. Τα επίπεδα γαστρίνης αξιολογήθηκαν στο σάλιο όπως και της α-αμυλάσης, σχεδιάστηκε ειδικό ψυχομετρικό εργαλείο που αποτίμησε το στρες για τη συγκεκριμένη μελέτη ενώ τα γαστρεντερικά συμπτώματα κατέγραψαν οι συμμετέχοντες σε σχετική κλίμακα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν τα εξής:

  • Καμία επίδραση σε γαστρεντερικά συμπτώματα - κάτι που επιβεβαιώνεται και από άλλες μελέτες σε ανθρώπους χωρίς χρόνια γαστρεντερικά προβλήματα. Παροδική αύξηση της γαστρίνης επήλθε με όλα τα είδη καφέ.
  • Καμία επίδραση στα επίπεδα κορτιζόλης δηλαδή στο ενδογενές στρες. Να σημειωθεί πως τόσο το περιβάλλον της έρευνας ήταν ήρεμο όσο και τα άτομα εξ αρχής δήλωσαν πολύ χαμηλά επίπεδα στρες.
  • Αύξηση της άλφα αμυλάσης: παρότι υπό άλλες συνθήκες θα αποτελούσε δείκτη στρες, επειδή δε συνοδευόταν από αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης, μαρτυρά πιθανότατα αντίθετα, ηρεμιστικές ιδιότητες, δηλαδή σύμφωνα με τους ερευνητές ο καφές δρα κατά του στρες. Μάλιστα η επίδραση είναι μεγαλύτερη για τον στιγμιαίο καφέ (ζεστό ή κρύο) σε σχέση με τον εσπρέσο και το γαλλικό.
  • Παροδική αύξηση της πίεσης -χωρίς διαφορά ανάμεσα στα είδη του καφέ- με μέγιστη επίδραση 3 ώρες μετά την κατανάλωση, κάτι που εν μέρει εξηγείται από την ενεργοποίηση του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Συνολικά, βλέπουμε πως η επίδραση του καφέ μπορεί να παρουσιάσει ατομικές διαφορές ενώ σε μη στρεσογόνες καταστάσεις ο καφές δεν αυξάνει το στρες και την ένταση του ατόμου ούτε και επιδρά στο γαστρεντερικό σύστημα, τουλάχιστον για άτομα που δεν έχουν προδιάθεση ή πάσχουν ήδη από κάποια παθολογική κατάσταση του γαστρεντερικού. Παρότι χρειάζονται και περισσότερες μελέτες για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων, η μελέτη μας δίνει σημαντικές ενδείξεις ώστε να αξιολογούμε και άλλους παράγοντες την επόμενη φορά που ο πελάτης μας θα παραπονεθεί για «ενόχληση» από την κατανάλωση καφέ, όπως τα επίπεδα άγχους του ατόμου, πιθανή ευαισθησία στην καφεΐνη ακόμα και πιθανή ελλιπή συμμόρφωση με τις οδηγίες παρασκευής του ροφήματος καφέ.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Papakonstantinou E, Kechribari I, Sotirakoglou Κ, et al. Acute effects of coffee consumption on self-reported gastrointestinal symptoms, blood pressure and stress indices in healthy individuals. Nutrition Journal. 2015;15:26.

Μαρκέλλα Συμεοπούλου
Μαρκέλλα Συμεοπούλου Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.