Επιστημονικά Νέα

SMILES: Η βελτίωση διατροφικών συνηθειών σύμμαχος στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης

της Ειρήνης Μαμαλάκη
22 Μαρτίου 2017
9387 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
diatrofikes synithies kai katathlipsi

Photo source: www.bigstockphoto.com

Με τα ποσοστά κατάθλιψης να αυξάνονται ανά τον κόσμο, οι διατροφικές συνήθειες και η σχέση τους με την ασθένεια αυτή έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. Φαίνεται ότι δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά καθώς και η Μεσογειακή Δίαιτα σχετίζονται με λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης. Ωστόσο, δεν έχουν γίνει καλά ελεγχόμενες κλινικές μελέτες πάνω σε αυτό το θέμα. Έτσι, σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα της βελτίωσης των διαιτητικών συνήθειων στα καταθλιπτικά επεισόδια.

Πώς σχεδιάστηκε η μελέτη;

Η μελέτη SMILES είναι μία μονά τυφλή κλινική δοκιμή διάρκειας 12 εβδομάδων. Το δείγμα της αποτελείται από 67 ενήλικες άνδρες και γυναίκες με μέτρια προς σοβαρή κατάθλιψη, 55 από τους οποίους ακολουθούν κάποιο είδος θεραπείας. Τα άτομα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, ενώ για την επιλογή των συμμετεχόντων και την αξιολόγηση των συμπτωμάτων τους χρησιμοποιήθησε η κλίμακα «Montgomery–Åsberg Depression Rating Scale (MADRS)».

  • Ομάδα ελέγχου, η οποία έλαβε κοινωνική υποστήριξη που περιελάμβανε είτε συζήτηση με ειδικούς για ουδέτερα θέματα, όπως αθλητικά, ειδήσεις ή μουσική, είτε συμμετείχαν σε ομαδικά παιχνίδια όπως τα χαρτιά.
  • Ομάδα διαιτητικής παρέμβασης, κατά την οποία οι συμμετέχοντες λάμβαναν συνεδρίες βελτίωσης της δίαιτας τους με βάση τη Μεσογειακή Διατροφή, χωρίς έμφαση στη μείωση βάρους.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα;

Φάνηκε ότι η ομάδα διαιτητικής παρέμβασης μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, ανεξάρτητα από το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), την αυτό-αποτελεσματικότητα, το κάπνισμα ή/και την φυσική δραστηριότητα.

Τι πρέπει να κρατήσετε από αυτή τη μελέτη;

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, δείχνουν ότι βελτιώνοντας τις διατροφικές συνήθειες και μάλιστα σύμφωνα με τις αρχές της Μεσόγειακης διατροφής, μπορούν να βελτιωθούν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Βέβαια, τα αποτελέσματα αυτά είναι σχετικά πρώιμα και πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες μελέτες. Ωστόσο, είναι καλό οι επαγγελματίες διαιτολόγοι να τα έχουν στο μυαλό τους όταν βλέπουν κάποιο άτομο που παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Jacka, F. N., O’Neil, A., Opie, R., Itsiopoulos, C., Cotton, S., Mohebbi, M., ... & Brazionis, L. (2017). A randomised controlled trial of dietary improvement for adults with major depression (the ‘SMILES’trial). BMC medicine, 15(1), 23

Ειρήνη Μαμαλάκη
Ειρήνη Μαμαλάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.