Blog

Δίνοντας ζωή στη βιβλιοθήκη του διαιτολογικού γραφείου

04 Δεκεμβρίου 2018
9954 Προβολές
5 λεπτά να διαβαστεί
vivliothiki diaitologikou grafeiou

Πρόσφατα μετέφερα την έδρα του διαιτολογικού μου γραφείου σε νέα πόλη και νέο χώρο. Το ξεκίνημα ενός νέου γραφείου είναι μια διαδικασία που πολλοί από εσάς ίσως ανασύρετε από τη μνήμη σας διαβάζοντας το άρθρο αυτό. Πρόκειται για μια περίοδο γεμάτη όμορφα συναισθήματα, πολλή δημιουργικότητα, έρευνα, διάβασμα, αναζήτηση, ενθουσιασμό, σαν μια τελετουργία, θα μπορούσε να τα περιγράψει κανείς όλα αυτά με μια λέξη μόνο. Είναι ένα χρονικός κόμβος που καλούμαστε να κινητοποιήσουμε όλα αυτά τα απαραίτητα συστατικά ένα προς ένα με το πινέλο της προσωπικότητάς μας, προκειμένου το νέο ξεκίνημα να συναντήσει όλες αυτές τις νέες προσδοκίες και στόχους που θέτουμε.

Όσον αφορά τη δική μου περίπτωση, τα πάντα έπρεπε να φροντιστούν από την αρχή, από τα υδραυλικά του μπάνιου και το πού θα τοποθετηθούν λειτουργικά χωρίσματα στον χώρο έως το ποιόν νέο λιπομετρητή θα επιλέξω. Η διαδικασία κράτησε περίπου έναν μήνα και μετά το πέρας αυτού, τακτοποιημένη σχετικά με όχι και πάρα πολλές εκκρεμότητες, ήρθε η στιγμή να καταπιαστώ και με ένα άλλο θέμα ιδιαίτερης σοβαρότητας, που το περίμενα πώς και πώς: να δώσω ζωή στην καινούργια μου βιβλιοθήκη!

Με τι κριτήρια στόλισα την βιβλιοθήκη μου;

Έχω την πεποίθηση ότι μια βιβλιοθήκη πρέπει με τα χρόνια να αποκτά το βάρος και την αξία της αν θέλει να είναι και να φαίνεται αυθεντική, ακριβώς όπως κι εμείς οι άνθρωποι. Δεν ήθελα λοιπόν να την παραφορτώσω από την αρχή με πολυδιαβασμένους βαρείς τόμους ή εγχειρίδια από την Σχολή, ούτε με τεύχη προηγουμένων ετών του British Journal of Nutrition. Αυτό που ουσιαστικά ήθελα να της δώσω ήταν να πάρει μια καλή πρώτη εισπνοή στον αέρα ενός σύγχρονου διαιτολογικού γραφείου και από εκεί και πέρα να της αφήσω όλα τα περιθώρια ανοιχτά για να εξελιχθεί στο βάθος του χρόνου. Τα βιβλία που είχα τα προηγούμενα χρόνια αποκτήσει, είχαν άλλωστε ήδη στέγη και σε καμία περίπτωση δεν θα άφηνα τις προηγούμενες βιβλιοθήκες μου γυμνές από την πολυετή τους εμπειρία. Άφησα λοιπόν, και τις βιβλιοθήκες και βιβλία-περιοδικά στην ησυχία τους στα παλιά καλά τους ράφια και ξεκίνησα να δω με τί θα εφοδιάσω και θα στολίσω το νέο μου απόκτημα.

Οι επιλογές είναι από πολλές έως αμέτρητες, καθώς όσα βιβλία και να έχει κανείς πάντα είναι περισσότερα αυτά που του λείπουν. Πολυάριθμα είναι επίσης και τα διάφορα διαθέσιμα διατροφικά έντυπα και πελώριος ο όγκος των επιλογών σε υλικά οργάνωσης που μπορεί να βρει κανείς στην αγορά! Ο καθένας μας θα οργανώσει τη βιβλιοθήκη του με τον δικό του μοναδικό τρόπο, ώστε να εξυπηρετεί τις προσωπικές του ανάγκες και γούστα.

Μια βιβλιοθήκη που θέλει να σέβεται τον εαυτό της

Οι εύκολες λύσεις δεν μ' αρέσουν και γι' αυτό ήξερα εξ' αρχής τί δεν θα χρειαστώ σίγουρα, κουτιά αποθήκευσης. Δεν τα συμπάθησα ποτέ ούτε καν για τις ντουλάπες (καθώς νιώθω ότι περισσότερο προάγουν την αταξία παρά την τακτοποίηση) πόσο μάλλον για μια βιβλιοθήκη που θέλει να σέβεται τον εαυτό της, τουλάχιστον κάτω από τo δικό μου οπτικό πρίσμα. Αυτό που επίσης γνώριζα πολύ καλά είναι ότι υπήρχαν τόσα πολλά πράγματα που ήθελα από καιρό, από αυτά που κανείς όλο και καθυστερεί να πάρει μέχρι που φτάνει επιτέλους η στιγμή! Στόχος μου δεν ήταν να γεμίσω την βιβλιοθήκη μου ούτε βιαστικά, ούτε εντυπωσιακά, ούτε επιφανειακά.

Οι στόχοι μου ήταν οι ακόλουθοι:

  1. Να αδράξω την ευκαιρία για να αγοράσω κάποια βιβλία που χρειαζόμουν οπωσδήποτε εδώ και καιρό, τα οποία και θα είχα την ευκαιρία να μελετώ στα κενά μου.
  2. Να διαλέξω με την πρέπουσα προσοχή το έντυπο υλικό που κρίνω ως το καταλληλότερο για να συνδράμει στην διατροφική εκπαίδευση όσων με εμπιστευτούν.
  3. Να κάνω μια προσεκτική και εύστοχη επιλογή στα υπόλοιπα αναλώσιμα, που η παρουσία τους είναι αναπόφευκτη σε μια επαγγελματική βιβλιοθήκη (ντοσιέ, Α4 κλπ).

Η δομή της βιβλιοθήκης μου

Ο Κομφούκιος είχε πει ότι «Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις», για την συνέχεια λοιπόν θα χρησιμοποιήσω και φωτογραφικό υλικό! Η βιβλιοθήκη μου έχει 6 ράφια τα οποία θα παρουσιάσω από κάτω προς τα πάνω.

Τα δυο κάτω ράφια

Στα δυο πρώτα ράφια στο κάτω μέρος της βιβλιοθήκης, έβαλα κάποια από τα διατροφικά ενημερωτικά έντυπα που διαθέτω δωρεάν στα άτομα που παρακολουθώ. Ο μεγαλύτερος όγκος των εντύπων είναι στο χώρο υποδοχής όπου ο καθένας μπορεί να ρίξει μια ματιά και να αποφασίσει ο ίδιος τί τον ενδιαφέρει να διαβάσει ή να κρατήσει. Εδώ στο χώρο του γραφείου επέλεξα να έχω όσα έντυπα θέλω η ίδια να δίνω σε όσους κρίνω ότι θα τους φανούν χρήσιμα και να τους κάνω κάποιες διευκρινήσεις και επισημάνσεις πάνω σε αυτά, στη διάρκεια της συνεδρίας μας.

vivliothiki diaitologou katw rafia

 

Στην φωτογραφία φαίνονται διάφορα έντυπα, άλλα αφορούν την εγκυμοσύνη ή τον θηλασμό, σουπλά με οδηγίες για διάφορες κλινικές καταστάσεις, συνταγολόγια για μικρογεύματα διαφόρων βασικών υλών όπως βρώμης ή κεφίρ, το εξαιρετικό και τόσο πετυχημένο μεριδολόγιο της συναδέλφου κας Ιωάννας Κατσαρόλη κλπ. Στο πάνω ράφι αριστερά έχω τοποθετήσει τα επιστολόχαρτα με το λογότυπο μου, σε οικολογικό ανακυκλώσιμο χαρτί.

Τα δυο μεσαία ράφια

Στην φωτογραφία αυτή είναι τα δυο μεσαία ράφια, όπου τοποθετήθηκαν όλα αυτά στα οποία χρειάζεται να έχω την πιο άμεση πρόσβαση, λόγω του ότι είναι συχνότερη η χρήση τους. Στο κάτω ράφι τοποθέτησα τα folder του γραφείου και τον σταθμό ηλεκτρονικών συσκευών. Στο πάνω ράφι αριστερά φαίνονται κάποιοι φάκελοι διαφόρων χρωμάτων όπου κάνω την αρχειοθέτηση διάφορων χαρτιών και εγγράφων, από λογαριασμούς και τιμολόγια αγορών έως διαγράμματα ανθρωπομετρίας. Δεξιά, είναι οι φάκελοι αρχειοθέτησης του πελατολογίου. Στο ίδιο ράφι, οι σφραγίδες και τα τρέχοντα μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών. Εδώ ακούμπησα και μια μικρή συναισθηματική συλλογή από πρακτικά συνεδρίων που έχω συμμετάσχει, flyers από εκδηλώσεις που είχα προσκληθεί ως ομιλήτρια και παλιά τεύχη του Ε-Ιατρικά της Ελευθεροτυπίας που περιλαμβάνουν δικά μου άρθρα.

vivliothiki diaitologou mesaia rafia

 

Τα δυο πάνω ράφια

Σκαρφαλώσαμε λοιπόν και στα 2 τελευταία ράφια, στο πάνω μέρος της βιβλιοθήκης. Στο κάτω ράφι δεξιά είναι τα διάφορα ημερολόγια καταγραφής που μπορεί κανείς να φτιάξει τα δικά του ή εναλλακτικά να προμηθευτεί έτοιμα. Τα δικά μου τα αγόρασα από το e-shop του Mednutrition, είναι πολύ εύχρηστα και αποδεικνύονται τόσο καλαίσθητα όσο και πρακτικά και επιπλέον είναι φιλικά και κατανοητά για τους πελάτες μας. Αριστερά στον μεγάλο φάκελο, συγκεντρώνω την δική μου 'Βιβλιοθήκη Βοτάνων', αρχειοθετώντας τα άρθρα που γράφω και παραδίδω κάθε μήνα στο portal.

vivliothiki grafeiou panw rafia

 

Το ράφι της κορυφής

Τέλος, στο ράφι της κορυφής, τοποθέτησα τα βιβλία που έχω έως τώρα αγοράσει και παραλάβει. Αυτά που φαίνονται στην φωτογραφία είναι όσα κατάφερα να βρω σχετικά εύκολα και άμεσα διαθέσιμα στην αγορά, ενώ κάποια άλλα πιο σπάνια ή εξαντλημένα, τα εντόπισα στο eBay και τα αγόρασα από εκεί. Ορισμένα ήδη τα παρέλαβα, τα περισσότερα τα περιμένω με αγωνία από μέρα σε μέρα. Από την λίστα των βιβλίων που έφτιαξα για να αγοράσω, τέσσερα στάθηκε αδύνατον να τα βρω, οπότε και θα συνεχίσω να τα αναζητώ, στους εκδοτικούς οίκους, σε πλατφόρμες αγοραπωλησίας όπως είναι το eBay και το Amazon ή ακόμα και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως στο FaceBook Marketplace ή σε ομάδες που κάνουν bazaar βιβλίων. Η υπομονή, η επιμονή και η αισιοδοξία είναι αρετές που ανταμείβονται.

vivliothiki diaitologou vivlia

 

Καταλήγοντας

Κάπου εδώ, ολοκληρώνεται και η περιγραφική ανάλυση του πώς έδωσα εγώ ζωή στην βιβλιοθήκη του καινούργιου μου γραφείου. Το άρθρο αυτό μιλάει για την σημασία που έδωσα στο θέμα αυτό, την σκέψη και την αγάπη που αφιέρωσα, τον χρόνο και τα χρήματα που επένδυσα. Και φυσικά, δεν έχω ξεμπλέξει ακόμα μαζί της κι εδώ που τα λέμε, ούτε και θέλω να ξεμπλέξω. Μια βιβλιοθήκη δεν είναι απλώς ένα διακοσμητικό στοιχείο, ούτε μόνο ένα έπιπλο οργάνωσης. Είναι ένα οργανικό συστατικό του χώρου μας και ο σύντροφός μας στον ελεύθερο χρόνο. Είναι μια οντότητα μεταβαλλόμενη και εξελισσόμενη στο πέρασμα του χρόνου. Είναι αυτή στην οποία δώσαμε μια μόνιμη θέση να στέκεται δίπλα μας και να καθρεφτίζει την προσωπικότητα μας. Eν τέλει, η βιβλιοθήκη μας είναι τόσο μοναδική και συμβατή μ' εμάς, όσο είναι και το δακτυλικό μας αποτύπωμα.

" Your bookshelf is your biography written by others " ~ Kat Lehmann

Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου
Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της, αναλαμβάνει υπεύθυνα κάθε περιστατικό που χρήζει διαιτητικής εκπαίδευσης και διατροφικής αποκατάστασης. Η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών διάγνωσης, καθοδήγησης και υποστήριξης συνίσταται στην εξατομικευμένη και στοχοποιημένη προσέγγιση της. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και το ίδιο ισχύει για τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του. Με απόλυτη πίστη και αφοσίωση στην δύναμη της Διατροφής ως όπλο για την βελτίωση τη Υγείας του ανθρώπου και της αναβάθμισης της ποιότητας Ζωής του, με υπευθυνότητα και διαρκή επιστημονική ενημέρωση, στηρίζει & ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων αυτών.