Επιστημονικά Νέα

Χρήσεις Μελιού έναντι Αντιβηχικών Φαρμάκων σε Παιδιά με Βήχα

21 Φεβρουαρίου 2024
2931 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
systimatiki anaskopisi xrisis melioy enanti antivixikon farmakon se paidia me vixa

Photo Source: www.canva.com

Εισαγωγή

Ο οξύς βήχας είναι μια συνηθισμένη πάθηση στα παιδιά, προερχόμενη κυρίως από λοιμώξεις της ανώτερης αναπνευστικής οδού (URTIs), με τα παιδιά να αντιμετωπίζουν το κοινό κρυολόγημα πολλαπλές φορές τον χρόνο. Ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις επιλύονται μέσα σε λίγες ημέρες, ο οξύς βήχας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου και ζωής τόσο των παιδιών όσο και των γονιών. Η χρήση αντιβηχικών φαρμάκων έχει αντιμετωπίσει περιορισμούς λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά τους, ειδικά στις νεότερες ηλικιακές ομάδες. Σημαντικό είναι ότι η χρήση του μελιού έχει εμφανιστεί ως μια ασφαλής εναλλακτική λύση, επιδεικνύοντας αντιμικροβιακές και αντιιικές ιδιότητες. Αυτή η συστηματική ανασκόπηση στοχεύει στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του μελιού και των αντιβηχικών φαρμάκων στην θεραπεία του βήχα σε παιδιά.

Μέθοδος

Οι αναζητήσεις διεξήχθησαν στις βάσεις δεδομένων PubMed, Medline, PubMed Central, Google Scholar και Cochrane Library για τα τελευταία πέντε έτη χρησιμοποιώντας ιατρικούς όρους (MeSH) και λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με τον βήχα, το μέλι και τους αντιβηχικούς παράγοντες. Η μελέτη ακολούθησε τις οδηγίες PRISMA για την διεξαγωγή της έρευνας. Τα κριτήρια συμπερίληψης περιλάμβαναν δημοσιεύσεις στα αγγλικά που επικεντρώνονταν σε παιδιατρικούς πληθυσμούς (από τη γέννηση ως τα 18 έτη).

Αποτελέσματα

Η αρχική αναζήτηση απέδωσε 1.698.772 μελέτες, από τις οποίες 13 συμπεριλήφθηκαν στην τελική ανασκόπηση. Αυτές οι μελέτες κάλυπταν διάφορες μεθοδολογίες, συμπεριλαμβανομένων συστηματικών ανασκοπήσεων, μετα-αναλύσεων και τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών (RCTs). Έρευνες που χρησιμοποίησαν διάφορα σχήματα που βασίζονταν στη θεραπεία του βήχα με μέλι, ειδικά αυτές που βασίζονται σε μέλι ακακίας, επέδειξαν αποτελεσματικότητα στην μείωση της σοβαρότητας και της διάρκειας του βήχα σε παιδιατρικούς ασθενείς. Συγκριτικές μελέτες με αντιβηχικά φάρμακα, όπως τη διφαινυδραμίνη, έδειξαν την υπεροχή του μελιού σε διάφορα χαρακτηριστικά του νυχτερινού βήχα.

Συμπέρασματα

Αυτή η συστηματική ανασκόπηση υποδηλώνει ότι το μέλι είναι μια εφικτή και ασφαλής επιλογή για τη θεραπεία του παιδιατρικού βήχα, ιδιαίτερα σε παιδιά άνω των 12 μηνών, κυρίως αν χρησιμοποιείται τις τρεις πρώτες μέρες των συμπτωμάτων. Ενώ τα φάρμακα για το κρυολόγημα και τον βήχα (CCM) είναι ασφαλή εάν χορηγηθούν σε κατάλληλες θεραπευτικές δόσεις. Παρά το γεγονός ότι το μέλι επέδειξε αποτελεσματικότητα, προτείνεται προσοχή για παιδιά κάτω των 12 μηνών λόγω του κινδύνου της βρεφικής αλλαντίασης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Mashat, G. D., Hazique, M., Khan, K. I., Ramesh, P., Kanagalingam, S., Ul Haq, Z., Victory Srinivasan, N., Khan, A. I., & Khan, S. (2022). Comparing the Effectiveness of Honey Consumption With Anti-Cough Medication in Pediatric Patients: A Systematic Review. Cureus. https://doi.org/10.7759/cureus.29346

Παναγιώτα Κωνσταντίνου
Παναγιώτα Κωνσταντίνου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Παναγιώτα Κωνσταντίνου είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στα Τρόφιμα, Διατροφή και Μικροβίωμα από το τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ενώ κατέχει και επαγγελματική εξειδίκευση (Master Practitioner) στην διαχείριση διατροφικών διαταραχών και παχυσαρκίας. Συνεργάζεται ως διατροφολόγος σε γυμναστήριο της Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα παρέχει τις υπηρεσίες της τόσο κατ’οίκον όσο και online.