Επιστημονικά Νέα

Συμβουλευτική από το Διαιτολόγο σε Παιδιά με Κοιλιοκάκη

της Ευσταθίας Παπαδά
31 Μαρτίου 2023
5517 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
koiliokaki paidi

www.canva.com

Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση εντεροπάθεια που εμφανίζεται λόγω γενετικής προδιάθεσης και προκαλείται από την έκθεση στη γλουτένη. Η θεραπεία περιλαμβάνει μια δια βίου δίαιτα χωρίς γλουτένη (ΔΧΓ), αποκλείοντας τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη. Ο αποκλεισμός των δημητριακών που περιέχουν γλουτένη και η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων χωρίς γλουτένη μπορεί να προκαλέσουν μία ανισορροπία στη διατροφή, που χαρακτηρίζεται από χαμηλό περιεχόμενο σε φυτικές ίνες, υψηλή ποσότητα ζάχαρης και λίπους, χαρακτηριστικά που μπορεί να προδιαθέσουν τα άτομα με κοιλιοκάκη σε χρόνια δυσκοιλιότητα.

Ποιος ήταν ο στόχος της μελέτης;

Στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να αξιολογήσει εάν η συμβουλευτική με ένα πιστοποιημένο διαιτολόγο μπορεί να βελτιώσει τις διατροφικές συνήθειες και την εντερική λειτουργία σε έναν παιδιατρικό πληθυσμό με κοιλιοκάκη.

Πώς σχεδιάστηκε η μελέτη;

Αξιολογήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες, το προφίλ λιπιδίων του αίματος και η εντερική λειτουργία στην αρχή της μελέτης και 12 μήνες μετά τις συνεδρίες διατροφικής εκπαίδευσης. Η πρόσληψη μακρο- και μικρο-θρεπτικών συστατικών συγκρίθηκε με τις τρέχουσες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Στη μελέτη συμμετείχαν 72 άτομα (58,3% κορίτσια) με μέσο όρο ηλικίας 10,2±3,4 έτη. Στην αρχή της μελέτης η διατροφή των παιδιών φάνηκε μη ισορροπημένη ως προς τα μακροθρεπτικά συστατικά. Σημαντικές βελτιώσεις παρατηρήθηκαν στη συμμόρφωση των παιδιών με τις διαιτητικές προσλήψεις αναφοράς, όπου το 50% των παιδιών πληρούσαν τις ανάγκες σε πρόσληψη λιπαρών μετά την εκπαίδευση από το διαιτολόγο, ενώ το 67% και 49% πληρούσαν τις ανάγκες σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες αντίστοιχα. Τα παιδιά με κοιλιοκάκη μείωσαν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων, αύξησαν την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών και μείωσαν την πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών και της ζάχαρης. Επιπλέον, το 92% των ασθενών εμφάνισε φυσιολογική εντερική λειτουργία συμπεριλαμβανομένης της απουσίας σκληρών κοπράνων στο 80% των παιδιών με δυσκοιλιότητα κατά την έναρξη της μελέτης.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Η διατροφική εκπαίδευση με έναν πιστοποιημένο διαιτολόγο είναι σε θέση να βελτιώσει τις διατροφικές συνήθειες και την εντερική λειτουργία σε παιδιά με κοιλιοκάκη.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ponzo,V.;Pellegrini,M.; D’Eusebio, C.; Bioletto, F.; Goitre, I.; Buscemi, S.; Frea, S.; Ghigo, E.; Bo, S. Mediterranean Diet and SARS-COV-2 Infection: Is There Any Association? A Proof-of-Concept Study. Nutrients 2021,13,1721. https://doi.org/ 10.3390/nu13051721

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D