Επικοινωνήστε μαζί μας
καθημερινές
10:00 με 18:00

Είσοδος / Εγγραφή

Loading...
Άρθρα - Απόψεις

Λιπαρά... Δεν είναι αυτό που νομίζεις!

16 Ιουνίου 2015
10467 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Λιπαρά... Δεν είναι αυτό που νομίζεις!

Αυτή η τηλεφωνική συνέντευξη για την εκπομπή «Παραλλαγές» στον Αθήνα 9.84, είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα που θέλω να πω τόσα πολλά για την καμπάνια «Λιπαρά: δεν είναι αυτό που νομίζεις» που με τόσο μεράκι έχουμε τρέξει από το medNutrition με αποτέλεσμα ...να περάσει αρκετή ώρα για να βάλω την πρώτη τελεία. Φυσικά, η δημοσιογράφος, Μαρία Παύλου, ήταν εξαιρετική και μου έδωσε τον χρόνο και την κατανόησή της!

Διαθέσιμος στο eshop μας: Ο τρόχός των λιπαρών

Λιπαρά στη διατροφή

Αν και ο περισσότερος κόσμος τα έχει στοχοποιήσει, τα λιπαρά είναι το ίδιο απαραίτητα στη διατροφή μας όπως και οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες. Έχει όμως σημασία και η ποιότητά τους. Με αυτό το στοιχείο ξεκινήσαμε τη συζήτηση, δηλαδή με την διαφοροποίηση των λιπαρών με κυρίως κριτήριο την προέλευσή τους: άλλο λοιπόν, τα φυτικά έλαια (πχ ελαιόλαδο) και άλλο το ζωικό λίπος (πχ πέτσα από κοτόπουλο). Φαντάζομαι δεν είναι η πρώτη φορά που ακούτε ότι είναι καλό να αφαιρείται η πέτσα ή τα ορατά λίπη από τα κρεατικά! Τα ζωικά λίπη περιέχουν κυρίως κορεσμένα λιπαρά- είναι αυτά που κατά καιρούς ακούμε να ενοχοποιούνται για τα χρόνια νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά- και τα φυτικά έλαια περιέχουν μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά –είναι αυτά που προστατεύουν την υγεία της καρδιάς μας!

Μάθε από τους συντελεστές της καμπάνιας Δήμητρα Γιαννακούλια και Εύα Σταυρίδη την πορεία της.

Μερίδες που καταναλώνουμε

Και αφού λύσαμε το θέμα της ποιότητας, η δημοσιογράφος έθεσε ένα εξίσου σημαντικό θέμα: αυτό τη ποσότητας. Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να αναγνωρίσει κανείς την ποσότητα που καταναλώνει – ούτε εμείς οι διαιτολόγοι πολλές φορές μπορούμε να υπολογίσουμε σωστά με το μάτι. Πιστέψτε με όμως, είναι σχεδόν απίθανο να κινδυνεύουμε να μην καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε λιπαρά. Ίσως να είναι αρκετό απλά να αντικαταστήσετε τα ζωικά με φυτικά λιπαρά (πχ αγελαδινό βούτυρο με φυτική μαργαρίνη), να αφαιρείτε τα ορατά λίπη από τα κρεατικά και να μην παραγγέλνετε τόσο συχνά ή να αποφεύγετε τις λιπαρές σως.

Η συζήτηση εξελίχθηκε πολύ όμορφα, αναφερθήκαμε και στο θέμα του βάρους και κλείσαμε με ένα διαχρονικά αληθινό μήνυμα που αφορά στην απόλαυση του φαγητού χωρίς τύψεις αλλά ως μια συνειδητή επιλογή!

Ακολουθεί το ραδιοφωνικό απόσπασμα.

Ειρήνη Κύρα
Ειρήνη Κύρα Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

H Eιρήνη Κύρα είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc. - MMedSci) στην παχυσαρκία και στη διαχείριση του βάρους. Τον περισσότερο επαγγελματικό της χρόνο καταλαμβάνουν οι διαιτολογικές της συνεδρίες στην περιοχή όπου μεγάλωσε, το Νέο Κόσμο, βοηθώντας εξατομικευμένα κάποιον να βελτιώσει τη διατροφή και το βάρος του.