Επικοινωνήστε μαζί μας
καθημερινές
10:00 με 18:00

Είσοδος / Εγγραφή

Loading...
Άρθρα - Απόψεις

Οι διατροφικές διαταραχές απαιτούν εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας

της Μαργαρίτας Αγγελικής Σχινά
14 Ιανουαρίου 2016
12933 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
kopela pou koitazei

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών - που συνήθως ξεπερνά και το 50% - με προβλήματα βάρους, αντιμετωπίζει κάποιο θέμα διαταραχής στη διατροφή τους. Αν δεν διαγνωσθεί από την πρώτη κιόλας στιγμή και απλώς αντιμετωπισθεί ως ένα ακόμα σύνηθες περιστατικό τότε μέσα στους επόμενους δυο μήνες ο ασθενής αυτός είτε θα διακόψει κάθε μορφή θεραπείας, είτε θα υποτροπιάσει. Τα άτομα που πάσχουν από οποιασδήποτε μορφής διατροφική διαταραχή χρειάζονται ιδιαίτερη αντιμετώπιση και εξειδικευμένες θεραπευτικές δεξιότητες ώστε να παραμείνουν σε οποιαδήποτε θεραπευτικό σχήμα μέχρι το τέλος της θεραπείας τους.

Πόσο έτοιμος είναι ο πελάτης σας για αλλαγή;

Η γνώση και η σωστή αξιοποίηση αυτών των δεξιοτήτων στο προσεχές μέλλον θα ξεχωρίσει τον εξειδικευμένο θεραπευτή που θα μπορεί να διαθέτει και να παρέχει κάθε θεραπευτική προσέγγιση δημιουργώντας έτσι ένα αίσθημα διαρκούς και μόνιμης αλληλεπίδρασης με τον ασθενή του. Στο παρακάτω video θα δείτε πόσο σημαντικό είναι να αναγνωριστεί η θέληση του ασθενή και να ενισχυθεί απο τον διαιτολόγο.

Οι διατροφικές διαταραχές και η συναισθηματική υπερφαγία παρουσιάζονται από τους ασθενείς όχι μόνο όταν ζητούν βοήθεια για θέματα διατροφής συγκεκριμένα, αλλά και μέσα από άλλες συναισθηματικές και σωματικές διαταραχές. Η ικανότητα να βοηθά κανείς τους άλλους να επανακτήσουν μία υγιή σχέση με το φαγητό, και επομένως και με τον εαυτό τους, αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο για τους επαγγελματίες υγείας.

Πώς θα αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τις διατροφικές διαταραχές;

Η εκπαίδευση Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity συνδυάζει πολλές θεραπευτικές μεθόδους, που βασίζονται καταρχήν στη γνωστική - συμπεριφοριστική θεραπεία. Το υλικό παρουσιάζεται σε μορφή διαλέξεων, ασκήσεων σε μικρές ομάδες, εξάσκησης σε ρόλους, διαγνωστικών ασκήσεων, και ασκήσεων στην απόκτηση συγκεκριμένων δεξιοτήτων.

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει πρακτική μάθηση και συζήτηση πάνω σε πραγματικά περιστατικά. Θα μάθετε πώς να αξιολογείτε, να διαμορφώνετε σωστή διάγνωση και να αναπτύσσετε το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο για κάθε μοναδική περίπτωση. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις περιπτώσεις όπου η πρόοδος της θεραπείας φαίνεται να έχει σταματήσει, χωρίς όμως ο ασθενής να έχει φτάσει στα επιθυμητά αποτελέσματα. Παρέχεται οδηγός με εκτεταμένο έντυπο υλικό που είναι χρήσιμο τόσο για τους επαγγελματίες υγείας όσο και για τους ασθενείς. Πόσο σημαντικό είναι λοιπόν να κατανοήσει ο διαιτολόγος τον τρόπο σκέψης του άσθενή;

Μαργαρίτα Αγγελική Σχινά
Μαργαρίτα Αγγελική Σχινά Κλινική Ψυχολόγος, Master Practitioner on Eating Disorders, Επιστημονική Υπεύθυνη Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών