Επικοινωνήστε μαζί μας
καθημερινές
10:00 με 18:00

Είσοδος / Εγγραφή

Loading...
Άρθρα - Απόψεις

"Πέρα από τα Όρια της Δίαιτας"- Τι λένε οι συμμετέχοντες;

07 Ιανουαρίου 2013
10482 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
atoma pou grafoun

Με σκοπό να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για το Ψυχο-εκπαιδευτικό Πρόγραμμα "Πέρα από τα όρια της δίαιτας" που διοργανώνει το Κέντρο Ψυχολογικών Εφαρμογών (ΚΕΨΕΦ), ρωτήσαμε τους εκπαιδευόμενους που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα να μας πουν ποιές γνώσεις έχουν αποκομίσει από την παρακολούθηση του και που τους έχουν φανεί χρήσιμες.

Κακουλίδη Όλγα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 Το «Πέρα από τα όρια της Διαίτας» για εμένα, είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την δουλειά μου . Αρχικά, οι γνώσεις που παίρνεις είναι πολύ ενδιαφέρουσες και ο τρόπος που τις λαμβάνεις επίσης. Το να εκπαιδεύσεις κάποιον να τρώει είναι κάτι που μου ακούγοταν πολύ δύσκολο και όμως μέσα από το πρόγραμμα αυτό, κατάλαβα πως δεν είναι ανέφικτο και γι ΄αυτό με βοήθησαν πολύ οι σημειώσεις και γενικά, ότι υπήρχαν ενότητες και οι πληροφορίες δόθηκαν οργανωμένες. Σαν επαγγελματίας τελειώνοντας το σεμινάριο έχω περισσότερη αυτοπεποίθηση στις συναντήσεις μου, έχω περισσότερες γνώσεις σε θέματα επικοινωνίας και ψυχολογίας και επίσης, έχω ένα πολύ χρήσιμο και ξεχωριστό εργαλείο το οποίο μπορώ να εφαρμόσω.

Επίσης οι εποπτείες με βοήθησαν και σε προσωπικό επίπεδο γιατί μπόρεσα και μοιράστικα προβληματισμούς μου με συναδέλφους και άκουσα πολλές διαφορετικές γνώμες, απόψεις, λύσεις για δυσκολίες που προέκυπταν σε ραντεβού. Τέλος, το σεμινάριο έχει αρκετές βιωματικές ασκήσεις, και μπαίνοντας στο ρόλο του ανθρώπου που ζητά την βοήθεια σου βλέπεις από άλλη πλευρά το πρόβλημα και το αντιμετωπίζεις πιο αποτελεσματικά. 

Κάσδαγκλη Νίκα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Με την ολοκλήρωση του Ψυχο-εκπαιδευτικού Προγράμματος «Πέρα από τα Όρια της Δίαιτας» εκπαιδευτήκαμε σε μια καινοτόμο – εναλλακτική προσέγγιση όσον αφορά την αντιμετώπιση χρόνιων υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων. Μέσα από διαφόρων ειδών βιωματικές ασκήσεις είδαμε και συνειδητοποιήσαμε το πώς μπορεί να αισθάνονται τα άτομα αυτά, μάθαμε να αναγνωρίζουμε συναισθήματα είτε δικά τους, είτε δικά μας και να τα συζητάμε μαζί τους. Με αυτό τον τρόπο η διαχείριση τους μπορεί να γίνει πιο εξατομικευμένη, αφού κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και η αντιμετώπισή τους πιο ανθρώπινη, αφού δε λαμβάνουμε υπόψη μόνο το σώμα και την εικόνα του, αλλά ταυτόχρονα και την ψυχολογική τους πλευρά. Πέρα όμως από αυτό, αποκομίσαμε και διάφορα άλλα χρήσιμα εργαλεία με τα οποία μπορεί να βελτιωθεί τόσο η ροή μιας συνεδρίας και ο τρόπος διαχείρισης των πελατών, όσο και η γενικότερη επικοινωνία μας μέσω για παράδειγμα του τρόπου ομιλίας, της στάσης ή της συμπεριφοράς.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε λοιπόν ότι το «Πέρα από τα Όρια της Δίαιτας» είναι ένα πρόγραμμα το οποίο, εκτός του ότι αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση μείωσης του βάρους σώματος, εκπαιδεύει και βοηθάει ενεργά τους διαιτολόγους στην επαγγελματική τους πορεία.

Νικόλαος Ζέρβας, Διατόλογος – Διατροφολόγος, MSc, Συγγραφέας του Βιβλίου ''Από το Ραφι στο Καρότσι, Οδηγός Διατροφής στο Supermarket ''

Η συμμετοχή μου στο σεμινάριο «Πέρα από τα Όρια της Δίαιτας», όπως και σε κάθε σεμινάριο που έχω πάρει μέρος, υπάρχει η αγωνία για το εάν μετα την ολοκλήρωση του, μείνω ικανοποιημένος και χαρούμενος για το χρόνο και τα χρήματα που ξόδεψα ήταν ανάλογα με τις γνώσεις που μου έδωσε ως Διαιτολόγο, για την καλύτερη αντιμετώπιση ανθρώπων που έχουν πρόβλημα με την διαχείριση του βάρους τους. Αρχικά είχα τις αμφιβολίες μου, παρά τα πολύ καλά λόγια που μου έχαν μεταφέρει συνάδελφοι διαιτολόγοι που το είχαν παρακολουθήσει.

Τελικώς οι συνάδελφοι είχαν δίκιο, η παρακολούθησή του δίνει την δυνατότητα να δείς από αλλη οπτική γωνία τον ασθενή, να τον καταλάβεις, να έρθεις στην θέση του, να νιώσεις τα συναισθήματά του δεδομένου ότι το σεμινάριο είναι βιωματικό. Να χρησιμοποιήσεις μεθόδους και τεχνικές επικοινωνίας που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς καλύτερα τον ασθενή σου, αλλά και ο ίδιος να καταλάβει καλύτερα τα αίτια – παράγοντες που μέχρι σήμερα δεν του επέτρεψαν να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που σήμερα είναι ασθένεια, την παχυσαρκία.

Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

To Ψυχο-εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Πέρα από τα Όρια της Δίαιτας» είναι πραγματικά ένας διαφορετικός και καινοτόμος τρόπος προσέγγισης χρόνιων υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων. Σε βγάζει από τα καλούπια της τυποποιημένης δίαιτας/ διατροφής, «πετάει» το χαρτί και σου ανοίγει έναν κόσμο συναισθημάτων. Στο παρελθόν ως διαιτολόγος ίσως φοβόμουνα να αγγίξω την ψυχολογία και τα συναισθήματα του πελάτη, κάτι άγνωστο τότε για μένα, γιατί δεν γνώριζα ποια θα ήταν η έκβαση και πως θα μπορούσα να την διαχειριστώ προς όφελος δικό μου αλλά και του ασθενή. Μετά το πρόγραμμα ένιωσα ικανή να καθοδηγήσω τον πελάτη ώστε να κατανοήσει τα συναισθήματα του, να νιώσει άνετα με αυτά και να μπορέσει να τα διαχειριστεί ο ίδιος, ξεφεύγοντας από τις τυπικές διαδικασίες μια διαιτολογικής συνεδρίας.

Το πρόγραμμα όντας άκρως βιωματικό σε βάζει στον τρόπο σκέψης που μπορεί να έχουν οι άλλοι απέναντι στο φαγητό και πως οι ψυχο-κοινωνικοί παράγοντες μπορούν να τον επηρεάσουν. Με τον τρόπο αυτό η επικοινωνία διαιτολόγου-πελάτη παύει να είναι επιφανειακή και η ενσυναίσθηση γίνεται πλέον φυσικά και αβίαστα. Εκτός από τον επαγγελματικό τομέα, μετά το πέρας του προγράμματος νιώθεις σαν να έχεις ανακαλύψει λίγο περισσότερο τον εαυτό σου κερδίζοντας πολλά σε προσωπικό επίπεδο. Αναμφισβήτητα το «Πέρα από τα Όρια της Δίαιτας» σε κάνει πιο ικανό διαιτολόγο με αυτοπεποίθηση. Σε διαφοροποιεί…!

Τσάκου Εύα, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Με το που τελείωσα το τμήμα Διαιτολογίας και βγήκα στην «αγορά εργασίας» ξεκίνησα να αναλαμβάνω διατροφικά, άτομα που είχαν ανάγκη από απώλεια μέρους του σωματικού τους βάρους. Επιστημονικά μπορούσα να διαχειριστώ τις ερωτήσεις τους και την εξέλιξη της κάθε συνεδρίας. Όμως καταλάβαινα ότι κάτι μου έλλειπε και μάλιστα είχα αρχίσει να απογοητεύομαι με το πόσο «μπακαλίστικα» μπορεί κάποιος να δει το επάγγελμα του διαιτολόγου. Δεν ήταν το όνειρό μου όταν βγω από τη σχολή να μοιράζω χαρτιά με δίαιτες δεξιά και αριστερά! Έτσι αποφάσισα να ξεκινήσω το «Πέρα από τα Όρια της Δίαιτας» καθώς θεωρούσα, «ρομαντικά», ότι η δίαιτα δεν γίνεται να είναι ένα χαρτί αλλά μία διαδρομή του ασθενή, με τη βοήθεια του διαιτολόγου, προς την καλύτερη διαχείριση της καθημερινής του διατροφής και των ερεθισμάτων που δέχεται από το εξωτερικό περιβάλλον.

Αυτό το σεμινάριο μου επιβεβαίωσε ότι το ουτοπικό που σκεφτόμουν είναι κάτι απόλυτα εφικτό και με όπλισε με σημαντικά και μοναδικά εργαλεία διαχείρισης και επικοινωνίας που χρησιμοποιώ πλέον σε κάθε συνεδρία. Η δίαιτα λοιπόν δε χρειάζεται να είναι ψυχαναγκαστική και περιοριστική αλλά με τα σωστά εργαλεία γίνεται καθημερινός σύντροφος στην επίτευξη ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.kepsef.gr