Επικοινωνήστε μαζί μας
καθημερινές
10:00 με 18:00

Είσοδος / Εγγραφή

Loading...
Άρθρα - Απόψεις

Αναγνωρίζετε τα συμπτώματα διατροφικών διαταραχών στους πελάτες σας;

της Ιωάννας Κοντελέ
04 Φεβρουαρίου 2016
13986 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
symptomata diatrofikon diataraxon

Photo source: www.bigstockphoto.com

Πριν λίγα χρόνια οι διατροφικές διαταραχές θεωρούνταν «σπάνιες». Πλέον όμως όλο και περισσότερος κόσμος γνωρίζει τι είναι οι διατροφικές διαταραχές, αναγνωρίζει σημάδια διατροφικών διαταραχών στον εαυτό του ή σε άτομα του περιβάλλοντος του και αναζητά βοήθεια. Πλέον, θεωρείται ότι οι διατροφικές διαταραχές δεν περιορίζονται στα αυστηρά διαγνωστικά κριτήρια της νευρικής ανορεξίας και της νευρικής βουλιμίας. Η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών εμφανίζει διάφορες άτυπες μορφές διατροφικών διαταραχών, οι οποίες όμως αξίζουν την κατάλληλη θεραπεία ώστε να μην εξελιχθούν σε σοβαρότερες παθήσεις.

Πιστεύεται ότι τουλάχιστον το 50% των ατόμων που επισκέπτονται έναν διαιτολόγο πάσχουν από κάποια διατροφική διαταραχή. Παρόλα αυτά πολλοί διαιτολόγοι δεν έχουν τις κατάλληλες γνώσεις για να την αναγνωρίσουν και να τη διαχειριστούν. Δυστυχώς αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την επιδείνωση και πλήρη εξέλιξη μιας άτυπης διατροφικής διαταραχής. Η διαρκής εξέλιξη του επαγγέλματος μας, αλλά και οι αυξημένες απαιτήσεις των ίδιων των πελατών μας για την διαχείριση των διατροφικών τους προβλημάτων καθιστούν απαραίτητη την εκπαίδευση του σύγχρονου διαιτολόγου στην διάγνωση και διαχείριση των διατροφικών διαταραχών, καθώς είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στην επαγγελματική μας ζωή.


Διαβάστε επίσηςΠώς να βοηθήσετε τον πελάτη σας με διατροφικές διαταραχές [Δωρεάν EBOOK]


Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών δημιουργήθηκε ακριβώς απο αυτή την ανάγκη εκπαίδευσης και εξειδίκευσης των επαγγελματιών υγείας. Μέχρι στιγμής έχουν εκπαιδευθεί εκατοντάδες διαιτολόγοι, ψυχολόγοι, γυμναστές και ιατροί ακολουθώντας το πιστοποιημένο από τον Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων πρόγραμμα εκπαίδευσης Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity για τις διατροφικές διαταραχές. Τα θετικά σχόλια και οι εντυπώσεις των εκπαιδευομένων μας δεν μένουν μόνο στην ποιοτική εκπαίδευση κατά τη διάρκεια του προγράμματος, αλλά κυρίως στην αποτελεσματικότητα που τελικά έχουν στο πρακτικό κομμάτι της δουλειάς τους. Τόσο οι επαγγελματίες με πολλά χρόνια εμπειρίας στο χώρο όσο και οι νέοι που μόλις ξεκινούν τα βήματα τους δηλώνουν ότι η εκπαίδευση τους έδωσε σημαντικά εργαλεία για να διαχειριστούν δύσκολα αλλά και καθημερινά περιστατικά, τα οποία είτε εγκατέλειπαν την προσπάθεια τους είτε «κολλούσαν» αφήνοντας ακόμα και τον ίδιο τον επαγγελματία σε κατάσταση απόγνωσης. Η διαφορά αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι δεν παρέχει θεωρητικές γνώσεις, αλλά πρακτικά εργαλεία που έχουν χρησιμοποιηθεί και αποδίδουν στην καθημερινή κλινική πράξη.

Στο παρακάτω video θα δείτε πως ο διαιτολόγος και ο ψυχοθεραπευτής είναι μια δυνατή και αχώριστη ομάδα θεραπείας στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Επιπλέον, το ΚΕΑΔΔ στην προσπάθεια του να κρατάει τους εκπαιδευόμενους πάντα ενήμερους και να παρέχει κάθε δυνατή στήριξη, έχει προχωρήσει στην διοργάνωση κλινικών φροντιστηρίων εξειδικευμένων θεμάτων διατροφής αλλά και στη διοργάνωση τακτικών εποπτειών, κατά τις οποίες συζητούνται τα περιστατικά συναδέλφων με τους εκπαιδευτές και δίνονται εξατομικευμένες κατευθύνσεις και λύσεις. Με τον τρόπο αυτό ο κάθε διαιτολόγος, ψυχολόγος ή και άλλος επαγγελματίας υγείας που έχει παρακολουθήσει την εκπαίδευση Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity μπορεί να νιώθει την ασφάλεια πως κάθε ένα περιστατικό που περνάει την πόρτα του γραφείου του θα έχει την κατάλληλη αντιμετώπιση, και πως ο ίδιος θα έχει στήριξη και βοήθεια όποτε νιώθει ότι κάτι δεν προχωράει καλά στη θεραπεία.

Η εκπαίδευση αυτή παρέχει επιπλέον επαγγελματική ασφάλεια σε αυτές τις δύσκολες εποχές, καθώς η διατήρηση των πελατών μας και η αποφυγή εγκατάλειψης της προσπάθειας είναι ζωτικής σημασίας, και μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν τους παρέχεται η κατάλληλη εξειδικευμένη και εξατομικευμένη θεραπεία.

Απο μια τέτοια εξειδίκευση δε θα έλειπε η ειδική πορεία πλεύσης για την αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών σε παιδιά και εφήβους. Στο παρακάτω video θα δείτε πως ο διαιτολόγος μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβήματος μέσω της οικογένειας.

Η ομάδα του ΚΕΑΔΔ έχει μεγαλώσει πολύ και έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες των πρώτων χρόνων. Θεωρώ ότι το σημαντικότερο επίτευγμα μας είναι ότι πλέον κάθε άτομο που πάσχει από διατροφική διαταραχή (είτε το γνωρίζει είτε όχι) σε κάθε μέρος της Ελλάδας, έχει την δυνατότητα να συνεργαστεί με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία που θα του παρέχει κατάλληλη υποστήριξη και ελπίδα ανάρρωσης.

Το «ευχαριστώ» αυτών των ασθενών μας είναι η πιο πολύτιμη αμοιβή μας!

Αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών: από τη θεωρία στη πράξη 

 

Ιωάννα Κοντελέ
Ιωάννα Κοντελέ Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Master Practitioner on Eating Disorders, Εκπαιδευτής ΚΕΑΔΔ Συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας Νοσοκομείου Παίδων Π&Α Κυριακού