Επικοινωνήστε μαζί μας
καθημερινές
10:00 με 18:00

Είσοδος / Εγγραφή

Loading...
Άρθρα - Απόψεις

Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος: Ημερολόγιο Καταγραφής (ένα καθημερινό μας gadget..)

11 Απριλίου 2016
21120 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
hmerologio katagrafhs epanw se grafeio me koupa kafe

Έχει δειχθεί ότι η καταγραφή τροφίμων διπλασιάζει την πιθανότητα να συμμορφώνεται κανείς σε υγιεινές επιλογές, σε ορθή διατροφή...

Γιατί είναι σημαντικό το ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων;

Ένα Ημερολόγιο καταγραφής μπορεί να ανανεώσει το ενδιαφέρον κάποιου για τη διατροφή του ή και να συνδέσει τις συμβουλές που λαμβάνει από τον ειδικό (διαιτολόγο, έγκυρη ιστοθέση). Ένα ημερολόγιο καταγραφής βοηθά στην αυτοαποτελεσματικότητα και στην αυτοκριτική την ίδια. Μπορεί ο «καταγραφέας» να συνδέεται με την καθημερινότητά του, πότε η καθημερινότητά του βαίνει ενάντια στην υγεία, πώς μπορεί να τη συνδέει με πιο υγιεινές επιλογές (αξία προγραμματισμού). Μπορεί, με τη βοήθεια του ημερολογίου καταγραφής, αρχικά να γνωρίσει και ύστερα να κατανοήσει την ίδια τη διατροφική του συμπεριφορά.

Ο «καταγραφέας» υπενθυμίζε στον ...εαυτό του τη σημασία του πρωινού, των ενδιάμεσων σνακ, την ανάγκη για τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα κ.ο.κ.

Ένα ημερολόγιο καταγραφής είναι καλό όταν παρουσιάζεται και ...ολίγον προτυποποιημένο, περιλαμβάνοντας προσωπικούς διατροφικούς στόχους, όπως: 'να πίνω 2 κούπες πράσινο τσάι', 'να μην ξεπεράσω τις 600 θερμίδες σε γλυκά την εβδομάδα', 'να πίνω 10 ποτήρια υγρά', 'να ασκηθώ 180 λεπτά/ εβδομάδα' και την επόμενη εβδομάδα 'να ασκηθώ 200 λεπτά/ εβδομάδα'. Στόχους που μπορεί να βάζει κανείς με τον ειδικό (π.χ. διαιτολόγο), στόχους που καλείται να υλοποιεί (κίνητρο).

Βρείτε διαθέσιμα στο eshop του medNutrition εβδομαδιαίες καταγραφές με διαφορετικές θεματολογίες-infographics στην πίσω τους σελίδα, ώστε να έχετε ένα νέο εκπαιδευτικό θέμα σε κάθε συνεδρία:

Το ημερολόγιο καταγραφής προσθέτει ελευθερία

*Ο David Allen (σύμβουλος παραγωγικότητας), ο γκουρού του προγραμματισμού, προτείνει να σημειώνει ο καθείς ό,τι σχεδιάζει γραπτώς και να το χωρίζει σε μικρά στάδια, μικρές σαφείς εργασίες. Η απλή πράξη της καταγραφής λύνει όποια ζητήματα σας αναστατώνουν

 

Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος
Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Ο Δημήτρης Μπερτζελέτος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Υγεία και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Τρίπολη, συνεργάζεται επιστημονικά στην ΠΑΕ Αστέρα Τρίπολης, ενώ παρέχει τις υπηρεσίες του στο Κέντρο Αποκατάστασης "Παλλάδιον"