Επικοινωνήστε μαζί μας
καθημερινές
10:00 με 18:00

Είσοδος / Εγγραφή

Loading...

Ημερολόγιο Καταγραφής 2018: Η μερίδα του Πρωινού

hmerologio-katagrafhs-fitness
hmerologio-katagrafhs
hmerologio-katagrafhs-fitness
Base price 9,00 €
Sales price 7,20 €
Discount -1,80 €
Κερδίζετε 1,80 €
∆ιαθεσιμότητα Άμεσα ∆ιαθέσιμο

Βάρος: 0.535 kg
Κωδικός: PRNT22092018
Εκδόθηκε: Αθήνα 2018, medNutrition publications
Διαστάσεις: 21.3 cm x 30 cm
Απευθύνεται σε αρμόδιους υγείας
Ποσότητα: 50άδα/τμχ
Ανασκόπηση: Ιωάννα Κατσαρόλη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Περιγραφη

Η εβδομαδιαία καταγραφή άλλαξε! Έγινε ακόμη πιο εκπαιδευτική και περισσότερο "εργαλείο" στα χέρια του διαιτολόγου, ώστε να βοηθήσει τον πελάτη του. Στην παρακάτω εικόνα θα δείτε τις διαφοροποιήσεις σε σχέση με την προηγούμενη:

katagrafi koresmos 01

 

Οι σημαντικότερες διαφορές είναι:

1. Προσθήκη εικονιδίου του επίπεδου κορεσμού/πείνας/ευχαρίστησης φαγητού (ανάλογα πως θέλει να το αξιοποιήσει ο κάθε συνάδελφος) σε κάθε γεύμα κύριο ή ενδιάμεσο, βελτιώνοντας τη συνειδητοποίηση στο πόσο τρώει

2. Προσθήκη εικονιδίου χρόνου κατανάλωσης του κυρίου γεύματος, μειώνοντας την αυτοματοποίηση του πελάτη στο να τρώει, αυξάνοντας τη συγκέντρωση του σε αυτό το ερέθισμα

3. Ένα εικονίδιο στο μεσημεριανό γεύμα το οποίο υπενθυμίζει τον κανόνα του σουπλά των μερίδων [1/2 πιάτο σαλάτα, 1/4 πρωτεΐνη, 1/4 άμυλο]

4. Στους εβδομαδιαίους στόχους τα ποτήρια υγρών και οι ώρες ύπνου

Το εκπαιδευτικό μέρος αυτής της εβδομαδιαίας καταγραφής αφορά τις μερίδες στο πρωινό. Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί απόσπασμα συνέντευξης της συναδέλφου Ιωάννας Κατσαρόλη, για το πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε την πίσω σελίδα της εβδομαδιαίας καταγραφής εκπαιδευτικά στους πελάτες σας:

Εξηγήστε στον πελάτη σας την αξία του πρωινού κάνοντας την παρακάτω δήλωση μέσα στη συνεδρία:

Θα εξακολουθούσατε να μένετε νηστικοί το πρωί, εάν γνωρίζατε ότι το πρωινό;

Θυμήστε στους πελάτες σας ότι:

  • ξυπνάει τον εγκέφαλο
  • μας τροφοδοτεί με την απαραίτητη ενέργεια για τις πρωινές εργασίες
  • βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σωματικού μας βάρους
  • συμβάλλει στην κάλυψη αναγκών μας σε θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο, οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες Α & C
  • σε συνδυασμό με τον καταμερισμό του φαγητού καθ’ όλη τη μέρα βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων

Ωστόσο, πρέπει να του επισημάνουμε τι εστί πρωινό σε ποσότητα και σύνθεση.

Του αναφέρουμε σχετικά με τη σύνθεση του πρωινού γεύματος ώστε να είναι πλήρες το 25-30% των θερμίδων που «δικαιούμαστε» να φάμε μέσα στην ημέρα θα πρέπει να τις «τρώμε» το πρωί!

Είναι σημαντικό δε, η ενέργεια αυτή να προέρχεται από όλες τις ομάδες τροφίμων -δηλαδή από:

  1. υδατάνθρακες (δημητριακά πρωινού)
  2. πρωτεΐνες (γάλα) και
  3. λιπαρά (ξηρούς καρπούς)

Τότε μόνο το πρωινό μας θα είναι πλήρες!

Καλό θα ήταν λοιπόν να ξεκινάμε τη μέρα μας με γεμάτο στομάχι, διότι, ως γνωστόν, νηστικό αρκούδι δεν χορεύει!

mpol me merida prwinou evdomadiaia katagrafo

 

Εύκολη Διαχείριση των μερίδων

Όσον αφορά την ποσότητα (μερίδα) του πρωινού, του δείχνουμε ότι υπάρχει ένας πιο εύκολος τρόπος για να υπολογίσουμε πόσο θα πρέπει να φάει, αν δεν θέλει να ζυγίζει.

Γροθιά=1 φλιτζάνι (δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά)

Χούφτα Σφιχτή=30 γραμμάρια (ξηροί καρποί)

Χούφτα χαλαρή=60 γραμμάρια (ξηροί καρποί)

merida prwinou evdomadiaia katagrafi

 

Ιδέες για ένα πλήρες πρωινό

Τον ρωτάμε αρχικά, ώστε να τον κάνουμε πιο «engaged» στη διαδικασία:

Ποιο πρωινό θα επιλέξετε αύριο για να έχετε ενέργεια στις πρωινές σας εργασίες;

Και όταν μας απαντήσει μπορούμε να του δώσουμε μερικές ενδεικτικές επιλογές. Μερικές ιδέες μπορείτε να δείτε παρακάτω!

  • Γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης και αποξηραμένα φρούτα
  • Γιαούρτι με δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης και μαρμελάδα
  • Δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης με ξηρούς καρπούς και φρούτα εποχής
  • Κεφίρ με δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης και σπόρους chia

Ενδεικτική βιβλιογραφία

Pomeranz JL, Miller DP. (2015). Policies to promote healthy portion sizes for children. Appetite. 88:50-8.

Steenhuis I. , Poelman M. (2017). Portion Size: Latest Developments and Interventions. Curr Obes Rep. 6(1): 10–17.

Hollands GJ, Shemilt I, Marteau TM, Jebb SA, Lewis HB, Wei Y, et al. (2015). Portion, package or tableware size for changing selection and consumption of food, alcohol and tobacco. Cochrane Database Syst Rev. 9(9)

Zlatevska N, Dubelaar C, Holden SS. (2014). Sizing up the effect of portion size on consumption: a meta-analytic review. J Mark. 78(3):140–154.

Eidner MB, Lund A-SQ, Harboe BS, Clemmensen IH. (2013). Calories and portion sizes in recipes throughout 100 years: an overlooked factor in the development of overweight and obesity? Scand J Public Health. 41(8):839–845.

de la Hunty A., Gibson S., Ashwell M. (2013). Does Regular Breakfast Cereal Consumption Help Children and Adolescents Stay Slimmer? A Systematic Review and Meta-Analysis. Οbes Facts.  6:70-85