Επικοινωνήστε μαζί μας
καθημερινές
10:00 με 18:00

Είσοδος / Εγγραφή

Loading...
Άρθρα - Απόψεις

Διατροφικές Διαταραχές της Εποχής μας

18 Οκτωβρίου 2010
9981 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Διατροφικές Διαταραχές της Εποχής μας

«Οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν φαινόμενο της κοινωνίας μας, που μας αφορά όλους και που μόνο μέσα από κατάλληλη αφύπνιση, υπευθυνότητα και ενημέρωση μπορούμε να βοηθήσουμε όσους υποφέρουν από αυτές».

Αυτό τo βιβλίο είναι αφιερωμένο στις διατροφικές διαταραχές και σε ό,τι σχετίζεται με αυτές. Στόχος μας είναι η ενημέρωση, η πρόληψη και η προώθηση της εγρήγορσης γύρω από τα θέματα αυτά.

Ζούμε σε μια εποχή όπου η εικόνα μας και πώς μας βλέπουν οι γύρω μας φαίνεται να κυριαρχεί την καθημερινή μας ζωή. Ταυτόχρονα, υπάρχει μια εμμονή με το φαγητό και τη δίαιτα και βομβαρδιζόμαστε με χιλιάδες εικόνες και συμβουλές για το πώς να αποκτήσουμε μια ‘τέλεια γραμμή’. Οι διατροφικές διαταραχές εξαπλώνονται σε τέτοια έκταση που κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο να συνέβαινε 20 χρόνια πριν. Κατά συνέπεια, έχουν δημιουργηθεί αρκετοί μύθοι και παρανοήσεις. Πολλοί άνθρωποι έχουν μια λανθασμένη εντύπωση για το πώς κάποιος με ψυχογενή διατροφική διαταραχή φαίνεται και συμπεριφέρεται.

Οι περιπτώσεις ψυχογενών διατροφικών διαταραχών αυξάνονται καθημερινά με όλο και περισσότερους ανθρώπους να αναζητούν εξειδικευμένη βοήθεια και στήριξη. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε επίγνωση για την ύπαρξη τους, τη σπουδαιότητά τους και τους κινδύνους που φέρνουν μαζί τους.

Πανεπιστημιακές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η αναγνώριση της ύπαρξης μιας τέτοιας διαταραχής σε αρχικό στάδιο, η οποία ακολουθείται από κατάλληλη συλλογική θεραπεία (ψυχολογική & διατροφική), έχει θετικά αποτελέσματα στον τομέα ανάρρωσης του ατόμου από τη διαταραχή. Αυξάνοντας τη γνώση μας και κατανοώντας τα ψυχογενή διατροφικά νοσήματα, μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης αυτών των πολύ επικίνδυνων για την υγεία νοσημάτων.


Ελένη Ανδρέου

Είναι Κλινική Διαιτολόγος και κατέχει Β.Sc. (με τη διάκριση Summa Gum Laude) του Youngstown State University, Αμερικής, στη Διαιτολογία (Food and Nutrition / Dietetics). Συνέχισε με διετή μεταπτυχιακή ακαδημαϊκή και πρακτική εξάσκηση στην Κλινική Διαιτολογία στο ίδιο πανεπιστήμιο και στο Southside & Northside Memorial Hospital στο Οχάιο, όπου της απονεμήθηκε ο τίτλος RD από το Commission on Dietetic Registration των ΗΠΑ. Τώρα είναι υποψήφια Διδάκτωρ και εκπονεί τη διδακτορική διατριβή της.

Στην Κύπρο εργάζεται ως ιδιώτης κλινική διαιτολόγος από το 1991. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (πρώην Intercollege) από το 1992. Είναι επιστημονικός σύμβουλος και μέλος Συνδέσμων Υγείας (Παγκυπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων & Παγκυπριου Συνδέσμου Διαβητικών), Βιομηχανιών Τροφίμων, Εθνικών Επιτροπών Διατροφής και Υγείας, καθώς και ερευνήτρια σε πέντε ερευνητικά προγράμματα εκ των οποίων συντονίζει τα δύο.  Είναι συνεργάτης σε τηλεοπτική εκπομπή («Καλημέρα», Sigma TV), αρθρογραφεί (περιοδικό «Life»)  και δίνει διαλέξεις σε επιστημονικά συνέδρια και στο κοινό.

Είναι συγγραφέας των βιβλίων: «Υγιεινή Διατροφή για Άσκηση και Αθλητισμό»(2008), «Υγιεινές συνταγές & αρχές για μια υγιεινή διατροφή» (1996), «Διαβητικές ανταλλαγές», Υπουργείου Υγείας Κύπρου (1999), «Σωστή και υγιεινή διατροφή» (2002, παιδικό βιβλίο) και είναι μία εκ των συγγραφέων  του βιβλίου «Καρκίνος και διατροφή, Συμβουλευτικός οδηγός» (2006), καθώς και των «Εθνικών οδηγιών διατροφής και άσκησης για ενήλικους»(2007) & «Εθνικών οδηγιών διατροφής και άσκησης για παιδιά»(2008).

Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου (από το 1999 έως σήμερα) και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Επιστημόνων/Τεχνολόγων Τροφίμων και Διαιτολόγων Κύπρου (από το 1996 μέχρι σήμερα).  Διετέλεσε πρόεδρος του  American Overseas Dietetic Association (AODA) για τα έτη 2005-2008 και είναι η εκπρόσωπος της Κύπρου στους διεθνείς συνδέσμους International Confederation of Dietetic Association (ICDA) και European Federation of Associations of Dietitians (EFAD).  Είναι μέλος του Αμερικάνικου Συνδέσμου Διαιτολογίας και Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Συγγραφέας: Ελένη Π. Ανδρέου, Κλινική Διαιτολόγος, RD, LD, DProf.cand.
Εκδόθηκε: Αθήνα 2010, «ΜΑΖΙ» Μαρίας & Ανδρέα Ζορπά Ίδρυμα
ISBN 978-9963-9779-0-1
Σελίδες: 112 σελίδες, μαλακό εξώφυλλο