Επικοινωνήστε μαζί μας
καθημερινές
10:00 με 18:00

Είσοδος / Εγγραφή

Loading...
Άρθρα - Απόψεις

Γιατί είναι σημαντικό να μαγειρεύουμε μαζί με τα παιδιά μας;

25 Ιανουαρίου 2013
2737 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
mitera me paidi magireuoun

Είναι δύσκολο στις μέρες μας να είσαι γονέας, ειδικά όταν πρέπει να αντιμετωπίσεις την άρνηση του παιδιού να καταναλώσει υγιεινά τρόφιμα. Στόχος μου στην παρακάτω συνέντευξη ήταν να βοηθήσω τους γονείς με μικρά tips να εντάξουν το παιδί τους σε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, αλλά και να μάθουν πώς μπορούν να προλάβουν την εμφάνιση παχυσαρκίας.

Διαθέσιμο από το eshop του medNutrition Οι Διατροφοπαιχνιδιάρηδες

Βασικό βήμα είναι να ζητήσετε από τα παιδιά σας να σας βοηθήσουν κατά το μαγείρεμα. Αυτό θα κάνει πιο εύκολο το να δοκιμάσουν το μαγειρεμένο τρόφιμο ακόμη κι αν σε άλλη περίπτωση θα ήταν αρνητικά στην κατανάλωσή του. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιβάλλετε το παιδί σας να καταναλώνει ένα τρόφιμο που δεν θέλει επιβραβεύοντάς το με κάποιο γλυκό, όπως επίσης δεν πρέπει να του απαγορεύετε κάποια τροφή γιατί αυτό δρα αντιρροπιστικά και η τροφή αυτή φαντάζει στα μάτια του ακόμη πιο ελκυστική.

Συνταγές για να μαγειρέψετε μαζί με τα παιδιά σας στο παραμύθι Το Διατροφονήσι και στο κόμιξ Ιστορίες Πρωινού.

Όσον αφορά στη διατροφή του παιδιού στο σχολείο, αναφέρθηκα στο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο τροποποιήθηκε το 2006 με αποτέλεσμα την ένταξη στα σχολικά κυλικεία πιο ποιοτικών τροφίμων. Για παράδειγμα, το λευκό ψωμί αντικαταστάθηκε από ψωμί ολικής, ενώ τη θέση των πλήρων γαλακτοκομικών προϊόντων έλαβαν τα χαμηλής λιποπεριεκτικότητας γαλακτοκομικά.

Λόγω του συνεχώς αυξανόμενου επιπολασμού της παιδικής παχυσαρκίας στον ελλαδικό χώρο, δεν παρέλειψα να μιλήσω για τα κρίσιμα στάδια που καθορίζουν αν το παιδί έχει πιθανότητες να παρουσιάσει παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή του. Το πρώτο κρίσιμο στάδιο είναι η βρεφική ηλικία, που συνδέεται άμεσα με το βάρος της γυναίκας πριν τη σύλληψη, αλλά και τις διατροφικές της συνήθειες. Επόμενο κρίσιμο στάδιο είναι η ηλικία των 6-7 ετών, όπου υπάρχει απότομη αύξηση των λιποκυττάρων και η ηλικία των 12-13 ετών, όπου οι ορμονικές μεταβολές επηρεάζουν την αύξηση και την ανακατανομή του λίπους στο σώμα του εφήβου.

  • Πάρης Παπαχρήστος
    Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Ο Πάρης Παπαχρήστος είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc, ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου διατηρεί ένα πολυδιαιτολογικό γραφείο στο Παγκράτι, παρέχοντας διαιτολογικές υπηρεσίες.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.