Επικοινωνήστε μαζί μας
καθημερινές
10:00 με 18:00

Είσοδος / Εγγραφή

Loading...
Άρθρα - Απόψεις

Κωνσταντίνος Κούτσικας: "Υπήρχε 'κενό' στις γνώσεις περί χορτοφαγίας"

18 Μαρτίου 2014
14415 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
andras pou grafei

Ο Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc., επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition και συγγραφέας του βιβλίου, "Κρέας; Όχι, ευχαριστώ! - Οδηγός διατροφής για χορτοφάγους", Κωνσταντίνος Κούτσικας, παραχώρησε συνέντευξη στο medNutrition με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα αποχής από το κρέας, σχετικά με το βιβλίο των εκδόσεων medNutrition wellness.

Πως προέκυψε η ιδέα να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Η ανάγκη για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου, αναδείχθηκε μέσα από συζητήσεις, με φίλους και γνωστούς που ήταν ήδη χορτοφάγοι. Όλες τους οι γνώσεις περί χορτοφαγίας, προέρχονταν είτε από γνωστούς τους χορτοφάγους, είτε από κάποιες πηγές ενημέρωσης για θέματα υγείας, αυτοαποκαλούμενες, συνήθως, ως «εναλλακτικές». Με μια πιο προσεκτική ματιά όμως, διαπίστωσα ότι τόσο οι φίλοι, όσο και οι ανεξάρτητες πηγές και οι συμβουλές που προέρχονταν από αυτούς, στερούνταν αξιοπιστίας και βασίζονταν περισσότερο στην εμπειρία και λιγότερο σε επιστημονικά δεδομένα. Επίσης, συνειδητοποίησα, πως ένα μεγάλο κομμάτι των χορτοφάγων, έχουν στο μυαλό τους συγκεχυμένες πολλές διατροφικές έννοιες.

Ποια είναι η ανταπόκριση από το αναγνωστικό κοινό; Είναι κυρίως χορτοφάγοι;

Το βιβλίο τυγχάνει ευρείας αποδοχής, τόσο από χορτοφάγους, όσο και από ανθρώπους που επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για ένα διατροφικό μοντέλο βασισμένο κυρίως στις φυτικές τροφές και λιγότερο στο κρέας, εξασφαλίζοντας όμως ισορροπία, ασφάλεια και ευκολία στην εφαρμογή αυτής της διατροφής. Επίσης, αποτελεί έναν χρήσιμο οδηγό για ανθρώπους που δεν καταναλώνουν καθόλου κρέας ορισμένες περιόδους του χρόνου, όπως για παράδειγμα, στην Ορθόδοξη Χριστιανική νηστεία.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε στη συγγραφή του;

Κατ’ αρχήν, έπρεπε να φιλτραριστεί όλος αυτός ο μεγάλος όγκος πληροφοριών και να επιλεχθούν εκείνες οι πηγές που ήταν επιστημονικά αξιόπιστες. Φυσικά, όλες αυτές οι πληροφορίες θα έπρεπε να δοθούν με απλό και κατανοητό τρόπο για τους αναγνώστες. Επειδή το βιβλίο αυτό αποτελεί τον πρώτο ελληνικό χορτοφαγικό οδηγό που έχει γραφτεί από διαιτολόγο, το συγγραφικό «βάρος» ήταν ακόμη μεγαλύτερο. Στόχος μας ήταν να προκύψει ένα επιτυχημένο σύγγραμμα, που θα μπορούσε να αποτελέσει μελλοντικά και οδηγό-βοήθημα για τους συναδέλφους διαιτολόγους.

Πόσο καιρό σας πήρε η συγγραφή του;

Η συγγραφή μαζί με την αναζήτηση όλων των έγκυρων βιβλιογραφικών πηγών διήρκησε περίπου 1,5 χρόνο.

Τι θέλατε να περάσετε μέσα από αυτό το σύγγραμμα;

Το μήνυμα που θα ήθελα να περάσω είναι το ίδιο με το μήνυμα πολλών μεγάλων διαιτολογικών συλλόγων, όπως της Αμερικής και του Καναδά, πως «η χορτοφαγική διατροφή είναι ασφαλής για όλα τα στάδια της ζωής, αρκεί να είναι καλά σχεδιασμένη». Όπως φαίνεται σε πολλές μελέτες, μια διατροφή βασισμένη αποκλειστικά σε φυτικές τροφές, προσδίδει σημαντικά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Όμως, η χορτοφαγία και γενικότερα μια διατροφή χωρίς κρέας, δεν σημαίνει πως ως διά μαγείας, είναι υγιεινή και ισορροπημένη. Με άλλα λόγια, εάν κάποιος κόψει το κρέας, το στοιχείο αυτό από μόνο του, δεν «βαπτίζει» τη διατροφή ισορροπημένη. Αν στο καθημερινό διαιτολόγιο δεν ενταχθούν ομάδες τροφίμων, όπως τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί και δεν προσεχθούν οι μερίδες των φαγητών, καθώς και ο τρόπος μαγειρέματος, τα οφέλη της χορτοφαγίας, όχι μόνο δεν θα αναδειχθούν ποτέ, αλλά αντιθέτως, είναι πιθανό να εμφανιστούν διατροφικές ελλείψεις.

Πού μπορεί να βρει κάποιος το βιβλίο;

Το βιβλίο μπορεί κανείς να το βρει σε κεντρικά βιβλιοπωλεία όλης της Ελλάδας, όπως στον ΙΑΝΟ, σε καταστήματα με υγιεινές τροφές όπως το «ΖΩΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ» καθώς και από το e-shop του mednutrition.

Διαθέσιμο στο eshop του medNutrition: Κρέας; Όχι, ευχαριστώ! - Οδηγός διατροφής για χορτοφάγους

Ποιους θα θέλατε να ευχαριστήσετε για το βιβλίο αυτό;

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον συνάδελφο, διαιτολόγο-διατροφολόγο Παπαχρήστο Παρασκευά, ιδρυτή του medNutrition.gr, που πίστεψε σε αυτό το συγγραφικό εγχείρημα και βοήθησε στην έκδοσή του, μέσω των εκδόσεων «mednutrition publications», καθώς και τη συνάδελφο, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Ιωάννα Κατσαρόλη, που με τις πολύτιμες παρεμβάσεις της, βοήθησε στην επιμέλεια των τελικών κειμένων του βιβλίου.

Δείτε την Παρουσίαση του βιβλίου στον ΙΑΝΟ Θεσ/κης.

Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διαιτολόγους, Εύα Τσάκου, Ειρήνη Κύρα, Δημήτρη Μπερτζελέτο, Τάσο Παπαλαζάρου και Αναστασία Μαρκάκη, τη δημοσιογράφο Νεκταρία Καρακώστα, τη γραφίστρια Σοφία Δρογούδη και τον σεφ Γιάννη Λουκάκο που συνέβαλλαν, ώστε να γίνει πραγματικότητα ο πρώτος ελληνικός χορτοφαγικός οδηγός. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω και την εταιρία Astra Medical Hellas Superfoods, που πίστεψε σε αυτήν συγγραφική προσπάθεια, ως χορηγός εκτύπωσης του βιβλίου.

Δείτε video απόσπασμα του συγγραφέα στον Αντ1, στην εκπομπή "Υγεία, πάνω απ΄όλα", της Φωτεινή Γεωργίου: