Διατροφή

Λιπαρά: Ξεχωρίστε τα καλά από τα κακά

28 Μαΐου 2015
1 λεπτό να διαβαστεί

Πιστεύετε ότι για να βοηθήσει κάποιος την καρδιά του πρέπει να μην τρώει καθόλου λιπαρά;

 Ευτυχώς, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Yγιεινή διατροφή δεν σημαίνει μηδενική πρόσληψη λίπους και κατανάλωση μόνο νερόβραστων και άπαχων τροφών, αλλά ισορροπία και σωστές επιλογές λιπαρών.

Με βάση τη δομή έχουμε τις παρακάτω κατηγορίες

Τα «καλά» λιπαρά

Αποτελούνται από τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα. Τα μονοακόρεστα βρίσκονται στο ελαιόλαδο, στις ελιές, το αβοκάντο, το σουσάμι και το ταχίνι, ενώ τα πολυακόρεστα στη μαργαρίνη, το ηλιέλαιο, τα λιπαρά ψάρια (τα δημοφιλή ω-3 συγκεκριμένα) και τους ξηρούς καρπούς. Και γιατί είναι «καλά»; Η κατανάλωση των λιπαρών αυτών φαίνεται ότι σχετίζεται με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, καλύτερη αντίσταση στην ινσουλίνη, χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, μειωμένη φλεγμονή και άλλα πολλά.

Τα «κακά» λιπαρά

Στον αντίποδα, βρίσκονται τα κορεσμένα και τα trans. Τα κορεσμένα είναι τα ζωικής προέλευσης λιπαρά, δηλαδή το λίπος του κρέατος, το λίπος του τυριού, τα αλλαντικά, το αγελαδινό βούτυρο, τα πλήρη γαλακτοκομικά, η κρέμα γάλακτος κ.ά., ενώ τα trans, ή ελληνιστί «μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά», βρίσκονται στο γρήγορο φαγητό, σε μπισκότα, έτοιμα γλυκά και σφολιατοειδή. Όλα τα παραπάνω είναι «κακά», γιατί η υψηλή πρόσληψή τους έχει μάλλον δυσμενές αποτέλεσμα για την καρδιαγγειακή υγεία, αυξάνοντας βιοχημικούς δείκτες, όπως η χοληστερόλη και οι δείκτες φλεγμονής.

Συμπερασματικά

Έχοντας υπόψιν λοιπόν την παραπάνω διαφοροποίηση, αντικαθιστούμε τα κακά λιπαρά της διατροφής μας με καλά, δηλαδή αφήνουμε στην άκρη το αγελαδινό βούτυρο και χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο και μαργαρίνη, προτιμούμε ζωικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και καταναλώνουμε ξηρούς καρπούς.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Gebauer SK, Chardigny JM, Jakobsen MU, Lamarche B, Lock AL, Proctor SD, Baer DJ, 'Effects of ruminant trans fatty acids on cardiovascular disease and cancer: a comprehensive review of epidemiological, clinical, and mechanistic studies.', Adv Nutr. 2011 Jul;2(4):332-54.

Mozaffarian D, Wu JH,'Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease: effects on risk factors, molecular pathways, and clinical events.', J Am Coll Cardiol. 2011 Nov 8;58(20):2047-67.

Brouwer IA, Wanders AJ & Katan MB. (2013). Trans fatty acids and cardiovascular health: research completed? European Journal Clinical Nutrition 67(5): 541-547. doi: 10.1038/ejcn.2013.43

Harcombe Z, Baker JS, Cooper SM, Davies B, Sculthorpe N, Di Nicolantonio J and Grace F | title = Evidence from randomised controlled trials did not support the introduction of dietary fat guidelines in 1977 and 1983: a systematic review and meta-analysis | journal = Open Heart ;2: doi:10.1136/openhrt-2014-000196

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.