738
Διατροφή

Κοτόπουλο ή χοιρινό;

02 Απριλίου 2013
Κοτόπουλο ή χοιρινό;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Την προηγούμενη εβδομάδα που «σέρφαρα» στο Διαδίκτυο, εντόπισα ένα άρθρο που έγραφε πώς να φτιάξετε τα αγαπημένα σας φαγητά πιο διαιτητικά. Για το συγκεκριμένο άρθρο, ένας γνωστός chef της τηλεόρασης είχε αναρτήσει μερικές συνταγές, οι οποίες θα μπορούσαν να μαγειρευτούν πιο υγιεινά. Η πρώτη συνταγή ήταν ένα χάμπουργκερ στο οποίο είχε αντικαταστήσει το βοδινό κρέας με κρέας από γαλοπούλα, έτσι ώστε να μειώθουν οι θερμίδες του συνολικού γεύματος.

Αλλαντικά

Πολύ συχνά πελάτες μου, στο διαιτολογικό γραφείο, αναφέρουν ότι αποφεύγουν να τρώνε κόκκινο κρέας. Έχουν μάλιστα αντικαταστήσει οτιδήποτε απαιτεί βοδινό κρέας με γαλοπούλα ή κοτόπουλο. Επιπρόσθετα σε αυτά, τρώνε μπέικον από γαλοπούλα, σαλάμι γαλοπούλας και λουκάνικα γαλοπούλας ή κοτόπουλου. Αναφέροντας μου όλα αυτά, περιμένουν να σχολιάσω θετικά τις διατροφικές τους επιλογές.

Για αυτούς λοιπόν, δεν πειράζει που περιέχουν το αλάτι, τα νιτρικά, τα συντηρητικά και το κορεσμένο λίπος που υπάρχει στο λουκάνικο γαλοπούλας... τουλάχιστον δεν είναι χοιρινό! Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι όλα αυτά τα είδη αλλαντικών που παρασκευάζονται από γαλοπούλα ή κοτόπουλο, μπορεί να περιέχουν τα ίδια συστατικά με τα αντίστοιχα προϊόντα κόκκινου κρέατος. Ανεξάρτητα από το είδος κρέατος από το οποίο παρασκευάζονται όλα αυτά τα αλλαντικά, καλό είναι να έχετε υπ’ όψη σας ότι τα χαμηλά σε λίπος αλλαντικά είναι υψηλότερα σε αλάτι, σε σχέση με τα υψηλά σε λίπος. Και αυτό συμβαίνει, για να ισορροπήσουν γευστικά.

Κοτόπουλο: Χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος

Η άποψη που υπερισχύει σήμερα, είναι ότι η γαλοπούλα και το κοτόπουλο είναι πιο υγιεινά από το μοσχάρι και το χοιρινό. Αυτό στηρίζεται στο γεγονός ότι οι έρευνες αναφέρουν ότι η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος, είναι υπεύθυνη και για τα υψηλά επίπεδα πρόσληψης κορεσμένου λίπους. Αυτό που όμως, έδειξε επιπλέον έρευνα για την Ελλάδα, ήταν ότι η κατανάλωση του συνολικού προσλαμβανόμενου λίπους, είναι αρκετά υψηλή.

Το στήθος γαλοπούλας ή κοτόπουλου, χωρίς το κόκκαλο και την πέτσα, είναι όντως πολύ χαμηλό σε λιπαρά και γι΄αυτό και οι βιομηχανίες αλλαντικών σήμερα τη χρησιμοποιούν. Είναι αλήθεια ότι με αυτόν τον τρόπο μειώνεται το λίπος περίπου στο 75%, αν αντικαταστήσεις την ίδια ποσότητα, μιας ψημένης μπριζόλας, με αντίστοιχη απο στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα και κόκκαλο. Ωστόσο, υπάρχει η γενική θεώρηση ότι το κοτόπουλο και η γαλοπούλα είναι πολύ πιο υγιεινά απ' ότι το μοσχαρίσιο κρέας και το βοδινό. Αυτό δεν ισχύει.

Υπάρχουν μέρη στο μοσχάρι και στο χοιρινό, τα οποία είναι πολύ άπαχα, όπως το μπον φιλέ, το ψαρονέφρι και άλλα. Εάν συγκρίνουμε ίση ποσότητα κρέας άπαχης γαλοπούλας με άπαχο κόκκινο κρέας, με μια πρώτη ματιά θα διαπιστώσουμε ότι και τα δύο έχουν την ίδια ποσότητα λίπους και θερμίδων. Αλλά το μοσχαρίσιο κρέας περιέχει σχεδόν την διπλάσια ποσότητα σε σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνη (Β12), απ' ό,τι το άπαχο κρέας γαλοπούλας.

3 σκέψεις μου

  • Το κρέας από κοτόπουλο και γαλοπούλα είναι μερικές φορές χαμηλότερο σε λιπαρά απ' ότι το κρέας από μοσχάρι και χοιρινό, αλλά όχι πάντα. Τα πόδια, οι μηροί και τα φτερά του κοτόπουλου είναι υψηλότερα σε λίπος απ' ό,τι το στήθος. Όπως επίσης, όλα τα πουλερικά, μαζί με την πέτσα, περιέχουν περίπου τη διπλάσια ποσότητα λίπους [9%], σε σχέση με εκείνα χωρίς πέτσα [4.5-5.5%]. Η ποσότητα του λίπους που υπάρχει στο κρέας και στα αλλαντικά ποικίλλει. Εάν θέλετε λοιπόν να περιορίσετε το κορεσμένο (κακό) λίπος, μην κάνετε υποθέσεις... Απλά διαβάστε την ετικέτα.
  •  Τα άπαχα μέρη κρέατος χοιρινού και μοσχαρίσιου, είναι το ίδιο υγιεινά με τα άπαχα μέρη της γαλοπούλας και του κοτόπουλου. Στην πραγματικότητα, περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως o σίδηρος, η έλλειψη του οποίου μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. 
  •  Ό,τι είναι παρασκευασμένο με κρέας γαλοπούλας δεν το καθιστά αυτόματα και πιο θρεπτικό. Εάν ένα αλλαντικό είναι πλούσιο σε λίπος, αλάτι και συντηρητικά, ακόμη και αν έχει παρασκευαστεί από βρώμη ή από βιολογικά φασόλια, δεν σημαίνει ότι είναι υγιεινό. 

Είναι λάθος, κατά την άποψή μου, να βλέπουμε τα τρόφιμα, στη λογική του άσπρου – μαύρου. Και για να είμαστε και δίκαιοι, σήμερα, οι βιομηχανίες, κινούνται προς την παραγωγή, όχι μόνο γευστικών τροφίμων, αλλά και θρεπτικών, με σταδιακή μείωση του αλατιού και της ζάχαρης.

  • Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Ο Πάρης Παπαχρήστος είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc, ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου διατηρεί ένα πολυδιαιτολογικό γραφείο στο Παγκράτι, παρέχοντας διαιτολογικές υπηρεσίες.

×
×