Διατροφή

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2022: Μην αφήσεις ΚΑΝΕΝΑΝ πίσω

16 Οκτωβρίου 2022
8892 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
pagkosmia hlmera diatrofis 2022

Photo source: Canva.com

Αν και έχουμε σημειώσει πρόοδο προς την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν μείνει πίσω. Άτομα που δεν μπορούν να επωφεληθούν από την ανθρώπινη ανάπτυξη, την καινοτομία ή την οικονομική ανάπτυξη.

Στην πραγματικότητα, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή, γεγονός που τους θέτει σε υψηλό κίνδυνο διατροφικής ανασφάλειας και υποσιτισμού. Ο τερματισμός της πείνας. όμως, δεν αφορά μόνο τις προμήθειες. Σήμερα παράγεται αρκετή τροφή για να τραφεί ο καθένας στον πλανήτη.

Ποιό το πρόβλημα τότε;

Το πρόβλημα είναι η πρόσβαση και η διαθεσιμότητα θρεπτικών τροφίμων, η οποία παρεμποδίζεται όλο και περισσότερο από πολλαπλές προκλήσεις, όπως η πανδημία COVID-19, οι συγκρούσεις, η κλιματική αλλαγή, η ανισότητα, οι αυξανόμενες τιμές και οι διεθνείς εντάσεις. Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από τα ντόμινο των προκλήσεων που δεν γνωρίζουν σύνορα.

Παγκοσμίως, περισσότερο από το 80 τοις εκατό των ατόμων κάτω από το όριο της φτώσειας, ζει σε αγροτικές περιοχές, ενώ, πολλοί βασίζονται στη γεωργία και τους φυσικούς πόρους για τη διαβίωσή τους. Συνήθως πλήττονται περισσότερο από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές και συχνά περιθωριοποιούνται λόγω του φύλου, της εθνικής καταγωγής ή της κατάστασής τους. Η πρόσβαση στην μόρφωση, τη χρηματοδότηση, την καινοτομία και τις τεχνολογίες που μοιάζουν τόσο προσιτές σε εμάς, αποτελούν για αυτούς έναν καθημερινό αγώνα. 

Καλύτερη παραγωγή, καλύτερη διατροφή, καλύτερο περιβάλλον και καλύτερη ζωή.

world food day

Ο παγκοσμιοποιημένος κόσμος μας είναι ένας κόσμος όπου οι οικονομίες, οι πολιτισμοί και οι πληθυσμοί μας αλληλοσυνδέονται όλο και περισσότερο. Μερικοί από εμάς είναι ευάλωτοι λόγω του ποιοι είμαστε ή που ζούμε, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι είμαστε όλοι εύθραυστοι. Όταν κάποιος μένει πίσω, σπάει μια αλυσίδα. Αυτό, επηρεάζει όχι μόνο τη ζωή αυτού του ατόμου, αλλά και τη δική μας.

Ενόψει παγκόσμιων κρίσεων, χρειάζονται παγκόσμιες λύσεις περισσότερο από ποτέ. Στοχεύοντας σε καλύτερη παραγωγή, καλύτερη διατροφή, καλύτερο περιβάλλον και καλύτερη ζωή, μπορούμε να μεταμορφώσουμε τα συστήματα αγροδιατροφής και να αναπτύξουμε καλύτερα, εφαρμόζοντας βιώσιμες και ολιστικές λύσεις που λαμβάνουν υπόψη την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, την οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.

Οι πράξεις μας είναι το μέλλον μας

Το μήνυμα:

Ένας βιώσιμος κόσμος είναι αυτός όπου όλοι μετράνε.

Οι κυβερνήσεις, ο ιδιωτικός τομέας, η ακαδημαϊκή κοινότητα και η κοινωνία των πολιτών και τα άτομα πρέπει να συνεργαστούν με αλληλεγγύη για να δώσουν προτεραιότητα στο δικαίωμα όλων των ανθρώπων σε τροφή, διατροφή, ειρήνη και ισότητα. Πράγματι, ο καθένας από εμάς, συμπεριλαμβανομένης της νεολαίας, μπορεί να εργαστεί για ένα χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμο μέλλον, δείχνοντας μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και καλοσύνη στις ενέργειές μας.

Πρέπει να είμαστε ΟΛΟΙ η αλλαγή.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Food and Agriculture Organization of the United Nations. 2022. Home. [online] Available at: <https://www.fao.org/world-food-day/about/en/> 

Γιώργος Καραμανιώλας
Γιώργος Καραμανιώλας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος (c) Msc

Ο Γιώργος Καραμανιώλας είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ειδικός Άσκησης στη Διαχείριση Βάρους και Επιστημονικός Συνεργάτης του medNutrition. Αυτή τη στιγμή, πραγματοποιεί το μεταπτυχιακό του στο τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτιου Πανεπιστημίου Θράκης. Πάθος του η Διατροφή, η Άσκηση και η Υγεία γενικότερα.