Δίαιτα

Πώς θα αδυνατίσω;

της Δέσποινας Γκακνή
06 Μαΐου 2015
20211 Προβολές
5 λεπτά να διαβαστεί
xaroumenh gynaika panw se zugaria

Κάθε φορά που θα αναφερθώ στο επάγγελμά μου είναι σίγουρο ότι θα δεχθώ τις παρακάτω ερωτήσεις. «Για πες μου κανένα μυστικό για να χάσω βάρος», «Προσπαθώ να χάσω κάποια κιλά και δεν μπορώ, μάλλον θα φταίει που έχει χαλάσει ο μεταβολισμός μου, ε;», «Πες μου τι δεν πρέπει να τρώω για να αδυνατίσω» και άλλα πολλά τα οποία συνοψίζονται στο αιώνιο ερώτημα, «Πως θα αδυνατίσω;».

Κάθε φορά που δέχομαι επομένως αυτές τις ερωτήσεις η απάντηση μου ξεκινάει πάντα με την ίδια πρόταση. «Μακάρι να μπορούσα να σου πω ότι υπάρχει ένα μαγικό χάπι ή μία μαγική συνταγή την οποία θα σου αποκάλυπτα και θα ξένοιαζες μία για πάντα από τα περιττά κιλά σου. Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχει»...

Και κάπου εκεί παρατηρώ την απογοήτευση ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του συνομιλητή μου πριν προλάβω ακόμα να του πω ότι μπορεί να μην έχω τη μαγική απάντηση, υπάρχουν όμως αρκετά πράγματα που αν τα γνωρίζει, σίγουρα μπορούν να τον βοηθήσουν στην απώλεια των περιττών κιλών.

Από την άλλη, αν ξεκινήσω να μιλάω για το συγκεκριμένο θέμα, στην προσπάθειά μου να αναλύσω την πολυπλοκότητά του, κανείς δεν μπορεί να με σταματήσει. Όσο περισσότερο μιλάω, τόσες περισσότερες απορίες γεννιούνται και στο τέλος δεν είμαι σίγουρη κατά πόσο ο συνομιλητής μου έχει αφομοιώσει την ουσία ή χάθηκε κάπου στις λεπτομέρειες.

Για τον λόγο αυτό, το παρακάτω quiz έρχεται να προσφέρει συμπυκνωμένες βασικές γνώσεις γύρω από το θέμα.

Αφιερώνοντας λίγο από τον χρόνο σας, το quiz θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε ποιος είναι ο σωστός δρόμος προς την απώλεια βάρους καθώς και να γνωρίζετε τις προσδοκίες που μπορείτε να έχετε από τον οργανισμό σας κατά τη διάρκεια της πορείας αυτής.

Επιπλέον, θα σας λυθούν τυχόν απορίες σχετικά με τους πιο διαδεδομένους «μύθους» που κυκλοφορούν γύρω από την απώλεια βάρους αλλά και ορισμένα νέα στοιχεία, τα οποία μέχρι τώρα ίσως δεν γνωρίζατε.

Μπορεί να μην καταφέρουν να λυθούν όλες οι απορίες σας, σίγουρα όμως θα πάρετε τις σωστές απαντήσεις στα πιο βασικά ερωτήματα γύρω από το αδυνάτισμα. Τι περιμένετε λοιπόν; Ήρθε η ώρα να τεστάρετε τις γνώσεις σας.

error messagebox
00:00

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Rolls BJ. What is the role of portion control in weight management? Int J Obes (Lond). 2014 Jul;38 Suppl 1:S1-8

Muckelbauer R, Sarganas G, Grüneis A, Müller-Nordhorn J. Association between water consumption and body weight outcomes: a systematic review. Am J Clin Nutr. 2013 Aug;98(2):282-99

St-Onge MP. The role of sleep duration in the regulation of energy balance: effects on energy intakes and expenditure. J Clin Sleep Med. 2013 Jan 15;9(1):73-80

Δέσποινα Γκακνή
Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.