Οικογένεια

Το παιδί μου αναζητάει συνέχεια κάτι γλυκό… Πώς να του το κόψω;

17 Ιανουαρίου 2015
21666 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
koritsaki skeftetai glyka

Καλησπέρα σας! Είμαι η Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και βρίσκομαι κοντά σας για εσάς αλλά και τα παιδιά σας! Σκοπός μου… να σας βοηθήσω να μεγαλώσετε υγιή παιδιά.

Το σημερινό μας podcast είναι ιδιαίτερα «γλυκό» γιατί αφορά τι άλλο… τα γλυκά… και πως μπορούμε να τα εντάξουμε στη διατροφή του παιδιού.

Θα σας μεταφέρω μια εικόνα… συχνά έρχομαι αντιμέτωπη με αγανακτισμένες μαμάδες που αρχίζουν τον εξής μονόλογο: «Δεν πάει άλλο… δεν γίνεται να τρώει συνέχεια γλυκά… πώς θα του τα κόψω; Τα κρύβω αλλά τα ξετρυπώνει... Έρχεται ένας άνθρωπος και γίνομαι ρεζίλι, δεν έχω τίποτα να τον κεράσω...»

Τα γλυκά είναι το μόνιμο άγχος της μητέρας για το παιδί… Και οι μητέρες, είτε βγάζουν τον Χίτλερ από μέσα τους προκειμένου να απαγορεύσουν το γλυκό στο παιδί είτε παραδίδουν τα όπλα!

Τίποτα από τα δύο δεν είναι η λύση… ούτε η άγνοια αλλά ούτε και η απαγόρευση… Σκεφτείτε πόσες φορές έχετε απαγορεύσει κάτι στο παιδί σας… τι καταφέρατε; Να το θελήσει περισσότερο! Το απαγορευμένο είναι το πιο επιθυμητό ακόμη και για τους ενήλικες –πολλώ δε για τα παιδιά.

Οι γονείς ως πρότυπο διατροφής

Ως γονείς, πρέπει να λειτουργήσετε ως πρότυπα για τα παιδιά και να τους περάσετε το μήνυμα ότι τα γλυκά καταναλώνονται σε συγκεκριμένες περιστάσεις και όχι σε καθημερινή βάση. Διδάξτε στα παιδιά τους κανόνες της υγιεινής διατροφής και χρησιμοποιήστε φρούτα για καθημερινό επιδόρπιο… το φρούτο μπορεί να καλύψει την επιθυμία για γλυκιά γεύση τόσο του παιδιού όσο και την δικιά σας!

Έλεγχος κατανάλωσης γλυκών

Όσο κι αν προσπαθήσετε, είναι δύσκολο να έχετε πάντα τον έλεγχο της κατανάλωσης γλυκών. Ιδίως από τη στιγμή που υπάρχουν παππούδες, γιαγιάδες και θείες που θέλουν να «γλυκάνουν» το παιδί. Ζητήστε και σε αυτούς να αλλάξουν συνήθειες. Ελέγχετε τα γλυκά που μπαίνουν μέσα στο σπίτι και το πού φυλάσσονται, ώστε το παιδί να μην έχει άμεση πρόσβαση σε αυτά. Και προσοχή! Μην χρησιμοποιείτε το γλυκό σαν επιβράβευση στο παιδί… έτσι το κάνετε ακόμα πιο ποθητό.. ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά ή ένα μεγάλο μπράβο αρκούν για να δώσετε χαρά στο παιδί σας!

Αν το παιδί ζητάει γλυκό τι να δώσετε;

Έστω ότι όλα τα παραπάνω έγιναν, αλλά το παιδί εξακολουθεί να ζητά επιμόνως γλυκό… Προτιμήστε γλυκίσματα που δεν περιέχουν λιπαρά, όπως το μέλι, τα γλυκά του κουταλιού, τα γλυκίσματα με φρούτα ωμά ή αποξηραμένα, το ζελέ, τις γρανίτες.

Καλύψτε την επιθυμία του για γλυκό με υγιεινά σνακ που έχουν γλυκιά γεύση, όπως για παράδειγμα γιαούρτι με καρύδια και μέλι, γάλα με δημητριακά και σταφίδες, μιλκσέικ μπανάνας με γάλα ή γρανίτα φράουλα.

Παίξτε μαζί του με συνδυασμούς τροφίμων, αφήστε το να επιλέξει μόνο του τι υγιεινό σνακ θα φάει, κόψτε φρούτα σε διασκεδαστικά σχέδια και κάντε το «υγιεινό» και «ευχάριστο».

Φτιάξετε ένα σπιτικό γλυκό με τη βοήθεια του παιδιού σας

Έτσι και την ποιότητα των υλικών θα ελέγξετε και μπορείτε να φτιάξετε μια πιο ελαφριά παραλλαγή του κλασικού γλυκίσματος.

Εξασφαλίζετε λοιπόν την ποιότητα… μην ξεχνάτε όμως και την ποσότητα. Ακόμη κι αν το παιδί σας επιμένει για το αγαπημένο του γλυκό μπορείτε να του το σερβίρετε σε μικρότερη ποσότητα…η γεύση και η απόλαυση θα είναι ίδια…

Ποια η καλύτερη στιγμή για να του το προσφέρετε;

Μετά το φαγητό ή ακόμα και μετά το φρούτο. Το παιδί τότε είναι πιο χορτασμένο άρα και η μικρότερη ποσότητα θα το καλύψει, ενώ το γλυκό δεν θα του κόψει την όρεξη για το κυρίως γεύμα.

Κατανάλωση γλυκών με μέτρο

Έχετε λοιπόν ακόμα απορία για το αν πρέπει να κόψετε τα γλυκά στο παιδί σας;

Στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής τα παιδιά μπορούν να καταναλώνουν γλυκά με μέτρο. Μη ξεχνάτε όμως, οι γευστικές προτιμήσεις καθιερώνονται από την παιδική ηλικία. Έχετε πάντα προτεραιότητα την εκπαίδευση του παιδιού σε πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων.

Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι
Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι είναι Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc) στην διατροφή και άσκηση. Συγγραφέας των βιβλίων Comic:Ιστορίες Πρωινού και Stop στην Παιδική Παχυσαρκία των εκδόσεων medNutrition Kids και Wellness αντίστοιχα. Είναι συνεργάτης του medNutrition και διατηρεί ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στη Λάρισα.