Οικογένεια

Τι «λέει» για τον τρόπο ζωής σας, ο παχύσαρκος σκύλος σας;

της Κατερίνας Φαντούση
28 Φεβρουαρίου 2011
12399 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
to varos toy skyloy kai i sisxetisi me tin diatrofi toy idioktiti

Photo source: www.bigstockphoto.com

Μέχρι τώρα έχουμε συνηθίσει να ακούμε ότι η παχυσαρκία έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτό όμως που δεν έχουμε συνηθίσει είναι να ακούμε είναι η παχυσαρκία των σκύλων. Κι όμως. Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, φαίνεται να έχει επηρεαστεί από το σύγχρονο τρόπο ζωής και τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων.

Έτσι, ενώ το 1960, το ποσοστό παχυσαρκίας στους σκύλους ήταν μόνο 9%, τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχει εκτιναχθεί στο 41%. Τα αίτια της παχυσαρκίας στους τετράποδους φίλους μας είναι τα ίδια με των ανθρώπων: αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη και μειωμένη φυσική δραστηριότητα.

Τι δείχνει το βάρος του σκύλου σας για τη διατροφή σας;

Πρόσφατη έρευνα στην Ολλανδία έδειξε ότι υπέρβαροι - παχύσαρκοι σκύλοι τείνουν να έχουν εξίσου υπέρβαρα και παχύσαρκα αφεντικά. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν θετική συσχέτιση του δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) του ιδιοκτήτη με το βάρος των σκύλων. Η συσχέτιση αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται, καθώς και έρευνες στο παρελθόν έχουν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα. Το αποτέλεσμα αυτό, δείχνει ότι ο τρόπος ζωής των ανθρώπων επηρεάζει τα κατοικίδιά που εξαρτώνται από αυτούς, για την τροφή και για την άσκησή τους.

Εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας, είναι ότι οι γάτες δεν εμφάνισαν την ίδια συσχέτιση, κι αυτό γιατί δεν είναι τόσο εξαρτημένες από τις συνήθειες των αφεντικών τους. Οι γάτες ασκούνται μόνες τους, ειδικά όταν είναι ελεύθερες να βγουν από το σπίτι, κάτι που δεν ισχύει για τους σκύλους. Για τους ιδιοκτήτες που αφιέρωναν χρόνο στα σκυλιά τους, για βόλτες-περιπάτους δεν ίσχυε η θετική συσχέτιση βάρους ιδιοκτήτη - σκύλου.

Αίτια της παχυσαρκίας

Κύρια αίτια της παχυσαρκίας, είναι η αλληλεπίδραση γονιδίων και περιβάλλοντος. Από έρευνες σε πανομοιότυπους διδύμους, έχει φανεί ότι το γενετικό υλικό έχει ισχυρή επίδραση στο σωματικό βάρος και στις διακυμάνσεις στο δείκτη μάζας σώματος. Επειδή όμως μια οικογένεια μοιράζεται εκτός από κοινό γενετικό υλικό και συνήθειες που αφορούν το φαγητό και την φυσική δραστηριότητα, φαίνεται να υπάρχει αλληλεπίδραση των δύο παραγόντων.

Tα κατοικίδια όμως δεν μοιράζονται κοινό γενετικό υλικό με τους ιδιοκτήτες, οπότε είναι φανερό ότι οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής είναι οι κύριοι παράγοντες που προκαλούν τη θετική συσχέτιση. Με λίγα λόγια το γενετικό μας υλικό δεν συνιστά άλλοθι για τα παραπάνω κιλά –αν και σίγουρα συμμετέχει. Αυτές που πρέπει να ενοχοποιήσουμε και μπορούμε να αλλάξουμε είναι οι συμπεριφορές.

Το αυξημένο βάρος του σκύλου μας, πρέπει να μας βάλει σε σκέψη για το δικό μας τρόπο ζωής!

Ας μην ξεχνάμε, ότι ο περίπατος με το σκύλο, μπορεί να αποτελέσει άριστη καθημερινή άσκηση, τόσο για εμάς, όσο και για το λατρεμένο μας κατοικίδιο. Ο περίπατος του σκύλου δε χωρά αναβολή, το συμπαθές τετράποδο δεν θα αρνηθεί ποτέ την έξοδο και είναι πάντα πρόθυμο να βγει, σε αντίθεση με αναβλητικούς φίλους και συγγενείς, που λειτουργούν πολλές φορές ανασταλτικά στη συμμόρφωσή μας σε ένα καθημερινό πρόγραμμα άσκησης.

Μια άλλη μελέτη στην Μ. Βρετανία, η οποία εξέτασε τα επίπεδα δραστηριότητας ανάμεσα σε 2065  παιδιά, από τα οποία το 10% είχε σκύλο ως κατοικίδιο, διαπίστωσε ότι παρουσίαζαν υψηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και είχαν λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα.  Το ερώτημα είναι εάν οι οικογένειες με αυξημένη δραστηριότητα επιλέγουν να έχουν κατοικίδια ή αν η απόκτηση κατοικίδιου αυξάνει τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.

Τι να κρατήσετε;

Όπως και να έχει, εάν έχετε ήδη έναν τετράποδο φίλο, μην τον αφήνετε παραπονεμένο μέσα στο σπίτι. Δώστε του την ευκαιρία να γυμναστεί και επωφεληθείτε κι εσείς από την καθημερινή άσκηση. Εάν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που θεωρούν πληκτικά τα γυμναστήρια και τα προγράμματα γυμναστικής, ο περίπατος με το αγαπημένο σας κατοικίδιο είναι η ιδανική λύση για καθημερινή άσκηση.

Για να αλλάξουμε τρόπο ζωής και συμπεριφορές δε χρειάζονται ειδικές και μαγικές φόρμουλες, αλλά απλά καθημερινά πράγματα.

Κατερίνα Φαντούση
Κατερίνα Φαντούση Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος