Οικογένεια

Ταΐζετε σωστά το κατοικίδιο σας;

της Όλγας Κακουλίδη
09 Ιανουαρίου 2014
12423 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
diatrofi gia to katoikidio sas

Photo source: www.bigstockphoto.com

Όσο καθοριστική για την υγεία, την σωματική διάπλαση και την ψυχική ευεξία είναι το φαγητό για τον άνθρωπο άλλο τόσο είναι και για τα ζώα. Οι περισσότεροι από εσάς που έχετε ένα κατοικίδιο, του έχετε ιδιαίτερη αδυναμία, θέλετε να το φροντίζετε καλά και να του κάνετε τα χατίρια. Το τάισμα του κατοικίδιου είναι μια μορφή επιβράβευσης και ένδειξη αγάπης. Σίγουρα είναι σημαντικό να το ταΐζετε καλά, αλλά περισσότερο σημαντικό είναι τα το ταΐζετε σωστά. Αυτό καθορίζεται και από το είδος του κατοικίδιου, γιατί το καθένα έχει τις δικές του ανάγκες.

Από τι εξαρτάται η τροφή του κατοικίδίου σας;

Η συχνότητα, η ποσότητα και το είδος της τροφής πρέπει να καθορίζεται από το είδος, την ηλικία και τη σωματική διάπλαση του κατοικίδιου. Επίσης, είναι καλό να είστε ιδιαίτερα τυπικοί με τις ώρες και το μέρος που το ταΐζετε, ώστε να είναι πειθαρχημένο, υπάκουο και να μπορεί συνυπάρξει ομαλά χωρίς να απαιτεί συνέχεια τροφή (όταν π.χ είστε με μια παρέα για φαγητό, αλλά δεν είναι η ώρα του για φαγητό)- όλα αυτά είναι συνήθειες που εσείς θα το βοηθήσετε να τις αποκτήσει. Αναμφίβολα, το να είστε λίγο περισσότερο αυστηροί και τυπικοί στο τάισμά του δεν μειώνει την αγάπη που έχετε για αυτό, αντίθετα έτσι θα έχει σωστή υγεία και συμπεριφορά.

Τι μπορεί να περιλαμβάνει η διατροφή του κατοικιδίου;

Όλα τα κατοικίδια πρέπει να έχουν πρόσβαση σε φρέσκο, καθαρό νερό όλη την ημέρα. Οι γάτες και οι σκύλοι (τα συνηθέστερα κατοικίδια) είναι σαρκοφάγα αυτό σημαίνει ότι το 70-90% της τροφής τους πρέπει να είναι κρέας και το 10-30% φυτικές ίνες. Επίσης καλό θα είναι να αποφασίσετε από την αρχή αν θα ταΐζετε το σκύλο σας με μαγειρευτό φαγητό, έτοιμη τροφή (κονσέρβα ή ξηρή τροφή) ή θα κάνετε ένα συνδυασμό και των δύο. Το ρύζι είναι μια καλή και επιτρεπόμενη πηγή υδατανθράκων η οποία δρα βοηθητικά σε τυχόν πεπτικά προβλήματα. Η χρήση λαδιού επιτρέπεται, αλλά σε ωμή μορφή. Τέλος, μπορείτε να του δίνετε κάποια όσπρια και λαχανικά όπως καρότα, πράσα, φακές, φρέσκα φασολάκια και ρεβίθια.

Ποιες τροφές προκαλούν προβλήματα στον σκύλο σας;

Όπως παρατηρείται, υπάρχει μεγάλη ποικιλία τροφών, που δημιουργούν ένα πλήρες σε θρεπτικά συστατικά μενού για το κατοικίδιό σας. Όμως υπάρχουν και τροφές που δεν θα πρέπει να του δίνετε, όσο και αν εκείνο θέλει. Ένας σκύλος δεν θα πρέπει να τρώει γλυκά γιατί κινδυνεύει να πάθει σάκχαρο, κόκκαλα κοτόπουλου γιατί μπορεί να πνίγει, πολλά λιπαρά (όπως πέτσες) που ίσως του προκαλέσουν διάρροια, χόρτα γιατί θα ερεθίσουν το πεπτικό του σύστημα και θα το κάνουν κολίτιδα, ψωμί, πατάτα, αλμυρά μαγειρευτά φαγητά και γάλα συνδέονται με πεπτικά προβλήματα, τα σταφύλια προκαλούν πρόβλημα στα νεφρά και τέλος ο καφές και το αλκοόλ θα του προκαλέσουν προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, στομαχικά και καρδιακά προβλήματα.

Συμπερασματικά

Όπως βλέπετε, υπάρχουν τροφές που μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία του κατοικίδιου σας και αυτό θα πρέπει να το σκέφτεστε όταν αυτό σας ζητά επίμονα κάτι που κανονικά δεν πρέπει φάει. Όταν του δίνετε μόνο αυτά που του κάνουν καλό δεν γίνεστε σκληροί και κακοί, αλλά ενσυνείδητοι και υπεύθυνοι.

Πολλοί από εσάς έχετε τη διάθεση να αφιερώσετε χρόνο και να μαγειρέψετε μόνοι σας το φαγητό του κατοικίδιου σας όμως, μήπως είναι προτιμότερο να του προσφέρετε μια βιομηχανοποιημένη τροφή, η οποία είναι φτιαγμένη με τις κατάλληλες προδιαγραφές ώστε να καλύψει ισορροπημένα τις θρεπτικές του ανάγκες;

Μην ξεχνάτε ότι το κατοικίδιό σας είναι ένα μέλος της οικογένειάς σας, γι’ αυτό δεν πρέπει να το ταΐζετε με τα αποφάγια σας, ούτε βέβαια να του δίνετε ό,τι του αρέσει. Εσείς είστε υπεύθυνοι για την υγεία του και από εσάς εξαρτάται η διατροφική του συμπεριφορά. Τέλος, αν στο περιβάλλον που ζει υπάρχει οργάνωση και ιεραρχία, τότε θα ενταχθεί πιο εύκολα στο σύνολο και θα είναι περισσότερο κοινωνικό και χαρούμενο

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

www.vetmed.vt.edu/vth/sa/clin/cp_handouts/Nutrition_Adult_Dog.pdf

www.akc.org/public_education/nutrition_feeding.cfm

Όλγα Κακουλίδη
Όλγα Κακουλίδη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος