Ψυχολογία

Το άγχος των καλοκαιρινών διακοπών

της Νατάσσας Νικολακάκου
10 Αυγούστου 2010
14724 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Το άγχος των καλοκαιρινών διακοπών

Photo source: www.bigstockphoto.com

Αν και οι καλοκαιρινές διακοπές έχουν ταυτιστεί στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων με ξεκούραση, χαλάρωση και ξεγνοιασιά, συνοδεύονται συχνά από συναισθήματα ματαίωσης, απογοήτευσης και μελαγχολίας.

Αναμένουμε τις διακοπές του καλοκαιριού συχνά με ενθουσιασμό και προσδοκία καθώς λόγω της συσσωρευμένης κούρασης του χειμώνα, έχουμε ανάγκη από μια αλλαγή σκηνικού που θα μας βοηθήσει να αναπληρώσουμε τις δυνάμεις μας. Και όμως, ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών ένα διαφορετικό άγχος παίρνει σιγά σιγά σάρκα και οστά καταφέρνοντας, τελικά, να κυριαρχήσει στη ζωή μας. Οι λίγες μέρες των διακοπών εξιδανικεύονται στο μυαλό μας, με αποτέλεσμα, οι αυξανόμενες προσδοκίες μας να μας οδηγούν σε φρενήρεις ρυθμούς προετοιμασίας. Καταπιανόμαστε με κάθε λεπτομέρεια και ξοδεύουμε πολύ χρόνο στη προετοιμασία και στην οργάνωση των διακοπών, έτσι ώστε να είναι όλα όσο γίνεται πιο τέλεια.


Διαβάστε επίσης: Καλοκαίρι: Συνδυάστε γεύση με θρεπτική αξία σε ελαφριά γεύματα! [Δωρεάν EBOOK]


Φυσικά, ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της προετοιμασίας, έχει να κάνει και με τη βελτίωση της εξωτερικής μας εμφάνισης, καθώς η προοπτική του να εμφανιστούμε στη παραλία μόνο με το μαγιό μας, εκτεθειμένοι στα μάτια όλων, μπορεί να προκαλέσει υπέρμετρο άγχος ακόμη και τρόμο.  «Το χειμώνα  είχα κάπως αφεθεί αλλά με το κατάλληλο ντύσιμο είχα καταφέρει να κρύψω τις ατέλειες μου. Τώρα, όμως, που θα βγω στη παραλία δεν θα μπορέσω να καλύψω τίποτα… όλοι θα δουν τη περιφέρεια μου αλλά και τη κυτταρίτιδα που έχει δημιουργηθεί». Ως αποτέλεσμα, της παραπάνω σκέψης, εξαντλητικές δίαιτες εφαρμόζονται, ενώ οι επισκέψεις σε γυμναστήρια και ινστιτούτα ομορφιάς αυξάνονται δραματικά.

Το αποτέλεσμα, όλης αυτής της προσπάθειας, της ανάλυσης αλλά και των σκέψεων που κάνουμε είναι να φεύγουμε για διακοπές αποδυναμωμένοι ψυχικά αλλά και συναισθηματικά. Το να περάσουμε καλά παύει να είναι πια μόνο επιθυμητό και καταλήγει να γίνεται επιβεβλημένο. Όλη αυτή η πίεση, όμως, που τελικά εμείς οι ίδιοι ασκούμε στον εαυτό μας, συχνά οδηγεί σε ευερεθιστικότητα, μελαγχολία, αίσθημα κενού και απογοήτευση. Η ενδεχόμενη ματαίωση των προσδοκιών μας ενέχει τον κίνδυνο ακόμη και κατάθλιψης.

Τι μπορούμε να κάνουμε:

  • Πριν φύγετε για διακοπές αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τι είναι αυτό που πραγματικά έχετε ανάγκη αυτό το καλοκαίρι. Τι είναι αυτό που πραγματικά θέλετε να κάνετε ώστε να μπορέσετε να ξεκουραστείτε και να ανανεωθείτε?
  • Γράψτε σε ένα χαρτί ποιες είναι οι ανάγκες σας και καταγράψτε δίπλα σε αυτές κάποιες δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν στην ικανοποίηση των αναγκών αυτών. Βάλτε μπροστά τα ¨θέλω¨ σας έτσι ώστε να υπερκαλύψουν τα ¨πρέπει¨ σας.
  • Ακούστε το σώμα σας και τις ανάγκες σας προσεκτικά. Αν νιώσετε σφιγμένοι ή αγχωμένοι προσπαθήστε να καταλάβετε τι σας έχει φέρει στη κατάσταση αυτή. Μήπως πιέζετε τον εαυτό σας υπέρμετρα σε κάποιους τομείς?
  • Εστιάστε στις σκέψεις που κάνετε και στον εσωτερικό σας διάλογο. Συχνά γινόμαστε ιδιαίτερα επικριτικοί και αυστηροί με τον εαυτό μας αυξάνοντας με αυτό το τρόπο το άγχος μας. Προσπαθήστε να εντοπίσετε τις αρνητικές και επικριτικές σκέψεις που κάνετε, και να τις αντικαταστήσετε με πιο θετικές δηλώσεις.
  • Αφιερώστε χρόνο για ξεκούραση. Κοιμηθείτε πολλές ώρες χωρίς τύψεις και ενοχές. Ο ύπνος είναι κάτι που συστηματικά στερούμαστε το χειμώνα, οπότε είναι σημαντικό να αναπληρώνεται στις διακοπές.
Νατάσσα Νικολακάκου
Νατάσσα Νικολακάκου Οικογενειακή Σύμβουλος Ψυχοθεραπεύτρια M.Sc.