Ψυχολογία

Τι γνωρίζετε για την κατάθλιψη και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα;

28 Μαΐου 2014
16587 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
gynaika stenaxorimeni

Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια η οποία αφορά παγκοσμίως πάνω απο 350.000 άτομα, επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.

Τι σημαίνει όμως ο όρος κατάθλιψη; Αναφέρεται συγκεκριμένα σε ένα ευρύ φάσμα ψυχικών προβλημάτων με κύριο χαρακτηριστικό την απουσία θετικού συναισθήματος, και την απώλεια ενδιαφέροντος για απλά καθημερινά πράγματα (ανηδονία).

Άν και οι περισσότερες έρευνες έχουν εστιάσει στη φαρμακευτική παρέμβαση της κατάθλιψης, πολλές είναι οι μελέτες που υποδηλώνουν πως ακόμη και οι διατροφικές ελλείψεις επηρεάζουν σημαντικά την εγκεφαλική λειτουργία, προτάσσοντας ιδιαίτερα τις θεραπευτικές ιδιότητες που παρουσιάζουν τα ω-3 λιπαρά οξέα.

Το quiz αυτό στοχεύει στο να ενημερώσει τους αναγνώστες του για το ποια είναι πραγματικά η σχέση κατάθλιψης και κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Μάλιστα, επεξηγεί επακριβώς τον πιθανό μηχανισμό δράσης των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στην κατάθλιψη και μέσω ερωτήσεων κατευθύνει τον καταναλωτή στο να εισάγει περισσότερες τροφές που περιέχουν ωμέγα -3 στην καθημερινή του διατροφή.

error messagebox
00:00

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Deckelbaum R J, Torrejon C., The Omega-3 Fatty Acid Nutritional Landscape: Health Benefits and Sources., J. Nutr. 2012, 142: 587–591

Gertsik L, Poland R E, Bresee C, Rapaport M H., Omega-3 Fatty Acid Augmentation of Citalopram Treatment for Patients with Major Depressive Disorder., J Clin Psychopharmacol. 2012, 32(1): 61–64.

Grosso G, Galvano F, Marventano S, Malaguarnera M, Bucolo C, Drago F., Omega-3 Fatty Acids and Depression: Scientific Evidence and Biological Mechanisms Oxidative Medicine and Cellular Longevity., Article ID. 2014, 16 p.

Kohatsu W. Nutrition and Depression. Explore. 2005 (47): 4-6.

Lenihan- Geels G, Bishop KS, Ferguson LR., Alternative Sources of Omega 3 Fats: Can We Find a Sustainable Substitute for Fish? Nutrients. 2013, 5:1301- 1315.

Μαρία Μπίσια
Μαρία Μπίσια Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Μαρία Μπίσσα είναι τελειόφοιτη τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα και έχει πραγματοποιήσει την πρακτική της σε Νοσοκομείο Αθηνών και σε Διαιτολογικό γραφείο στο Παγκράτι.