Οικογένεια

Το παιδί μου έχει αυξημένο βάρος… και τώρα τι;

11 Δεκεμβρίου 2013
14862 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Το παιδί μου έχει αυξημένο βάρος… και τώρα τι;

Καλησπέρα σας! Σήμερα στο μικρόφωνο βρίσκεται η Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος. Αν ανήκετε στην ομάδα των γονέων που ανησυχούν για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού τους, είμαι κοντά σας για να σας βοηθήσω να μεγαλώσετε υγιή παιδιά.

Στο σημερινό podcast, θα δώσουμε μερικές συμβουλές… ή αλλιώς κατευθυντήριες γραμμές για τους γονείς που έχουν χάσει τον έλεγχο με βάρος του παιδιού τους…

Το παιδί μου έχει αυξημένο βάρος… και τώρα τι;

Αν έχετε θέσει στον εαυτό σας το παραπάνω ερώτημα, τότε έχετε κάνει το πρώτο βήμα προς τη λύση. Έχετε αναγνωρίσει το πρόβλημα βάρους του παιδιού σας και κατανοείτε ότι είναι μια κατάσταση που απαιτεί την κινητοποίησή σας.

Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί γονείς εκεί έξω, που αδυνατούν να αναγνωρίσουν το αυξημένο βάρος στο παιδί τους -ιδίως όταν είναι και οι ίδιοι παχύσαρκοι. Έχουν βλέπετε… λανθασμένα πρότυπα ή (καλύτερα) λανθασμένες αντιλήψεις.

Eίστε λοιπόν από τους «τυχερούς». Έχετε αναγνωρίσει ότι το παιδί έχει παραπανίσια κιλά… ποιες πρέπει όμως να είναι από δω και πέρα οι κινήσεις σας;

Σαν γονείς, οφείλετε να παρακολουθείτε τακτικά την ανάπτυξη του παιδιού σας… για αυτό κρατήστε ένα αρχείο με το ύψος και το βάρος του παιδιού. Στο σημείο αυτό, η γνώμη ενός ειδικού μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε καλύτερη εικόνα και έλεγχο της ανάπτυξης του παιδιού.

Ώρα για το δεύτερο βήμα λοιπόν: Αλλαγές!

Οι γονείς ως πρότυπα

Μην ξεχνάτε ότι λειτουργείτε σαν πρότυπο προς μίμηση για το παιδί, άρα αλλάζοντας εσείς μια συμπεριφορά, είναι πιθανό να κάνετε και το παιδί σας να ακολουθήσει το παράδειγμά σας.

Γεμίστε τα ντουλάπια με υγιεινές επιλογές

Γεμίστε το ψυγείο και τα ντουλάπια σας με υγιεινά σνακ, όπως φρούτα, λαχανικά ή ξηρούς καρπούς και περιορίστε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη. Όσο περισσότερο τα βλέπει τόσο εξοικειώνεται το παιδί με αυτά… αν ταυτόχρονα δείχνετε πόσο τα απολαμβάνετε και εσείς οι ίδιοι όταν τα καταναλώνετε θα κερδίσετε διπλά.

Να αποφεύγεται η διάκριση των τροφίμων

Ωστόσο, μην κάνετε το λάθος να διακρίνετε τα τρόφιμα σε «καλά» και «κακά». Το παιδί πρέπει να μάθει ότι δεν υπάρχουν καλές και κακές τροφές, αλλά καλές και κακές διατροφικές συνήθειες.

Ολοκληρωμένο κυρίως πιάτο

Το κυρίως πιάτο του παιδιού πρέπει να είναι ολοκληρωμένο, δηλαδή να περιέχει τρόφιμα από τις περισσότερες ομάδες τροφίμων… ελέγξετε σίγουρα το μέγεθος της μερίδας

Ήρεμο περιβάλλον κατά τη διάρκεια του φαγητού

Έστω ότι φτιάξατε λοιπόν το «τέλειο» γεύμα… Δείξτε προσοχή στο πώς θα το «σερβίρετε». Μην ασκείτε πίεση στο παιδί. Κάτι τέτοιο φέρνει συνήθως τα αντίθετα αποτελέσματα.

Φροντίστε το περιβάλλον κατά τη διάρκεια του φαγητού να είναι ήρεμο και ευχάριστο για το παιδί. Τα οικογενειακά γεύματα προσφέρουν την ασφάλεια που χρειάζεται το παιδί σας… γι’ αυτό συγκεντρωθείτε όλοι γύρω από το τραπέζι την ώρα του φαγητού.

Μόνο λεκτική επιβράβευση

Τώρα θέλω να σκεφτείτε… πόσες φορές σαν γονείς έχετε προσπαθήσει να «εξαγοράσετε» το παιδί σας, λέγοντας του για παράδειγμα «αν φας όλο το φαγητό σου μετά θα έχεις γλυκό»…; Θεωρείτε ότι με αυτό τον τρόπο το επιβραβεύετε και ότι η επιβράβευση το κινητοποιεί…

Πράγματι, σε καμιά περίπτωση όμως δεν θέλουμε η επιβράβευση να είναι υλική, όπως ένα γλυκό ή ένα δώρο αλλά μόνο λεκτική. Την επόμενη φορά δοκιμάστε το εξής: Μπράβο σου, έφαγες όλη τη σαλάτα σου, θα γίνεις δυνατός σαν τον μπαμπά!

Ενθάρρυνση για άσκηση

Μπορεί όσα έχουμε αναφέρει μέχρι τώρα αφορούν τη διατροφή, όμως ας μην υποτιμάμε και την άσκηση. Ποιος δεν θα’ θελε ένα δραστήριο παιδί; Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ασκείται περισσότερο και περιορίστε το χρόνο που αφιερώνει μπροστά σε μια οθόνη (είτε είναι τηλεόραση είτε υπολογιστής) θέτοντας κανόνες. Για καλύτερα αποτελέσματα… μπείτε και σεις στο παιχνίδι… παίξτε μαζί τους… είναι κάτι που όλα τα παιδιά λατρεύουν!

Κάντε το παιδί σας να νιώθει ασφάλεια

Κλείνοντας, ας αγγίξουμε και ένα πιο ευαίσθητο θέμα. Πόσοι από εσάς έχετε συζητήσει το θέμα του βάρους με το ίδιο το παιδί σας; Οι περισσότεροι γονείς θεωρούν το θέμα αυτό ταμπού για το παιδί και φοβούνται μήπως μια τέτοια συζήτηση το πληγώσει. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε... είναι να κάνετε το παιδί σας να σας «εξομολογηθεί» πως νιώθει σχετικά με το βάρος του και με τη σειρά σας να του δείξετε ότι είστε κοντά του, ότι το υποστηρίζετε και το ενθαρρύνετε… Αγκαλιάστε το λοιπόν για να νιώσει ασφάλεια και να αφεθεί στα χέρια σας.

Την ασφάλεια τη χρειαζόμαστε εμείς σαν ενήλικες… πόσο μάλλον ένα παιδί! Επισκεφτείτε το κανάλι του mednutrition στο youtube για να ακούσετε ακόμα περισσότερα διατροφικά νέα που αφορούν το παιδί σας… ή εσάς τους ίδιους.

Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι
Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι είναι Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc) στην διατροφή και άσκηση. Συγγραφέας των βιβλίων Comic:Ιστορίες Πρωινού και Stop στην Παιδική Παχυσαρκία των εκδόσεων medNutrition Kids και Wellness αντίστοιχα. Είναι συνεργάτης του medNutrition και διατηρεί ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στη Λάρισα.