Ψυχολογία

Έρχονται οι διακοπές. Και τώρα τι κάνω που είμαι πάλι μόνη;

της Αγγελικής Ζορμπαλά
11 Ιουλίου 2009
24063 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
gynaika pou kathetai monh sto parathuro kalokairi

Photo source: www.bigstockphoto.com

O χειμώνας μόλις πέρασε. Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ. Κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει γύρω σας.  Όλοι είναι πολύ χαρούμενοι, η διάθεση των συναδέλφων στην δουλειά έχει γίνει πιο θετική, όλα έχουν αρχίσει να κινούνται σε πιο χαλαρούς ρυθμούς. Όλοι συζητούν για τις διακοπές τους και για τα πλάνα του Αυγούστου. Εσείς τι σκέπτεστε; Πού είστε μέσα σε όλο αυτό; Εσείς μάλλον νιώθετε ακόμη πιο μόνη. Ζηλεύετε όλους τους άλλους που ξέρουν που θα πάνε διακοπές και κυρίως έχουν παρέα για να πάνε. Αντίθετα εσείς συνέχεια λέτε στον εαυτό σας: «Εγώ πάλι μόνη μου…. Πάλι της προσκολλήσεως θα είμαι. Στο εξοχικό της θείας μου, στο εξοχικό του συναδέλφου για το Σ-Κ και ποιος ξέρει που αλλού. Όλοι μιλάνε για διακοπές και εγώ δεν ξέρω τι να πω. Δεν έχω κανένα για να πάω μαζί του». Χωρίς να το καταλάβετε μπαίνετε σε έναν φαύλο κύκλο που λέει. «Δεν πρέπει να δείξω ότι είμαι μόνη μου και ότι δεν έχω τι να κάνω».  Ή «Εμένα δεν με νοιάζουν οι διακοπές. Τις βαριέμαι. Πού να τρέχω τώρα; Καλύτερα σπίτι μου».

Πόσο εύκολο είναι να είναι κανείς μόνος στις διακοπές;

Η αλήθεια είναι ότι αυτού του είδους οι σκέψεις σας ρίχνουν πιο πολύ στην κατάθλιψη και στην κακή διάθεση. Και όμως η μοναξιά μπορεί να καταπολεμηθεί. Αρκεί να κατανοήσει κάποιος τους λόγους για τους οποίους είναι μόνος ή μόνη. Στατιστικά οι περισσότεροι χωρισμοί συμβαίνουν πριν και μετά τις διακοπές αφήνοντας ένα αίσθημα ματαίωσης. Υπάρχουν άνθρωποι που τυχαίνει να χωρίζουν πάντα πριν τις διακοπές. Τις περισσότερες φορές υπάρχει κάποιος λόγος που συμβαίνουν όλα αυτά γύρω σας. Ακόμη και μέσα από αυτή  την δύσκολη κατάσταση είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι με κάποιο τρόπο εξυπηρετείστε και βολεύεστε και εσείς οι ίδιοι και χωρίς να το συνειδητοποιείτε μπορεί ακόμη και να το προκαλείτε. Και αυτό τις περισσότερες φορές αποτελεί μια συγκλονιστική και οδυνηρή αποκάλυψη.

Πώς να αντιμετωπίσετε την κατάσταση αυτή;

Η αλήθεια είναι ότι το να μιλήσετε ακόμη και για την μοναξιά σας σε κάποιον ειδικό είναι ανακούφιση. Να προσπαθήσετε να κατανοήσετε τους λόγους για τους οποίους είστε μόνος/μόνη σας ή γιατί υπάρχει δυσκολία στην συναισθηματική δέσμευση αποτελεί μέρος της θεραπείας. Γιατί σας αφήνουν ή γιατί τους αφήνετε να σας αφήνουν; Μη φοβάστε την συζήτηση ή τις αποκαλύψεις. Όταν η μοναξιά γίνεται πραγματικά δυσλειτουργική και δυσάρεστη θα πρέπει να αναζητήσετε διέξοδο. Αν ανατρέξετε στο παρελθόν θα διαπιστώσετε ότι πολύ συχνά φαίνεται να σας συμβαίνει η ίδια ιστορία. Μην φοβάστε να την πείτε. Μπορείτε να σπάσετε τον φαύλο κύκλο αλλά δεν μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας. Τις περισσότερες φορές όταν βλέπουμε κάτι από πολύ κοντά στο τέλος αλληθωρίζουμε. Μετατρέψτε τη θλίψη των διακοπών σε δημιουργική αναζήτηση. Για να μην υποφέρετε κοιτώντας την ζωή των άλλων από την κλειδαρότρυπα. Ανοίξτε την πόρτα και απαλλαγείτε από το πνιγηρό συναίσθημα της μελαγχολίας. Μάθετε να επιλέγετε την μοναξιά σας και όχι να σας επιλέγει. Το καλοκαίρι είναι ο καιρός των αλλαγών.

Προετοιμάστε τον εαυτό σας για αυτές.

Αγγελική Ζορμπαλά
Αγγελική Ζορμπαλά Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια M.Sc.