738
Διατροφή

Μεταφορά και αποθήκευση τροφίμων

Γεια σας! Κοντά σας στο μικρόφωνο, η κλινική διαιτολόγος Νικολέττα Ντορζή, για να σας βοηθήσει να μεταφέρετε τα τρόφιμα από το σουπερμάρκετ στο σπίτι σας με ασφάλεια.

Στο σημερινό podcast, θα ασχοληθούμε με το πώς μπορείτε να μεταφέρετε τα τρόφιμα από το σουπερμάρκετ στο σπίτι σας και να τα αποθηκεύετε με ασφάλεια, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης των τροφίμων. Αν μεταφέρετε ή αποθηκεύετε τα τρόφιμα υπό ακατάλληλες συνθήκες, ενδέχεται να υπάρξει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία σας.

Δεν είναι μόνο σημαντικό να αγοράζετε τα σωστά τρόφιμα, είναι εξίσου σημαντικό να τα μεταφέρετε με ασφάλεια στο σπίτι και να τα αποθηκεύετε σωστά, έτσι ώστε να μην αλλοιώνονται πριν την ημερομηνία λήξης τους και φυσικά να καταναλώνονταιπροτού λήξουν.

Πριν μάθετε τα πάντα για το πως να πάτε στο σουπερμάρκετ προετοιμασμένοι, ας ακούσουμε ένα διαφημιστικό σποτ.

Ας επανέλθουμε λοιπόν στο θέμα μας και στο τι πρέπει να κάνετε, ώστε να μεταφέρετε τα τρόφιμα από το σουπερμάρκετ στο σπίτι σας και να τα αποθηκεύετε με ασφάλεια.

Θα σας πω μερικά TIPS για τη μεταφορά από το σουπερμάρκετ στο σπίτι:

  • Κάντε πρώτα όλες τις άλλες αγορές σας αφήνοντας για το τέλος τα προϊόντα του ψυγείου και της κατάψυξης.
  • Ομαδοποιήστε τα προϊόντα που αγοράζετε, ανάλογα με το πώς αποθηκεύονται (ντουλάπια, ψυγείο, κατάψυξη)
  • Τρόφιμα που μπορεί να βγάλουν υγρά κατά τη μεταφορά τους (φρέσκα κρέατα και ψάρια, τυριά σε άλμη) είναι καλό να απομονώνονται από τα υπόλοιπα.
  • Βάλτε επίσης τα κατεψυγμένα προϊόντα όλα μαζί, για να διατηρήσουν τη θερμοκρασία τους για περισσότερη ώρα.
  • Αν έχετε πολλές σακούλες με ψώνια, κατεβάζετε από το αυτοκίνητο πρώτα τις σακούλες με τα τρόφιμα του ψυγείου και της κατάψυξης και τα αποθηκεύετε αμέσως.
  • Όλα τα ψώνια θα πρέπει να μεταφέρονται μέσα σε καθαρές σακούλες. Μην αφήνετε τα τρόφιμα να ακουμπούν στο πορτμπαγκάζ ή στο κάθισμα του αυτοκινήτου ιδιαίτερα αν μεταφέρετε με το αυτοκίνητο σας και κατοικίδια, που μπορεί να έχουν αφήσει τρίχες ή άλλα εκκρίματα.
  • Αν δεν πηγαίνετε σπίτι αμέσως μετά το σουπερμάρκετ, φροντίστε να τοποθετήσετε τα κατεψυγμένα τρόφιμα σε ειδικές μονωτικές σακούλες. Καλό είναι να έχετε φτάσει σπίτι μέσα σε 1 ώρα από την έξοδο των τροφίμων από το ψυγείο (τιν χειμώνα) ή μέσα σε 30 λεπτά το καλοκαίρι.
  • Το πιο ζεστό μέρος του αυτοκινήτου, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, είναι το πορτμπαγκάζ. Τα παγωμένα τρόφιμα, είναι καλό να τα βάζετε πάνω στα καθίσματα του αυτοκινήτου, έχοντας αναμμένο το κλιματιστικό.

Όταν φτάσετε σπίτι:

  • Ελέγχετε πάντοτε την ημερομηνία λήξης των προϊόντων που αγοράσατε (αν δεν το κάνατε στο σούπερ μάρκετ). Δείτε αντίστοιχα τις ημερομηνίες που έχουν τα προϊόντα στα ντουλάπια ή το ψυγείο και αποθηκεύστε μπροστά τα προϊόντα που λήγουν πιο σύντομα και προς τα πίσω αυτά που λήγουν πιο μετά.
  • Αν υπάρχει αρκετός χώρος, καλό είναι να βλέπετε όλα σας τα τρόφιμα μέσα στα ντουλάπια ή το ψυγείο για να μην ξεχαστούν και χαλάσουν.
  • Αν υπάρχουν οδηγίες στη συσκευασία για το πώς να φυλάξετε ή να προετοιμάσετε ένα τρόφιμο για μαγείρεμα, βεβαιωθείτε ότι θα τις ακολουθήσετε, διότι ορισμένα τρόφιμα χρειάζονται ειδική μεταχείριση.
  • Διατηρείτε τα ντουλάπια και το ψυγείο καθαρά, για την αποφυγή συγκέντρωσης μικροβίων και εντόμων.
  • Μπορείτε να αποθηκεύετε τα τρόφιμα σε ειδικές πλαστικές σακούλες για τρόφιμα που κλείνουν αεροστεγώς, για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα τους για περισσότερο χρόνο.
  • Μπορείτε να γράψετε πάνω σε κάθε σακούλα τι περιέχει, καθώς και την ημερομηνία αγοράς του προϊόντος.
  • Τα ξηρά τρόφιμα όπως αλεύρι, ρύζι, μπισκότα, κουλουράκια, μπορείτε να τα αποθηκεύετε σε καθαρά μπολ που κλείνουν αεροστεγώς, για να διατηρούν τη φρεσκάδα τους για μεγαλύτερο διάστημα.
  • Τα ντουλάπια όπου φυλάσσονται τα τρόφιμα, εκτός από καθαρά και σκοτεινά, θα πρέπει να είναι και δροσερά, ιδανικά σε θερμοκρασία 10 - 15°C ή τουλάχιστον κάτω από 29°C.  Tα ντουλάπια όπου φυλάσσονται τα τρόφιμα πρέπει να είναι μακριά από τους φούρνους, τις εστίες μαγειρέματος, τα ψυγεία και τα πλυντήρια, γιατί είναι συσκευές που παράγουν θερμότητα και υγρασία και πιθανόν να συντελέσουν στη γρήγορη αλλοίωση των τροφίμων.
  • Οι κονσέρβες και οι συσκευασίες των τροφίμων πρέπει να ξεσκονίζονται πριν ανοιχτούν, γιατί κατά το άνοιγμα τους οι σκόνες ή ακαθαρσίες μπορεί να πέσουν στο βρώσιμο περιεχόμενο.
  • Μην αποθηκεύετε οτιδήποτε κάτω από το νεροχύτη ή οπουδήποτε υπάρχουν υδραυλικές σωλήνες, γιατί εκεί προσελκύονται έντομα και τρωκτικά. Επίσης, τυχόν διαρροές από τους σωλήνες, μπορεί να καταστρέψουν τα τρόφιμα.
  • Μην αποθηκεύετε τρόφιμα κοντά σε απορρυπαντικά, καθαριστικά ή άλλα χημικά.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το ψυγείο:

  • Η θερμοκρασία του ψυγείου πρέπει να είναι σταθερά μεταξύ 1-4°C. Αν αφήνετε ανοικτή την πόρτα του ψυγείου για αρκετή ώρα ή ανοιγοκλείνετε συνεχώς το ψυγείο, τότε η θερμοκρασία ανεβαίνει και τα τρόφιμα κινδυνεύουν να χαλάσουν.
  • Επίσης, δεν πρέπει να βάζετε πολύ ζεστά τρόφιμα στο ψυγείο, γιατί θα ανεβάσουν τη θερμοκρασία του.
  • Δεν πρέπει να παραγεμίζετε το ψυγείο με τρόφιμα και ποτά, γιατί δεν ανακυκλώνεται σωστά ο αέρας ψύξης και δεν παγώνει ομοιόμορφα το ψυγείο.
  • Αν τα φυλλώδη λαχανικά ή το γάλα κάνουν πάγο, ανεβάστε τη θερμοκρασία του ψυγείου.
  • Η κατάψυξη πρέπει να έχει θερμοκρασία κάτω από -16°C. Όπως στο ψυγείο, έτσι και στην κατάψυξη, πρέπει να αφήνετε χώρο μεταξύ των συσκευασιών ώστε να ανακυκλώνεται ο παγωμένος αέρας.
  • Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι προτιμότερο να μην να πλένονται πριν μπουν στο ψυγείο. Έτσι, διατηρούνται για περισσότερο χρονικό διάστημα. Μπορείτε να τα πλένετε πριν την κατανάλωσή τους.
  • Όταν τοποθετείτε τα τρόφιμα στην κατάψυξη, τακτοποιήστε τα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μην κινδυνεύουν να μεταφερθούν ουσίες από το ένα στο άλλο. Έτσι τοποθετήστε στο κάτω συρτάρι/ράφι της κατάψυξης κρέατα, ψάρια και πουλερικά που υπάρχει ενδεχόμενο να βγάλουν υγρά μέχρι να παγώσουν. Στο πιο πάνω συρτάρι/ράφι τοποθετήστε κατεψυγμένα τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά και παγωτά και πιο πάνω τρόφιμα στερεά όπως τυριά, ψωμί και γλυκά.
  • Οργανώστε τα τρόφιμα μέσα στο ψυγείο. Βάλτε ψηλά τα τρόφιμα που θα τα καταναλώσετε χωρίς ψήσιμο, όπως τα τυριά, τη μαργαρίνη, τα αλλαντικά και τα γλυκά. Ακριβώς από κάτω, τοποθετήστε τα μαγειρεμένα φαγητά που περίσσεψαν. Αν δεν έχετε ειδικό συρτάρι για τα φρούτα και τα λαχανικά, τοποθετήστε τα στο αμέσως επόμενο ράφι. Κάτω- κάτω βάλτε τα ωμά κρέατα, τα ψάρια και τα πουλερικά μέσα σε σακούλες και σε πιάτο, για να μην τρέξουν τα υγρά στο υπόλοιπο ψυγείο.
  • Τα αυγά πρέπει να τα βάζετε στο ψυγείο πάντοτε με το χαρτόνι που τα αγοράσατε. Μην τα βγάζετε από το χαρτόνι, για να τα βάλετε στις θήκες στην πόρτα του ψυγείου. Στο χαρτονένιο κουτί διατηρούνται περισσότερο. Επιπλέον, προστατεύονται από τις οσμές και έχουν μικρότερη πιθανότητα να σπάσουν.

Σε περίπτωση που πέσει το ρεύμα:

  • Μην ανοιγοκλείνετε άσκοπα την πόρτα του ψυγείου και της κατάψυξης. Αν μπορείτε, προμηθευτείτε πάγο και τοποθετήσετε τον στο ψυγείο και στην κατάψυξη. Έτσι, τα τρόφιμα θα παραμείνουν παγωμένα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  • Στο ψυγείο, τα τρόφιμα μπορούν να μείνουν παγωμένα χωρίς ρεύμα, για 4-6 ώρες, εφόσον δεν ανοιγοκλείνετε την πόρτα.
  • Τα παγωτά και τα κατεψυγμένα γλυκά δεν πρέπει να ξαναπαγώσουν, από τη στιγμή που θα ξεπαγώσουν.
  • Τρόφιμα που έχουν έρθει σε επαφή με υγρά από κρέατα, ψάρια και πουλερικά πρέπει να πετάγονται.
  • Νικολέττα Ντορζή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc., RD

    Η Νικολέττα Ντορζή είναι Κλινική Διαιτολόγος με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (Msc) στην Κλινική Διαιτολογία που ασχολείται με διάφορες ασθένειες και με πολύχρονη πείρα σε παιδική παχυσαρκία. Εργάζεται ως ιδιώτης κλινική διαιτολόγος και παράλληλα εργάζεται σαν εκπαιδεύτρια του τμήματος διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

×
×