Διατροφή

Στιγμιαίος καφές: Ο φυσικός καρπός στο ποτήρι σας

06 Οκτωβρίου 2014
17154 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
zestos kai kryos stigmiaios kafes

Κόκκινος σαν κεράσι είναι ο καρπός του καφεόδεντρου, απ’ όπου ο καφές ξεκινάει το ταξίδι του για να καταλήξει στα ποτήρια εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο κάθε μέρα. Πέρασαν χρόνια μέχρι να αξιοποιήσουμε αυτόν τον καρπό και πλέον διαθέτουμε εξελιγμένη τεχνογνωσία στο καβούρδισμα, το άλεσμα, το χαρμάνι, ώστε να απολαμβάνουμε πολλούς διαφορετικούς τύπους καφέ. Στη διαδικασία αυτή, τα διαδοχικά φιλτραρίσματα είναι το στάδιο που διαφοροποιεί τον στιγμιαίο καφέ.

Γνωρίστε περισσότερες πληροφορίες... μέσα από videographic!

Η παραγωγική διαδικασία του στιγμιαίου καφέ

1. Επιλογή κόκκων

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τα καφεόδεντρα φτάνουν μέχρι 8μ ύψος αλλά στις φυτείες διατηρούνται στα 2-3 μέτρα, και διατηρούν τα φύλλα τους όλον τον χρόνο. Αν και υπάρχουν πολλές αναγνωρισμένες βοτανολογικές ποικιλίες καφέ, για τον στιγμιαίο καφέ αξιοποιούνται οι ποικιλίες Robusta και Arabica. Αφού οι κόκκοι συλλεχθούν, περνούν μια διαδικασία ξήρανσης ή μουλιάσματος ανάλογα με την τεχνική, προκειμένου να αποφλοιωθούν. Σε αυτό το σημείο, υπάρχει ένας επιπλέον έλεγχος για το ποιοι κόκκοι θα «προκριθούν» στην επόμενη φάση.

2. Το χαρμάνι

Κατά τη φάση αυτή φαίνεται η «μαεστρία» ενός ποιοτικού και γευστικού στιγμιαίου καφέ. Το χαρμάνι έχει να κάνει με την κατάλληλη μίξη των κόκκων καφέ συγκεκριμένων ποικιλιών από διάφορες χώρες (κάθε έδαφος δίνει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στον καφέ) και στη σωστή αναλογία, ώστε ο καφές που συνηθίζετε να απολαμβάνετε να έχει σταθερή γεύση και οσμή.

3. Καβούρδισμα και άλεσμα

Το καβούρδισμα, δεν είναι τίποτε άλλο από το ψήσιμο των κόκκων καφέ. Οι πράσινοι κόκκοι, όπως είναι μετά την αποφλοίωση, ψήνονται για 10 λεπτά περίπου, γύρω στους 200οC για να αποκτήσουν το τελικό καφέ τους χρώμα. Ανάλογα με τη διάρκεια του ψησίματος, βαθαίνει το χρώμα και αλλάζει η γεύση/οσμή του τελικού προϊόντος. Επόμενο στάδιο, είναι το άλεσμα των κόκκων σε σκόνη.

4. Φιλτράρισμα 

Σε αυτή τη φάση, εντοπίζεται η ειδοποιός διαφορά του στιγμιαίου καφέ. Πόσες φορές δεν έχετε αναρωτηθεί πού είναι το κατακάθι σε αυτόν τον καφέ; Όσο κι αν το ψάξετε, δεν θα το βρείτε, διότι έχει ήδη αφαιρεθεί με διαδοχικά φιλτραρίσματα πριν φτάσει σε εσάς. Με απλά λόγια, ο αλεσμένος καφές βράζεται και στη συνέχεια διηθείται σε ειδικά φίλτρα, μέχρι να απομακρυνθεί και το τελευταίο κατακάθι καφέ.

Το ρόφημα για να ξεκινήσεις την μέρα σου

Αν η διαδικασία παραγωγής του στιγμιαίου καφέ αποτελούσε μέχρι σήμερα μυστήριο, τώρα πια γνωρίζετε ακριβώς τη διαδικασία που προηγείται μέχρι να απολαύσετε ζεστό ή κρύο, στην κούπα ή στο ποτήρι σας το αγαπημένο σας ρόφημα. Η εγρήγορση που προσφέρει η καφεΐνη, τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά που ωφελούν την υγεία, το χαρακτηριστικό άρωμα και η υπέροχη γεύση κάνουν τον στιγμιαίο καφέ το ιδανικό φυσικό ρόφημα για να ξεκινήσεις τη μέρα σου!

Ειρήνη Κύρα
Ειρήνη Κύρα Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

H Eιρήνη Κύρα είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc. - MMedSci) στην παχυσαρκία και στη διαχείριση του βάρους. Τον περισσότερο επαγγελματικό της χρόνο καταλαμβάνουν οι διαιτολογικές της συνεδρίες στην περιοχή όπου μεγάλωσε, το Νέο Κόσμο, βοηθώντας εξατομικευμένα κάποιον να βελτιώσει τη διατροφή και το βάρος του.