Διατροφή

Λίπος στο Πρόσωπο: Πως να απαλλαγείτε

24 Μαρτίου 2022
50811 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
lipos-sto-proswpo

Photo source: www.canva.com

Το επιμένον λίπος στο πρόσωπο είναι ένα αισθητικό πρόβλημα που μπορεί να σε ταλαιπωρεί και να επιθυμείς καιρό να απαλλαγείς από αυτό. Είναι γνωστές πολλές επεμβάσεις που στοχοποιούν το τοπικό λίπος, όπως η λιποαναρρόφηση και η κρυολιπόλυση, με πολύ αμφιλεγόμενα όμως αποτελέσματα και πιθανές δυσάρεστες παρενέργειες (πέρα από το πολύ υψηλό του κόστος!). Αν όμως ενδιαφέρεσαι να προσεγγίσεις το ζήτημα αυτό με όσο γίνεται μη επεμβατικούς τρόπους, προκειμένου να νιώσεις πιο όμορφα με την εικόνα σου, σου έχουμε συγκεντρώσει κάποιες πληροφορίες που καλό είναι να γνωρίζεις.

Διάβασε επίσης: Διατροφή κατά της Ακμής

Είναι εφικτή η απώλεια λίπους μόνο από το πρόσωπο;

Ότι κι αν έχεις ακούσει, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που να υποδεικνύουν την πιθανότητα απώλειας λίπους που στοχεύει σε μια συγκεκριμένη περιοχή της επιθυμίας μας. Φυσικά, χάνοντας υπερβάλλον βάρος και λίπος συνολικά από το σώμα, μπορεί να μειωθεί κάποια ποσότητα λίπους σε ορισμένα μέρη του σώματος - συμπεριλαμβανομένου του προσώπου σου, κάτι που όμως εξαρτάται από το πώς κατανέμεται το λίπος στον οργανισμό σου, και από πού έχεις την τάση να χάνεις λίπος όταν αδυνατίζεις. Αυτοί οι παράγοντες είναι τυχαίοι και έχουν να κάνουν κυρίως με τα γονίδια/κληρονομικότητα και την ορμονική σου κατάσταση.

Δυστυχώς, κυρίως η διαφήμιση και η βιομηχανία της ψυχαγωγίας διαδίδουν και διαιωνίζουν το μύθο ότι υπάρχουν κάποια διατροφικά πλάνα και ασκήσεις γυμναστικής που καταπολεμούν το τοπικό πάχος, όπως για παράδειγμα δίαιτα για απώλεια του κοιλιακού λίπους, ή μείωση της περιφέρειας γοφών.

Ενώ η γυμναστική πράγματι αυξάνει τη μυϊκή μάζα, με αποτέλεσμα την επιτάχυνση του μεταβολισμού και τις γρηγορότερες καύσεις λίπους από τον οργανισμό, οι ασκήσεις για μια μυϊκή ομάδα δεν καίνε το λίπος σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο της ανατομίας, αλλά αντίθετα καίνε το σωματικό λίπος συνολικά. Αυτό συμβαίνει επειδή τα λιποκύτταρα αποθηκεύονται σε όλο το σώμα σου και μπορούν όλα να διασπαστούν και να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο κατά τη διάρκεια της άσκησης, όχι μόνο από τη συγκεκριμένη περιοχή που ασκείσαι. Άρα, η επιστημονική συναίνεση μεταξύ των ειδικών είναι ότι η απώλεια του τοπικού πάχους είναι ένας μύθος.

Επομένως, αν έχεις περιττά κιλά, αντί να προσπαθήσεις να χάσεις λίπος μόνο από το πρόσωπό σου, είναι καλύτερο να εστιάσεις στη συνολική απώλεια λίπους και βάρους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του υπερβολικού λίπους στο πρόσωπο.

Τι μπορείς να κάνεις όσον αφορά τη Διατροφή;

Απώλεια κιλών

Για να χάσεις λίπος συνολικά, άρα και στο πρόσωπό σου, χρειάζεται να υπάρχει ένα αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας κάθε μέρα. Για να το πετύχεις, θα πρέπει να κάνεις έξυπνες επιλογές τροφών με χαμηλότερες θερμίδες. Ο καθένας μας χάνει βάρος με διαφορετικό τρόπο, ρυθμό, και από διαφορετικά σημεία του κορμιού. Μην απογοητεύεσαι αν δεν βλέπεις αμέσως διαφορά στο πρόσωπό σου. Με υπομονή, επιμονή, και πλάνο, αργά ή γρήγορα θα δεις διαφορά στο πρόσωπό σου και τη συνολική σου εμφάνιση. Αν αυτό σε δυσκολεύει παραπάνω από ότι περίμενες, μπορείς να απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία διαιτολόγο-διατροφολόγο για να σου δώσει ένα εξατομικευμένο διατροφολόγιο ή συμβουλές.
Τα βασικά, όμως, είναι λίγο-πολύ γνωστά:

Μπορείς να καταναλώνεις περισσότερες υγιεινές τροφές και να περιορίσεις τη ζάχαρη και το λίπος, που σε φορτώνουν με πολλές περιττές θερμίδες και μάλιστα σε δελεάζουν να τρως περισσότερο από όσο χρειάζεσαι, λόγω της εθιστικής φύσης τους.

Για περισσότερες λεπτομέρειες στο τι να προσέξεις στη διατροφή, συνέχισε την ανάγνωση.

Προσοχή στα πρόσθετα σάκχαρα

Ο έλεγχος της πρόσληψης ζάχαρης και αλατιού μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων κατακράτησης νερού στο πρόσωπο. Εάν πίνεις σόδα, χυμούς και άλλα σακχαρούχα ροφήματα, αντικατέστησέ τα με περισσότερο νερό. Αν πίνεις και από ένα ποτήρι νερού πριν από το γεύμα, θα αισθάνεσαι πιο χορτάτος/η πιο γρήγορα. Η κατανάλωση περισσότερου νερού αυξάνει επίσης τον μεταβολισμό σου, έτσι δαπανάς περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ακόμη, προσοχή στα τρόφιμα που περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως τα μπισκότα, τα κράκερ και τα λευκά ζυμαρικά και ψωμί, τα οποία επίσης δεν είναι σύμμαχοί σου στο αδυνάτισμα. Η επεξεργασία και τα συντηρητικά, αφαιρεί από τις τροφές τα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά και τις ίνες, αφήνοντας μόνο κενές θερμίδες που αποθηκεύονται σε λίπος.

peripoiisi proswpou

Μείωση αλατιού

Το αλάτι προκαλεί φυσικά κατακράτηση νερού και την εμφάνιση ενός πρησμένου προσώπου. Για αυτό, μείωσε το αλάτι στο φαγητό και τα αλμυρά σνακ και το πρόχειρο φαγητό, και επικεντρώσου σε τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β-12, βιταμίνη D και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που είναι βιολογικά συστατικά των ενζύμων του μεταβολισμού.

Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ

Η μέτρια, τακτική πρόσληψη του αλκοόλ δεν αντενδείκνυται από τους θεράποντες της υγείας. Από την άλλη, για να απαλλαγείς από το περιττό λίπος, θα πρέπει να το ελέγχεις. Το αλκοόλ περιέχει ως επί το πλείστον κενές θερμίδες, αλλά στερείται σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες και μέταλλα. Έχει επιπροσθέτως διουρητική δράση που επιφέρει διούρηση, αφυδάτωση και κατακράτηση νερού. Τέλος, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή και μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αύξησης βάρους, αυξημένο λίπος στην κοιλιά και παχυσαρκία.

Ποιές αλλες συνήθειες θα σε βοηθήσουν;

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, ενώ η γυμναστική δεν μπορεί να συντελέσει στην απώλεια λίπους σε μία μόνο περιοχή του σώματος, βοηθά στην οικοδόμηση συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων και δίνουν μια τονισμένη, σφριγηλή εμφάνιση μετά την απώλεια βάρους. Η σωματική δραστηριότητα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ελαχιστοποιήσεις το λίπος στο πρόσωπό σου. Ο μεταβολισμός σου αυξάνεται όταν ασκείσαι και κάνεις προπόνηση δύναμης. Για να διατηρήσεις το βάρος σου σταθερό, συνιστάται να κάνεις 150 λεπτά μέτριας καρδιαγγειακής άσκησης ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας την εβδομάδα.

Σε μια έρευνα, οι συμμετέχοντες έκαναν ασκήσεις προσώπου δύο φορές την ημέρα για 8 εβδομάδες, και φάνηκε ότι οι μύες του προσώπου ήταν πιο τονισμένοι, και το δέρμα φαινόταν λιγότερο γηραιό. Σίγουρα απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση, όμως μπορείς να το δοκιμάσεις κι εσύ για να τονώσεις τους μύες του προσώπου σου. Παραδείγματα ασκήσεων προσώπου περιλαμβάνουν:

  • Κράτα τον αέρα στο στόμα σου και σπρώξε τα μάγουλά προς τα έξω. Μετακίνησε τον αέρα από τη μία πλευρά στην άλλη για να τεντώσεις τους μυς.
  • Κράτα ένα μεγάλο χαμόγελο ενώ σφίγγεις τα δόντια σου μεταξύ τους.
  • Το μάσημα της τσίχλας είναι μια καλή άσκηση για τους μύες της γνάθου.

Όπως πάντα, ένας καλός ύπνος συμβάλλει στην καλύτερη υγεία και εμφάνιση. Να φροντίσεις να απολαμβάνεις 7-9 ώρες ύπνου κάθε μέρα, καθώς η στέρηση ύπνου μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης συνοδεύονται από έναν μακρύ κατάλογο πιθανών παρενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης βάρους. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορούν να αυξήσουν την όρεξη και να αλλάξουν τον μεταβολισμό, με αποτέλεσμα την αυξημένη αποθήκευση λίπους. 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Healthline. 2022. 8 Effective Tips to Lose Fat in Your Face. [online] Available at: <https://www.healthline.com/nutrition/lose-fat-in-face-cheeks#TOC_TITLE_HDR_5> [Accessed 23 March 2022].

WebMD. 2022. Can You Lose Fat in Your Face?. [online] Available at: <https://www.webmd.com/diet/obesity/features/can-you-lose-fat-in-your-face> [Accessed 23 March 2022].

Κατερίνα Νταλέ
Κατερίνα Νταλέ Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Κατερίνα Νταλέ είναι απόφοιτη του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Διεθνές Πανεπιστημίου Ελλάδος. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στο επιστημονικό τμήμα του medΝutrition και τώρα διατηρεί την συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του medNutrition στον τομέα της αρθρογράφησης με στόχο την ενημέρωση του κοινού πάνω σε θέματα διατροφής και υγείας.