Διαβήτης

Διαβήτης: Φόβοι, Μύθοι και Αλήθειες

της Γεωργίας Γεωργίου
03 Οκτωβρίου 2013
16218 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
gynaika pou kanei metrhsh sakxarou

Photo source: www.bigstockphoto.com

Γιατί εμένα; Γιατί τώρα; Ίσως αν είχα προσπαθήσει περισσότερο…

Δεν είναι δικό σου λάθος. Το σώμα σου σταμάτησε να παράγει αρκετή ινσουλίνη. Και είναι απαραίτητη η ινσουλίνη για να έχεις καλή υγεία. Μεταφέρει τη γλυκόζη από το αίμα στους μυς σου. Έτσι, τώρα πρέπει να αρχίσεις ινσουλινοθεραπεία για να επανακτήσεις και να προφυλάξεις την υγεία σου.

Γιατί δεν επαρκούν πλέον τα αντιδιαβητικά δισκία;

Όταν για πρώτη φορά διεγνώσθη ότι είχες σακχαρώδη διαβήτη, το σώμα σου εξακολουθούσε να παράγει αρκετή ποσότητα ινσουλίνης. Απλώς αυτή δεν ήταν αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες σου και ο οργανισμός σου πιθανώς δεν τη χρησιμοποιούσε σωστά.

Τα αντιδιαβητικά δισκία βοηθούν το σώμα σου να βγάλει παραπάνω ινσουλίνη ή να τη χρησιμοποιήσει καλύτερα. Όμως, με το πέρασμα του χρόνου, το σώμα σου παράγει όλο και λιγότερη ινσουλίνη. Έτσι, τώρα έφτασες στο σημείο να χρειάζεται να προσθέσεις μια μορφή θεραπευτικής αγωγής: την ινσουλίνη.

«Δεν ήθελα να το κάνω. Να μπήξω μια βελόνα στο μπράτσο μου, να ελέγχω το σάκχαρο μου πριν από κάθε γεύμα, να νιώθω αποτυχημένος (δεν μπορούσα να διατηρήσω μια καλή ρύθμιση με δισκία και άσκηση), να φέρω το στίγμα ότι χρειάζεται να κάνω χρήση βελόνων. Τώρα κάνω τρεις (και μερικές φορές τέσσερις) ενέσεις καθημερινά. Δεν θα μπορούσε να γίνει πιο εύκολο. Οι ενέσεις δεν πονούν και έχω καλύτερη ρύθμιση. Η γλυκοζυλιωμένη μου; 6.1-6.4%» Jim Connors

Ποια είναι τα συμπτώματα της έλλειψης ινσουλίνης;

Κόπωση, πολυουρία, κατάθλιψη, έλλειψη ενεργητικότητας, κακοκεφιά, ανησυχία, ευερεθιστότητα. Πολλοί είναι αυτοί που εκλαμβάνουν τα συμπτώματα αυτά ως φυσικό επόμενο της γήρανσης.

Πόσο υψηλό είναι το υψηλό σάκχαρο;

Αν όλες οι μετρήσεις σου με stick σακχάρου είναι πάνω από 130 mg/dl και η γλυκοζυλιωμένη σου πάνω από 7%. Αν εσύ και ο γιατρός σου δοκιμάσατε όλα τα αντιδιαβητικά δισκία και σκευάσματα με διαφορετικούς συνδυασμούς, σε διαφορετικές δόσεις και παρ’ όλα αυτά το σάκχαρα και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη εξακολουθούν να είναι σε υψηλά επίπεδα, τότε χρειάζεσαι ινσουλίνη.

Αρκεί μόνο η απώλεια βάρους και η άσκηση;

Ποτέ δεν πήρα στα σοβαρά το πρόβλημα του διαβήτη μου στο παρελθόν, τώρα όμως θα το κάνω. Θα χάσω βάρος και θα ασκηθώ. Έτσι, δε θα χρειαστώ ινσουλίνη.

Σε αυτό το σημείο, το να χάσεις βάρος και να ασκηθείς ίσως να μην επαρκεί. Μπορεί απλά να μην έχεις αρκετή ινσουλίνη στον οργανισμό σου. Μην καταστρέφεις την υγεία σου κυνηγώντας ένα άπιαστο όνειρο.

«Έκοψα το κάπνισμα, αύξησα την άσκηση, μείωσα τους υδατάνθρακές μου και η αιμοσφαιρίνη μου έφτασε στο 17%» Karin Hanson-Sanderfur

Πονάει λιγότερο από τα τρυπήματα στο δάχτυλο

Ακόμα δεν μπορώ να το κάνω. Δεν μπορώ να τρυπάω τον εαυτό μου.

Το γεγονός είναι ότι πονάει λιγότερο από τα τρυπήματα που έκανες στο δάκτυλο. Άκουσε την ιστορία ανθρώπων που ενώ ένιωθαν όπως εσύ, το δοκίμασαν και είναι μια χαρά.

«H ινσουλίνη είναι ευλογία για μένα. Μου επιτρέπει να τρώω μια φυσιολογική ποσότητα φαγητού, χωρίς να πανικοβάλλομαι επειδή έφαγα μερικά γραμμάρια υδατανθράκων παραπάνω» Kimberly Ewbank

Θα πάρετε βάρος αν ξεκινήσετε ινσουλίνη;

Πιθανόν. Ένας λόγος είναι ότι δε χάνεις θερμίδες κατά την ούρηση. Δοκίμασε την ινσουλίνη όπως και να ‘χει. Τα πλεονεκτήματα της μείωσης του σακχάρου στο αίμα σου υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων από την αύξηση του βάρους. Επίσης, οι επισκέψεις σε Κλινικό Διαιτολόγο θα σε βοηθήσουν να ελέγξεις το σωματικό σου βάρος.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Fast Facts Ινσουλίνη και Σακχαρώδης Διαβήτης: American Diabetes Association, Εκδόσεις Βαγιονέκη-Β. Καραμάνος, Δημήτρης Σαπουντζάκης

Γεωργία Γεωργίου
Γεωργία Γεωργίου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.