738
Διατροφή

Κάστανο: Ένα χειμωνιάτικο σνακ με πολλά οφέλη

23 Ιανουαρίου 2015
Κάστανο: Ένα χειμωνιάτικο σνακ με πολλά οφέλη

Photo source: www.shutterstock.com

Ένα πολύ γευστικό σνακ που όλοι μας κάποτε μυρίσαμε περπατώντας στο δρόμο ένα χειμωνιάτικο απόγευμα, είναι το κάστανο. Η θρεπτική του αξία είναι υψηλή και καλό είναι να γνωρίζουμε τα οφέλη του στην υγεία μας. Έτσι, παραβρέθηκα στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινό Γκάζι» του Αθήνα 98,4Fm.

Το κάστανο ανήκει στην κατηγορία των ξηρών καρπών. Αυτό που το διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό που αγγίζει το 52%, και η πολύ χαμηλή περιεκτικότητά του σε λίπος (7,2%), αποδίδοντας μόλις 170/100γρ. θερμίδες έναντι 600/100γρ. που θα μας έδινε η κατανάλωση άλλου ξηρού καρπού. Περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας όπως για παράδειγμα του αυγού, χωρίς όμως να μας προσφέρει και τα ίδια λιπαρά. Παρόλα αυτά τα λίγα λιπαρά που έχει είναι πολυακόρεστα και μονοακόρεστα τα οποία φροντίζουν και για την καλή υγεία της καρδιάς. Δεν παρέλειψα να μιλήσω για τα αντιοξειδωτικά του όπως vit C, vit E, ρετινόλη και τις φυτικές του ίνες που ανέρχονται στα 14γρ/100γρ. Έτσι μπορεί να αποτελέσει και ένα πολύ καλό σνακ για ένα άτομο με διαβήτη χωρίς να του προκαλέσει υπεργλυκαιμία.

  • Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Ο Πάρης Παπαχρήστος είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc, ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου διατηρεί ένα πολυδιαιτολογικό γραφείο στο Παγκράτι, παρέχοντας διαιτολογικές υπηρεσίες.

×
×