Οικογένεια

Η σημασία του νερού

της Διονυσίας Βουτσά & της Χριστίνας Λαμπρινού
04 Δεκεμβρίου 2016
15585 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
Η σημασία του νερού

Photo source: www.bigstockphoto.com

H Τερηδόνα και τα απλά σάκχαρα κατέλαβαν την περιοχή

Η επόμενη μέρα μετά το γλέντι βρήκε τον Βασιλιά Φαγανούλη ανήσυχο. Παρότι ο ήλιος έλαμπε στον ουρανό, η διάθεση του Βασιλιά του Ανθυγιεινού Πριγκιπάτου δεν ήταν καλή.

- Καλέ μου φίλε, τι σου συμβαίνει; Φαίνεσαι να σε απασχολεί κάτι σοβαρό, είπε με ενδιαφέρον ο Βασιλιάς Ενέργειας. Μπορώ να βοηθήσω;

- Να, είναι που σήμερα λάβαμε νέα από το πολιορκημένο Γλυκοχωριό. Η κακιά μάγισσα Τερηδόνα και οι ύπουλοι βοηθοί της τα απλά σάκχαρα έχουν καταλάβει την περιοχή τους και ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να την απωθήσουμε και να τους βοηθήσουμε διδάσκοντάς τους όλα τα πολύτιμα πράγματα που μάθαμε από το Βασίλειο της Καλής Διατροφής. Οι στρατιώτες μας δεν είναι αρκετοί ώστε να τους ελευθερώσουμε!

- Αυτό είναι πολύ σοβαρό! Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να ελευθερωθούν! Βασιλιά Φαγανούλη επέτρεψε μας να σας βοηθήσουμε. Εγώ και ο Δράκοντας μπορούμε να ξεκινήσουμε άμεσα για το Γλυκοχωριό με οδηγό μας τον Στρατηγό Αλλαγή και να οργανώσουμε τους κατοίκους, ενώ θα δώσουμε διαταγή στους στρατιώτες μας να συνταχθούν άμεσα και να έρθουν στο Γλυκοχωριό έτοιμοι για μάχη. Έτσι, όταν έρθει η μάγισσα Τερηδόνα και οι βοηθοί της θα είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε. Τι λες;

- Αυτό θα ήταν θαυμάσιο φίλε μου, σε ευχαριστώ! Θα ενημερώσω να ετοιμάσουν προμήθειες για εσάς αμέσως!

Η Τερηδόνα απαγορεύει οποιοδήποτε ρόφημα δεν έχει ζάχαρη

Ο σοφός Δράκοντας ταξίδεψε ασταμάτητα για ώρες έχοντας στην πλάτη του τον βασιλιά Ενέργεια και τον Στρατηγό Αλλαγή, οι οποίοι θα πήγαιναν πρώτοι να δουν από κοντά το μικρό Γλυκοχωριό, ενώ σύντομα θα κατέφθανε βοήθεια από τις πρωτεύουσες των Βασιλείων, σύμφωνα με τις εντολές του βασιλιά Ενέργεια. Κουρασμένος ο Δράκοντας από το μακρύ ταξίδι άφησε τους αναβάτες του στην πλατεία του χωριού, όπου αμέσως άρχισαν να ξεπροβάλλουν περίεργοι και τρομαγμένοι οι κάτοικοι.

Ο βασιλιάς Ενέργειας αμέσως πήρε το λόγο λέγοντας «Καλοί μου φίλοι, κάτοικοι του Γλυκοχωριού, ήρθαμε εκ μέρους του βασιλιά Φαγανούλη. Ο βασιλιάς σας μας έστειλε να σας απελευθερώσουμε από την κακιά μάγισσα Τερηδόνα και τους βοηθούς της τα απλά σάκχαρα..», πριν προλάβει όμως να τελειώσει τη φράση του ο Δράκοντας ιδρωμένος και λαχανιασμένος έπεσε με το κεφάλι μέσα στο σιντριβάνι του χωριού από όπου ανέβλυζε γάργαρο και δροσερό νερό από τις πηγές του βουνού της Τερηδόνας. Ωστόσο, μετά από 2-3 γουλιές σήκωσε το κεφάλι του απορημένος. «Μα αυτό το νερό είναι πολύ γλυκό! Δε με ξεδιψάει καθόλου. Καλοί μου άνθρωποι, γνωρίζετε τι συμβαίνει σε αυτή την πηγή; Γιατί το νερό είναι τόσο γλυκό? Ζάχαρη έχει;».

- Πράγματι μεγάλε Δράκοντα. Η μάγισσα Τερηδόνα απαγορεύει οποιοδήποτε ρόφημα ή ποτό δεν έχει πολλή ζάχαρη. Στο χωριό μας υπάρχουν μόνο χυμοί και αναψυκτικά με ζάχαρη. Ακόμη και το νερό μας είναι εμπλουτισμένο γιατί λένε ότι διαφορετικά δε θα έχουμε αρκετή ενέργεια για δουλειά. Επίσης στα παιδιά επιτρέπεται να δίνουμε στο σχολείο μόνο συσκευασμένους χυμούς με ζάχαρη, αναψυκτικά ή σοκολατούχο γάλα.» Ο βασιλιάς Ενέργειας γύρισε και κοίταξε τον Στρατηγό Αλλαγή, ο οποίος είπε αναστενάζοντας «Αυτό είναι τρομερό».

Το νερό είναι το πιο σημαντικό δώρο που μας έχει χαρίσει η φύση

«Αγαπητοί κάτοικοι του Γλυκοχωριού» πήρε το λόγο ο Δράκοντας «το νερό είναι το πιο σημαντικό δώρο που μας έχει χαρίσει η φύση. Το σώμα μας αποτελείται κυρίως από νερό. Μας βοηθάει να ξεδιψάμε, να έχουμε ωραία επιδερμίδα, να λειτουργούν τα όργανα του σώματος μας σωστά και όταν τρώμε μας βοηθάει να πάρουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά των τροφών. Πίνοντας περίπου 8 ποτήρια την ημέρα μπορούμε να εξασφαλίσουμε το νερό που χρειάζεται το σώμα μας για να παραμένει ενυδατωμένο.»

Έσκυψε και πήρε στα χέρια του λίγο από το νερό από το σιντριβάνι που ήταν θολό από τη ζάχαρη. «Τα αναψυκτικά που πίνετε, είναι νερό με χρώμα και ζάχαρη. Πίνοντας όλη μέρα αυτά τα αναψυκτικά παίρνετε τόση ζάχαρη όση όταν τρώτε γλυκά. Έτσι είναι πιο εύκολο να πάρετε κιλά και να καταστρέψετε τα δόντια σας. Οι χυμοί και τα ροφήματα, όπως το τσάι, είναι πιο θρεπτικά από τα αναψυκτικά αλλά όταν προσθέτετε ζάχαρη και σε αυτά, χάνουν την αξία τους.»

Το σκέτο νερό ξεδιψάει

- Επίσης εγώ δεν ξεδιψάω ποτέ με αυτά!» φώναξε ένα παιδάκι.

-Ακριβώς! συνέχισε ο δράκος και είπε: «Σκεφτείτε μια πολύ ζεστή μέρα σαν τη σημερινή, πόσο διψασμένοι νιώθετε από τη ζέστη και τον ιδρώτα που στάζει στο μέτωπό σας. Μόλις πιείτε κάποιο αναψυκτικό, αντί για να ξεδιψάσετε και να δροσιστείτε, διψάτε περισσότερο. Ενώ με το σκέτο κανονικό νερό...» είπε και βύθισε το χέρι στο νερό της πηγής που ήταν δίπλα του. Οι κάτοικοι τον κοίταξαν παραξενεμένοι καθώς με το που το πόδι του Δράκοντα βγήκε από το νερό αυτό απέκτησε την κανονική του σύσταση, παύοντας να είναι πια θολωμένο.

«Εμπρός, μπορείτε να το δοκιμάσετε!» είπε ο Δράκοντας.

Οι κάτοικοι δειλά δειλά πλησίασαν την πηγή κι ο ένας μετά τον άλλον άρχισαν να δοκιμάζουν μετά από χρόνια ξανά το νερό.

«Μμμ δεν είναι γλυκό όπως τα αναψυκτικά και οι χυμοί, αλλά πρώτη φορά στη ζωή μου αισθάνομαι ότι δεν διψάω!». Ο βασιλιάς Ενέργειας και ο Στρατηγός Αλλαγής έδωσαν τα χέρια στον Δράκοντα κι συμφώνησαν: «Κάναμε μια καλή αρχή αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Στην υγεία μας λοιπόν!» και χαμογελώντας ήπιαν ένα ποτήρι δροσερό νερό.

Διονυσία Βουτσά
Διονυσία Βουτσά Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD

H Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην κλινική διατροφή και Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ενώ παρέχει και διαιτολογικές υπηρεσίες στο αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στην περιοχή της Καλλιθέας.