Συστάσεις Διατροφής

Τι σημαίνει light;

14 Ιουλίου 2015
15978 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Τι σημαίνει light;

Συχνά δυσκολευόμαστε να επιλέξουμε τα light προϊόντα από τα ράφια του σούπερ μάρκετ. Είναι ένα λάθος που τις περισσότερες φορές μας προσθέτει κιλά αντί να μας αφαιρεί, όπως προϊδεάζει και ο χαρακτηρισμός του τροφίμου ως "light". Ως καλεσμένος της εκπομπής του Kappa Radio 87,9Fm μίλησα στη δημοσιογράφο κυρία Λίλη Μουζάκη για το τι ονομάζουμε light και πώς μπορούμε να κάνουμε μια σωστή επιλογή.

Έναν μύθο που κατέρριψα στην αρχή της συζήτησης, ήταν ότι τα light προϊόντα μας αδυνατίζουν. Λόγω της αλόγιστης χρήσης τους και της άγνοιας πολλών καταναλωτών να διαβάσουν σωστά τη διατροφική ετικέτα, πολλές φορές τα light καταλήγουν να συμβάλλουν στην αύξηση σωματικού βάρους.

Γι' αυτόν τον λόγο εξήγησα πως ένα τρόφιμο χαρακτηρίζεται ως light αν έχει το των θερμίδων ή το ½ του λίπους από το κανονικό προϊόν. Προσοχή σε αυτή την περίπτωση πρέπει να δοθεί στα υπόλοιπα συστατικά του τροφίμου. Οι βηομηχανίες στην προσπάθειά τους να μην χαθεί η ωραία γεύση του τροφίμου με την αφαίρεση του λίπους, προσθέτουν άλλα συστατικά, όπως ζάχαρη ή αλάτι.

Κλείνοντας τη συζήτηση με τη δημοσιογράφο, έδωσα μερικές συμβουλές στους καταναλωτές μας για το πώς να επιλέγουν τα light τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ. Για να μάθετε και εσείς αυτά τα tips μπορείτε να ακούσετε το ηχητικό απόσπασμα.

Νίκος Ζέρβας
Νίκος Ζέρβας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Ο Νικόλαος Ζέρβας είναι Διατολόγος-Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (MSc) στην τεχνολογία ελέγχου και διασφάλισης της ποιότητας. Συγγραφέας του βιβλίου "Από το ράφι στο καρότσι - Οδηγός διατροφής στο supermarket!" των εκδόσεων medNutrition. Παρέχει τις διαιτολογικές υπηρεσίες του, στο γραφείο του στο Κιάτο Κορινθίας.

Ο απώτερος στόχος του δεν είναι μόνο η μείωση βάρους και η βελτίωση των δεικτών υγείας του διαιτώμενου αλλά η τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς του μέσω των  παρεχόμενων  διαιτολογικών υπηρέσιων είτε δια ζώσης στο  ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στο Κιάτο Κορινθίας είτε εξ αποστάσεως (μέσω viber, Skype, video κλήση)  σε όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό.