Συστάσεις Διατροφής

Προσέχω τη διατροφή μου και τις θερμίδες που καταναλώνω, ποιο ποτό να επιλέξω;

της Παρασκευής Κουστουράκη
23 Ιουλίου 2011
17793 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
pothri krasi

Αναμφισβήτητα, το πιο σημαντικό κριτήριο επιλογής ενός αλκοολούχου ποτού είναι η ποσότητα του αλκοόλ που περιέχει. Άλλωστε, το αλκοόλ, εκτός από το ότι αποτελεί βασικό συστατικό των ποτών αυτών, αποδίδει 7kcal ανά γρ, ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο. Κάποια αλκοολούχα ποτά περιέχουν και άλλα συστατικά που αποδίδουν θερμίδες όπως για παράδειγμα ζάχαρη, χυμούς ή αναψυκτικά. Αποτέλεσμα: το θερμιδικό τους περιεχόμενο να είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Στις περιπτώσεις λοιπόν που κάποιος προσέχει τη διατροφή, καλό είναι, στις περιπτώσεις που πρέπει να επιλέξει κάποιο ποτό να προτιμήσει τη μπύρα (κατά μέσο όρο έχει 5% περιεκτικότητα σε αλκοόλ) ή το κρασί (κατά μέσο όρο έχει 13% περιεκτικότητα σε αλκοόλ). Τα δύο αυτά ποτά, εκτός από το χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, προσφέρουν μέταλλα και ιχνοστοιχεία απαραίτητα για το ανθρώπινο σώμα. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ποσότητα που θα καταναλωθεί. Όσο χαμηλό και εάν το θερμιδικό περιεχόμενο ενός ποτού, εάν καταναλωθεί μεγάλη ποσότητα σίγουρα η θερμιδική πρόσληψη θα είναι αυξημένη.

Αν το κρασί και η μπύρα δεν ανήκουν στις γευστικές σας προτιμήσεις, μην απογοητεύεστε. Μπορείτε, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή. Αποφύγετε τα διάφορα κοκτέιλ, επιλέξτε κάποιο αλκοολούχο χυμό με νερό ή πάγο, χωρίς την προσθήκη χυμού ή αναψυκτικού. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε τις επιπλέον θερμίδες. Η ποσότητα είναι εξαιρετικά σημαντική και σ' αυτήν την περίπτωση. Όσο λιγότερο αλκοόλ καταναλώσετε, τόσο λιγότερο θα επιβαρύνετε τη θερμιδική πρόσληψη της ημέρας σας.

Γιατί όταν πίνω μπίρα νιώθω ότι φουσκώνω;

Η μπύρα θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή αλκοολούχα ποτά του καλοκαιριού. Τους ζεστούς μήνες που διανύουμε η παγωμένη μπύρα προσφέρει απολαυστικές στιγμές. Πολλές φορές, οι λάτρεις της μπύρας παραπονιούνται για ένα αίσθημα φουσκώματος που συνοδεύει την κατανάλωσή της. Στο διοξείδιο του άνθρακα που περιέχει η μπύρα σίγουρα οφείλεται, κατά ένα μέρος, η δυσάρεστη αυτή αίσθηση. Αν όμως το φούσκωμα ήταν αποκλειστικό δημιούργημα του διοξειδίου του άνθρακα θα ήταν παροδικό και πολύ γρήγορα θα υποχωρούσε. Το γεγονός ότι η αίσθηση αυτή είναι παρατεταμένη, σημαίνει, ότι υπάρχει κάτι περισσότερο από το διοξείδιο του άνθρακα.

prosexo ti diatrofi mou kai tis thermides pou katanalono poio poto na epilekso mpura fouskwma

Η απάντηση είναι απλή. Η μπύρα σπάνια καταναλώνεται χωρίς τη συνοδεία φαγητού. Συνήθως τα φαγητά που επιλέγονται είναι ιδιαίτερα λιπαρά. Σουβλάκι, πίτσα, πατατάκια, λουκάνικα, κρέατα και τυριά είναι οι συνήθεις επιλογές που συνοδεύουν τη μπύρα. Τέτοιες επιλογές, εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας των λιπαρών που περιέχουν, επιδεινώνουν το ελάχιστο φούσκωμα που η ίδια η μπύρα προκαλεί. Επιπλέον, η δυσάρεστη αυτή αίσθηση διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα αφού το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται χρόνο για να αποδομήσει γεύματα που είναι ιδιαιτέρως λιπαρά.

Εκτός όμως από την ποιότητα των τροφών που επιλέγονται για να συνοδέψουν την παγωμένη μπύρα σας, αυτό στο οποίο πρέπει επίσης να δοθεί προσοχή, είναι η ποσότητα της τροφής αλλά και της μπύρας που καταναλώνεται. Το ρητό «μέτρον άριστον» για άλλη μια φορά αποδεικνύεται σοφό. Όσο μικρότερη ποσότητα τροφής και μπύρας καταναλωθεί, τόσο λιγότερο δυσάρεστη θα είναι η αίσθηση του φουσκώματος που θα προκληθεί.
Εάν λοιπόν θέλετε να απολαμβάνετε την αγαπημένη παγωμένη μπύρα σας χωρίς το δυσάρεστο «φούσκωμα», φροντίστε να έχετε μέτρο και ποιότητα στα συνοδευτικά που επιλέγετε και να μην υπερβάλετε στην ποσότητα της μπύρας.

Παρασκευή Κουστουράκη
Παρασκευή Κουστουράκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc