743
Συστάσεις Διατροφής

Μεσογειακή διατροφή, η απάντηση στην οικονομική κρίση

27 Ιανουαρίου 2013

Με αφορμή την οικονομική κρίση, η οποία δεν βομβαρδίζει μόνο το πορτοφόλι μας αλλά και τη διατροφή μας, κλήθηκα να παραχωρήσω συνέντευξη για την αλληλεπίδραση διατροφής- οικονομικής δυσχέρειας, στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Αναφέρθηκα στη σύγχυση που προκαλεί το άγχος της κρίσης και έχει ως συνέπεια να καταφεύγουμε σε τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και λίπος. Πολλοί από εμάς, πιστεύουμε πως καταναλώνοντας τέτοιου είδους τροφές θα έχουμε οικονομικό συμφέρον. Στην πραγματικότητα όμως, η μεσογειακή διατροφή είναι πιο οικονομική. Για παράδειγμα, ένα τραπέζι με φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ζυμαρικά συμφέρει περισσότερο από το να καταναλώσουμε κόκκινο κρέας, που είναι πλούσιο σε λιπαρά ή σνακ όπως πατατάκια, σοκολάτες και κάθε είδους γλυκά που περιέχουν πολύ αλάτι, κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη. Για να γίνει πιο κατανοητό, αναφέρθηκα και σε ένα άλλο παράδειγμα που σχετίζεται με την κατανάλωση πρωτεΐνης. Αν αγοράσετε κόκκινο κρέας για να προσλάβετε την απαραίτητη πρωτεΐνη θα δείτε πως το κόστος είναι πολύ υψηλότερο από το να την προσλαμβάνατε μέσω των οσπρίων.

Ένα βασικό μήνυμα που θέλησα να περάσω στο καταναλωτικό κοινό ήταν να «ψωνίζουν έξυπνα». Για τον λόγο αυτό προβάλλαμε μια καρτέλα με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν για να πετύχουν «έξυπνες» αγορές. Το πρώτο και βασικό είναι η κατάρτιση μιας λίστας αγορών πριν επισκεφτούν στο super market. Αυτό θα τους βοηθήσει να μη ξεφύγουν σε περιττές αγορές.

Δεύτερο βήμα είναι να ψωνίζουν σνακ που θα τους κρατούν χορτάτους αλλά και με γεμάτο πορτοφόλι- τέτοια τρόφιμα είναι το κουλούρι Θεσσαλονίκης, οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό βήμα είναι να καταφεύγουν στα κατεψυγμένα και όχι στα φρέσκα ψάρια, τα οποία είναι εξίσου θρεπτικά. Το ίδιο συμβαίνει και με τα φρούτα και λαχανικά εποχής, τα οποία είναι πιο θρεπτικά, αλλά και πιο οικονομικά.

Τελευταίο σημαντικό tip ήταν να φτιάξουν έναν ειδικό χώρο στον κήπο, ή ακόμη και στο μπαλκόνι τους και να καλλιεργήσουν τα δικά τους λαχανικά.

Εκπομπή: ΑΝΤ1 NEWS Κανάλι: ΑΝΤ1

  • Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Ο Πάρης Παπαχρήστος είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc, ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου διατηρεί ένα πολυδιαιτολογικό γραφείο στο Παγκράτι, παρέχοντας διαιτολογικές υπηρεσίες.

×
×