Συστάσεις Διατροφής

Ενυδάτωση στη δουλειά

της Ζωής Πορφύρη
19 Μαρτίου 2013
13617 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
Ενυδάτωση στη δουλειά

Photo source: www.bigstockphoto.com

Χειμώνας ή καλοκαίρι; Άνοιξη ή Φθινόπωρο; Σαφώς και η εποχή του χρόνου παίζει ρόλο αλλά, ανεξάρτητα από την εποχή αυτό που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε είναι να κρατάμε τον οργανισμό μας καλά ενυδατωμένο, καθώς οι ανάγκες του σε υγρά είναι καθημερινές και οι παράγοντας που επηρεάζουν την ποσότητα του νερού, που πρέπει να καταναλώνουμε ημερησίως, πολλοί.

Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς νερό. Το γιατί όμως συμβαίνει αυτό, όμως σπάνια απασχολεί τη σκέψη μας. Το 50-60% των ανθρώπινου οργανισμού αποτελείται από νερό και αυτό από μόνο του δείχνει πόσο σημαντικός είναι ο επαρκής και έγκαιρος εφοδιασμός του οργανισμού με νερό και πόσο σημαντικές είναι οι επιπτώσεις ακόμα και της μερικής αφυδάτωσης.


Διαβάστε επίσης: Νικήστε την κόπωση της δουλειάς: Ο διαιτολόγος σε συμβουλεύει [Δωρεάν EBOOK]


Σε ποιες λειτουργίες παίζει ρόλο το νερό;

Το νερό στο σώμα μας συμμετέχει σε πλήθος λειτουργιών που παίζουν καθοριστικό ρόλο για τη διατήρησή μας στη ζωή. Μερικές από αυτές είναι:

 • Η μεταφορά των θρεπτικών συστατικών και του οξυγόνου στο σώμα
 • Η αποβολή των άχρηστων ουσιών
 • Η διατήρηση της θερμοκρασία του σώματος
 • Η λίπανση των αρθρώσεων
 • Η προστασία των οργάνων 
 • Η ρύθμιση της πίεσης του αίματος
 • Η ομαλή λειτουργία της καρδιάς και των νεφρών κ.λπ

Πώς πραγματοποιείται η απώλεια του νερού;

Κάθε δραστηριότητα του ανθρώπινου σώματος οδηγεί σε απώλεια νερού. Σε φυσιολογικές συνθήκες κάθε ημέρα, η απώλεια αυτή πραγματοποιείται κυρίως μέσω:

 • Του δέρματος (πόροι και ιδρώτας)
 • Της αναπνοής (εκπνοή)
 • Του ουροποιητικού 
 • Του πεπτικού συστήματος

Τι συμβαίνει σε κατάσταση αφυδάτωσης;

Ορισμένες από τις καταστάσεις που συνδέονται με την ήπια αφυδάτωση είναι, αδυναμία, κόπωση, πονοκέφαλος, απώλεια συγκέντρωσης κ.λπ. Στην περίπτωση δε των αθλητών, η αφυδάτωση μπορεί να «απειλήσει» τη διάκρισή τους, μειώνοντας την αθλητική απόδοση.

Προσοχή! Το αίσθημα της δίψας δεν είναι η καλύτερη ένδειξη για την πρόσληψη νερού, αντίθετα αποτελεί «σήμα κινδύνου», καθώς μαρτυρά πως είμαστε ήδη αφυδατωμένοι και πρέπει άμεσα να ενυδατώσουμε το σώμα μας. Έτσι λοιπόν κάθε σταγόνα νερού που χάνουμε, πρέπει να την αναπληρώνουμε.

Ενυδάτωση σε ώρες εργασίες

Ένα μεγάλο και αρκετά σημαντικό κομμάτι είναι η ενυδάτωση τις ώρες εργασίας μας, καθώς εκεί περνάμε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω από το άγχος, την πίεση και τις ευθύνες, να κρατάνε απασχολημένη την σκέψη μας, ώστε να μην συνειδητοποιούμε καν το αίσθημα την δίψας που ο ο οργανισμός μας στέλνει.

Από τι εξαρτώνται οι ανάγκες σε νερό;

Οι ανάγκες του καθενός σε νερό, εξαρτώνται από το φύλο, την ηλικία, αλλά επίσης επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες του τρόπου ζωής. Αυτοί περιλαμβάνουν το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας, περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η θερμοκρασία, η σχετική υγρασία και η κίνηση του αέρα.

Αυτές οι μεταβλητές μπορεί να διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από το ένα εργασιακό περιβάλλον στο άλλο. Οι περισσότεροι άνθρωποι ξοδεύουν σημαντικό ποσοστό του χρόνου τους στην εργασία τους. Έτσι η εξασφάλιση επαρκούς ενυδάτωσης στην δουλειά, είναι σημαντικό ζήτημα.

Ποιες οι συνέπειες της αφυδάτωσης;

Η αφυδάτωση οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας περίπου 0,1-0,2°C με κάθε 1% απώλειας υγρών. Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να αυξήσει την καρδιακή συχνότητα. Όταν η αφυδάτωση υπερβαίνει το 2% του σωματικού βάρους, η σωματική ικανότητα εργασίας έχει ελαττωθεί.

Η αφυδάτωση έχει αποδειχθεί επίσης πώς επηρεάζει αρνητικά την λήψη αποφάσεων και τη νοητική απόδοση, τα οποία μπορεί να συμβάλουν στην μείωση της παραγωγικότητας και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων.

Εργασία σε ζεστό περιβάλλον

Η εργασία σε ζεστό περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες νερού από το σώμα, κυρίως με την μορφή του ιδρώτα. Το μέγεθος των απωλειών αυτών εξαρτάται κυρίως από την ένταση και τη διάρκεια εργασίας, αν και το ποσοστό του ιδρώτα μπορεί να διαφέρει μεταξύ των διαφόρων δραστηριοτήτων και εργασιών από άτομο σε άτομο.

Συμβουλές για τη διατήρηση υγρών

Μερικές πρακτικές συμβουλές ώστε να κρατάμε τα επίπεδα υγρών στο σώμα μας σε υψηλά επίπεδα, τις ώρες της εργασίας περιλαμβάνουν:

Αξιολόγηση της κατάστασης ενυδάτωσης:

 • Το χρώμα των ούρων είναι μια γρήγορη και χρήσιμη εκτίμηση της κατάστασης της ενυδάτωσης κατά τη διάρκεια της καθημερινής δραστηριότητας. Όσο πιο έντονο είναι το χρώμα, τόσο πιο υψηλή είναι η αφυδάτωση.
 • Ένταξη πρακτικών που ενθαρρύνουν την πρόσληψη υγρών και την πρόσβαση σε σημεία όπως βρύσες ή μηχανήματα αυτόματης πώλησης, χυμών αναψυκτικών, μπουκαλάκια με νερό, κ.λπ.
 • Σωστή ενημέρωση. Ειδικά τα άτομα που δουλεύουν σε θερμό περιβάλλον, πρέπει να γνωρίζουν για σημάδια αξιολόγησης των επιπέδων ενυδάτωσης, τους κινδύνους της αφυδάτωσης, καθώς και στρατηγικές για την διατήρηση της ενυδάτωση, ενώ εργάζονται. Έτσι μπορούν να μειώσουν την αφυδάτωση στον χώρο εργασίας.
 • Επίσης, νερό προσλαμβάνεται και από τις τροφές. Υπολογίζεται ότι το 20% των υγρών που προσλαμβάνονται ημερησίως προέρχεται από τα τρόφιμα, ενώ το 80% από διάφορα ποτά (όλα τα είδη, όχι μόνο σκέτο νερό).

Το νερό ονομάζεται και «πηγή ζωής». Όχι άδικα, βλέποντας πόσο μεγάλη είναι η σημασία του στην καθημερινότητα. Μην ξεχνάτε λοιπόν να πίνετε και ένα ποτηράκι νερό παραπάνω ακόμα και αν δεν αισθάνεστε έντονα το αίσθημα της δίψας. Κακό δεν θα σας κάνει.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA); Scientific Opinion on Dietary reference values for water. EFSA Journal 2010; 8(3):1459.

Sawka MN, Wenger CB, Pandolf KB. In Fregly MJ and Blatteis CM (eds): Handbook of Physiology, New York: Oxford University Press, pp. 157–185, 1996.

Kenefick RW, Sawka M. J Am Coll Nutr 2007;26:597S-603S.

Sawka MN, Francesconi RP, Young AJ, Pandolf KB. JAMA 1984;252:1165-9.

Institute of Medicine: Dietary reference intakes for water, potassium, sodium, chloride, and sulfate. Washington, DC: The National Academies Press, 2005.

Kolasa KM, Lackey CJ, Grandjean AC. Nutrition Today 2009;44:190-201.

Maughan RJ, Leiper JB, Shirreffs SM. Eur J Appl Physiol Occup Physiol 1996;3(3–4):317-25.

Manz F, Johner SA, Wentz A, Boeing H, Remer T. Br J Nutr 2012; 107(11):1673-81.

Ζωή Πορφύρη
Ζωή Πορφύρη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος