Δίαιτα

Οι γιορτές πέρασαν. Γιατί να μείνουν τα κιλά;

της Δήμητρας Μελαδάκη
16 Ιανουαρίου 2017
28128 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
gynaika me skoufo agiou vasilh

Photo source: www.bigstockphoto.com

Οι γιορτές τελείωσαν και μαζί με ευχές, δώρα και όμορφες στιγμές ίσως άφησαν και 2-3 κιλάκια παραπάνω

Η πρόσληψη αυτή κάποιου βάρους μάλλον δεν είναι κάτι που μας εκπλήσσει. Τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά και οι υπόλοιπες γιορτές των ημερών αυτών είναι αρκετά συνδεδεμένες με την κατανάλωση φαγητού, ποτού και γλυκών, τα τραπέζια είναι περισσότερα, οι έξοδοι για ποτό περισσότερες και τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες παντού γύρω μας. Η πληθώρα αυτή πειρασμών μάλιστα, οδηγεί πολλούς να χάνουν εντελώς τον έλεγχο της πρόσληψης φαγητού και ποτού για ένα διάστημα 2-3 εβδομάδων, χάνοντας κάθε μέτρο και σύνεση στις επιλογές.

Πόσο μπορεί να αυξηθεί το βάρος στις γιορτές;

Το φαινόμενο αυτό φυσικά δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό. Έρευνα στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία και τη Γερμανία έδειξε ότι οι άνθρωποι αύξησαν το βάρος τους περίπου στο 0,5% μέσα στην περίοδο των Χριστουγέννων. Σαν νούμερο αυτό μπορεί να μην φαίνεται πολύ, αλλά μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μέσο όρο και σε επίπεδο πληθυσμού έχει μεγάλη σημασία. Δυστυχώς, μέρος αυτών των κιλών φαίνεται ότι διατηρήθηκαν και μέχρι το καλοκαίρι, επιβεβαιώνοντας την τάση των ανθρώπων να παίρνουν βάρος με τα χρόνια.

Αν ανήκετε σε αυτούς που αντίκρισαν το νούμερο στη ζυγαριά με τρόμο αυτές τις ημέρες, σκεφτείτε τι πήγε λάθος για να το διορθώσετε σε επόμενη περίοδο γιορτών. Την επόμενη φορά προσπαθείστε να μην ξεχνάτε εντελώς τις συνήθειες άσκησης και διατροφής που έχετε όλο το έτος, να τρώτε κανονικά τα υπόλοιπά σας γεύματα, καθώς ούτε η μεγάλη μείωση της πρόσληψης τροφής πριν το εορταστικό τραπέζι έχει αποτέλεσμα, ενώ είναι πολύ πιθανό να σας οδηγήσει στην υπερκατανάλωση. Τέλος, προσοχή στην υπερκατανάλωση αλκοόλ και ενεργειακά πυκνών τροφίμων όπως είναι τα γλυκά που μπορούν να εκτοξεύσουν τη θερμιδική πρόσληψη.

Πως να απαλλαγείτε από τα παραπανίσια κιλά των εορτών;

Για να μη μείνουν όμως τα κιλά αυτών των γιορτών, λάβετε δράση όσο πιο γρήγορα και ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Βάλτε το στόχο για το νέο έτος! Τι καλύτερο για στόχο από το να φροντίσετε λίγο περισσότερο τον εαυτό σας με σωστή διατροφή και άσκηση και να φτάσετε αυτό το στόχο κιλών που έχετε στο μυαλό για χρόνια τώρα;
  2. Διαχειριστείτε τα περισσεύματα. Αν έχετε περισσεύματα σε φαγητά και γλυκά από τις ημέρες των γιορτών, εντάξτε τα στο καθημερινό σας διαιτολόγιο. Για παράδειγμα, μία φέτα βασιλόπιτα για πρωινό, ένα μελομακάρονο για σνακ και το φαγητό που περίσσεψε από το τραπέζι σαν κυρίως γεύμα την επόμενη ημέρα. Με τον τρόπο αυτό, θα εξοικονομήσετε θερμίδες καθώς τα περισσεύματα θα αντικαταστήσουν κάτι στη διατροφή σας και δεν θα προστεθούν σε αυτή.
  3. Μπείτε πάλι σε πρόγραμμα. Μην καθυστερείτε άλλο την επαναφορά στο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης. Η επιστροφή στο γυμναστήριο και η διατροφή δεν είναι ανάγκη να ξεκινήσουν από Δευτέρα. Όσο μεγαλύτερο το χρονικό διάστημα που θα είστε εκτός «προγράμματος», τόσο περισσότερο το βάρος που μπορεί να προσλάβετε.
  4. Προετοιμάστε τα γεύματά σας. Φυσικά και υπάρχουν γρήγορες καλές επιλογές τροφών, αλλά η προετοιμασία ενός πλάνου διατροφής θα σας μειώσει σίγουρα το στρες γύρω από τη διατροφή. Προετοιμάστε λοιπόν πριν φύγετε από το σπίτι τα σνακ ή και το γεύμα που θα πρέπει να καταναλώσετε στη δουλειά και αξιοποιήστε το Σαββατοκύριακο για σχεδιασμό και προετοιμασία του διατροφικού πλάνου της εβδομάδας σας.
  5. Προσοχή στη μερίδα. Ίσως τις ημέρες των γιορτών να καταναλώσατε μεγαλύτερες μερίδες φαγητού, όμως ήρθε η ώρα για επαναφορά. Ενημερωθείτε για τη σωστή μερίδα και εφαρμόστε την σε εσάς και την οικογένειά σας.
  6. Περιορίστε το αλκοόλ. Οι θερμίδες των ποτών είναι αρκετές και μάλιστα χωρίς να προκαλούν κορεσμό, χωρίς να μας χορταίνουν δηλαδή. Για να μειωθεί το βάρος, καλό θα ήταν να περιορίσουμε το αλκοόλ, όπως και γενικά τις υγρές θερμίδες, από αναψυκτικά ή/και χυμούς.
  7. Ξεκουραστείτε και κοιμηθείτε επαρκώς. Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με αυξημένο βάρος. Επειδή η περίοδος των γιορτών επιφέρει αλλαγές και στα ωράρια του ύπνου, προγραμματίστε την καθημερινότητά σας έτσι ώστε να σας διασφαλίζει 7-9 ώρες ύπνου ημερησίως.
  8. Πείτε όχι δίαιτες εξπρές και τις «αποτοξινώσεις». Βρείτε τις αλλαγές αυτές στην καθημερινότητά σας που θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς στερήσεις, μονοφαγικές διατροφές και μαγικούς συνδυασμούς. Αν πιστεύετε ότι σας είναι δύσκολο, απευθυνθείτε σε ένα Διαιτολόγο-Διατροφολόγο για να σας δώσει εξατομικευμένες λύσεις.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Dana Angelo White, M.S., R.D., registered dietitian, clinical assistant professor, athletic training and sports medicine, Quinnipiac University, Hamden, Conn.; Stephanie Schiff, R.D.N., registered dietitian, Huntington Hospital, Huntington, N.Y.; Sept. 22, 2016, New England Journal of Medicine

Ello-Martin JA, Ledikwe JH, Rolls BJ. The influence of food portion size and energy density on energy intake: implications for weight management. Am J Clin Nutr. 2005 Jul;82(1 Suppl):236S-241S.

Rees K, Hartley L, Flowers N, Clarke A, Hooper L, Thorogood M, Stranges S'Mediterranean' dietary pattern for the primary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev. 2013 Aug 12;8:CD009825. doi: 10.1002/14651858.CD009825.pub2.

Δήμητρα Μελαδάκη
Δήμητρα Μελαδάκη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.