Δίαιτα

Λιπομέτρηση, τι είναι & πώς γίνεται;

21 Οκτωβρίου 2020
105822 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
lipometrisi-ti-einai-pos-ginetai

Τι είναι Λιπομέτρηση;

Η λιπομέτρηση είναι μια διαδικασία που θα εκτιμήσει και αξιολογήσει (σε ποια κατηγορία ανήκετε πχ υπέρβαρο κα.) τη σύσταση του σώματός σας και των συστατικών που το συνθέτουν, δηλαδή της λιπώδους και της άλιπης μάζας (μυϊκή μάζα, υγρά, οστά).

Επιπλέον, με βάση τη διαθέσιμη τεχνολογία του σήμερα, υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογήσουμε και την κατανομή που έχει το λίπος στο σώμα μας, δηλαδή πόσο λίπος έχουμε στον κορμό, στα χέρια και στα πόδια.

Από τι Εξαρτάται το Ποσοστό Λίπους;

Το ποσοστό λίπους διαφέρει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • το φύλο
  • τη διατροφή
  • τη φυσική δραστηριότητα
  • την κληρονομικότητα
  • τους δημογραφικούς παράγοντες
  • τους ορμονικούς παράγοντες

Ποια είναι τα Φυσιολογικά Ποσοστά Λίπους;

Ανάλογα με τον λιπομετρητή που χρησιμοποιεί ο διαιτολόγος, υπάρχουν αντίστοιχα εύρη που του έχει δώσει ο κατασκευαστής. Ενδεικτικά, αναφέρονται τα όρια του λιπομετρητή της Tanita, και αξιολογούνται τα όρια του λιπώδους ιστού με βάση τους παρακάτω πίνακες ανά φύλο.

Ηλικία Ελλιποβαρές Φυσιολογικό Υπέρβαρο Παχυσαρκία
Γυναίκες
18-39 <21% 21-33% 33-39% >39%
40-59 <23% 23-34% 34-40% >40%
60-99 <24% 24-36% 36-42% >42%
Άντρες
18-39 <8% 8-20% 20-25% >25%
40-59 <11% 11-22% 22-28% >28%
60-99 <13% 13-25% 25-30% >30%

Ποιες Μέθοδοι χρησιμοποιούνται;

Υπάρχουν πολλές επιλογές για τον υπολογισμό της σύστασης του σώματος. Όπως η μέτρηση των δερματικών πτυχών, των περιφερειών του σώματος και της ζύγισης, μέχρι την υποβρύχια ζύγιση, την αέρια πληθυσμογραφία ή τη μέθοδο DEXA.

Είναι πολύ δύσκολο να βρείτε τους περισσότερους από τους παραπάνω τρόπους μέτρησης λίπους σε διαιτολογικό γραφείο. Λόγω της δυσκολίας εφαρμογής κάποιων μεθόδων (όπως για παράδειγμα η αέρια πληθυσμογραφία και υποβρύχια ζύγιση), συνήθως χρησιμοποιούνται άλλες μέθοδοι, με μεγαλύτερη ευκολία χρήσης, αλλά με την απαιτούμενη αξιοπιστία και ακρίβεια, όπως είναι η μέθοδος βιοηλεκτρικής εμπέδησης ή οι δερματικές πτυχές.

Βιοηλεκτρική Εμπέδηση 

Η μέθοδος της βιοηλεκτρικής εμπέδησης είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος αξιολόγησης της σύστασης του σώματός μας. Είναι γρήγορη, ασφαλής, εύχρηστη, ανώδυνη από τον εξεταζόμενο, ενώ παράλληλα  θεωρείται αρκετά αξιόπιστη, εφόσον τηρούνται συγκεκριμένες συνθήκες πριν τις μετρήσεις.

Προϋποθέσεις Λιπομέτρησης

Η τήρηση του πρωτοκόλλου των μετρήσεων σύστασης σώματος είναι απαραίτητη για να είναι σωστά τα αποτελέσματα της λιπομέτρησης, όπως και με τις περισσότερες εξετάσεις (π.χ. αίματος), είναι σημαντικό να ικανοποιούνται οι παρακάτω συνθήκες:

  • Να βρίσκεστε σε στάδιο νηστείας (αποχή από φαγητό και υγρά) για 4 ώρες πριν τη μέτρηση. Αν πιείτε ένα ποτήρι νερό ή φάτε ένα φρούτο, δεν θα επηρεάσει τη μέτρηση.
  • Να απέχετε από εξαντλητική άσκηση τουλάχιστον 12 ώρες πριν τη μέτρηση
  • Να μην έχετε καταναλώσει αλκοόλ και καφεΐνη 24 ώρες πριν από τη μέτρηση, μπορείτε να πιείτε ντεκαφεινέ.
  • Αν είστε σε έμμηνο ρύση θα πρέπει να αποφύγετε τη μέτρηση λίγες ημέρες (2-3) πριν, κατά τη διάρκεια, ή μετά.
  • Αποφύγετε τις μετρήσεις, όταν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή (ιδιαίτερα διουρητικά), καθώς και τη διούρηση λίγο πριν τη μέτρηση.
  • Να αποφεύγεται η μέτρηση σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια και άλλες παθολογικές καταστάσεις, υπεύθυνες για κατακράτηση ή απώλεια υγρών.
  • Αντενδείκνυται σε άτομα τα οποία έχουν βηματοδότη, αλλά και στις έγκυες γυναίκες.
Αυτό το άρθρο είναι μέρος του περιεχομένου που έχει δημοσιευτεί στο diaitologos.com
Πάρης Παπαχρήστος
Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Ο Πάρης Παπαχρήστος παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, συμβάλλοντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Ως πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc. έχει ευρύτερη επιστημονική γνώση, η οποία συνδυάζεται στις διαιτολογικές συνεδρίες με την προσωπική του εμπειρία.
 
Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις διαιτολογικές υπηρεσίες που παρέχει είτε στο Παγκράτι είτε αξιοποιώντας skype και viber σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με χιλιάδες ανθρώπους, έχει δει τι είναι αποτελεσματικό και όχι.