Δίαιτα

Τα ναι και τα όχι στην απώλεια βάρους

της Ελένης Δελβινιώτη
14 Ιανουαρίου 2014
17031 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Τα ναι και τα όχι στην απώλεια βάρους

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τακτικές που εμποδίζουν ή διευκολύνουν την απώλεια βάρους

Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με κάποιες τακτικές που εμποδίζουν ή διευκολύνουν μια επιτυχημένη απώλεια βάρους.

Συχνό ζύγισμα

Μια σχετικά πρόσφατη μελέτη που έγινε σε υπέρβαρους ανθρώπους σε διάστημα 6 μηνών έδειξε ότι η καθημερινή παρακολούθηση του βάρους μπορεί να μειώσει το βάρος ακόμη έως και κατά 10%. Το καθημερινό ζύγισμα μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερο αυτοέλεγχο στην προσπάθεια να χάσετε βάρος, δηλ ανάλογα με το βάρος που σας δείχνει η ζυγαριά περιορίζετε και την πρόσληψη τροφής.

Επαρκής πρόσληψη νερού

Θα έχετε ακούσει ότι το να πίνετε άφθονο νερό βοηθάει το μεταβολισμό ή και μειώνει τις θερμίδες που θα προσλάβετε στα γεύματα καθώς τα υγρά ενισχύουν το αίσθημα κορεσμού. Μελέτες δείχνουν ότι όσοι πίνουν αρκετό νερό τείνουν να προσλαμβάνουν λιγότερες θερμίδες.

Μάλιστα, σε μια δοκιμή που έγινε σε μεσήλικες και ηλικιωμένους βρέθηκε ότι η ομάδα που έπινε 2 ποτήρια νερό πριν από το κάθε ένα από τα τρία κύρια γεύματα ημέρας σε συνδυασμό με υποθερμιδική δίαιτα έχασε περίπου 2 κιλά περισσότερα από την ομάδα που ακολουθούσε μόνο δίαιτα.

Ναι ή όχι στα λιπαρά;

Το λίπος γενικά είναι απαραίτητο συστατικό του οργανισμού και βοηθάει να νιώθουμε γεμάτοι μετά το γεύμα. Εκείνο που καλό είναι να προσέχουμε σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους είναι το είδος και η ποσότητα του λίπους που καταναλώνουμε, επιλέγοντας τα καλά λιπαρά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, στη φυτική μαργαρίνη, τις ελιές και τους ξηρούς καρπούς και περιορίζοντας τα κορεσμένα λίπη που βρίσκονται στο βούτυρο, το κρέας και τα επεξεργασμένα τρόφιμα (τηγανιτές πατάτες, γλυκά).

Ο ύπνος βοηθά στο βάρος

Μελέτες δείχνουν ότι όσοι κοιμούνται τουλάχιστον 7 ώρες τείνουν να έχουν ένα καλό βάρος ενώ όσοι κοιμούνται κάτω από 5 ώρες έχουν την τάση να παίρνουν βάρος καθώς αλλάζουν τα επίπεδα ορμονών που επιφέρουν αύξηση της όρεξης.

Τρώτε χωρίς να σας αποσπάται η προσοχή

Υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι όταν τρώμε σε περιβάλλον με περισπασμούς τείνουμε να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού. Γι’αυτό όταν κάνουμε δίαιτα καλό θα είναι να παίρνουμε το φαγητό μας ήρεμοι και συγκεντρωμένοι στο πιάτο μας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Robinson et al, Eating attentively: a systematic review and meta-analysis of the effect of food intake memory and awareness on eating. Am J Clin Nutr. 2013 Apr;97(4):728-42

Steinberg DM et al, The efficacy of a daily self-weighing weight loss intervention using smart scales and e-mail, Obesity 2013

Popkin et al, Water and food consumption patterns of U.S. adults from 1999 to 2001. Obes Res 2005; 13: 214

Dennis et al, Water Consumption Increases Weight Loss During a Hypocaloric Diet Intervention in Middle-aged and Older Adults, Obesity 2010

Xiao Q, Arem et al, A Large Prospective Investigation of Sleep Duration, Weight Change, and Obesity in the NIH-AARP Diet and Health Study Cohort, Am J Epidemiol. 2013 Sep 18

Patel et al, Short sleep duration and weight gain: a systematic review. Obesity (Silver Spring). 2008 Mar;16(3):643-53.

Ελένη Δελβινιώτη
Ελένη Δελβινιώτη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος