Οικογένεια

Γονείς προετοιμαστείτε για τα σνακ των παιδιών σας

17 Σεπτεμβρίου 2020
11355 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
threptika-snak-gia-ta-paidia

Επιστρέψατε στους καθημερινούς σας ρυθμούς και αναζητάτε νέες ιδέες σνακ για τα παιδιά σας;

Σίγουρα η έναρξη των σχολείων σηματοδοτεί και μία περίοδο απαιτητική για τους μικρούς μας φίλους, οι οποίοι έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για ποικιλία και ισορροπία στη διατροφή τους, ώστε να γίνει σύμμαχός τους σε κάθε δραστηριότητα.

Τι να αναζητήσετε σε ένα σούπερ-θρεπτικό σνακ;

Ενέργεια

Θα τη λάβουν από όλα τα μακρο-θρεπτικά συστατικά των τροφίμων, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά! Πρώτη θέση όμως κατέχουν οι υδατάνθρακες, που μας προσφέρουν γλυκόζη, τη βασική πηγή καυσίμου για τον οργανισμό μας. Έτσι βάλτε πάντα στο σνακ του παιδιού σας μία θρεπτική πηγή υδατανθράκων, όπως παιδικά δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, ψωμί, φρυγανιές ή παξιμαδάκια ολικής άλεσης, φρούτα και στικς λαχανικών.

Κορεσμό

Τι χρειάζεται ένα παιδί για να χορτάσει; Μα ό,τι κι οι ενήλικες φυσικά. Συνδυασμό πρωτεΐνών, μέσα από το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, αλλά και φυτικές ίνες από τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Διαλέγοντας ένα προϊόν για το παιδί σας φροντίστε να διαβάσετε την ετικέτα του, ώστε η ολική άλεση να βρίσκεται ανάμεσα στα 3 πρώτα συστατικά! Στα παιδικά δημητριακά πρωινού και τις μπάρες τους, για παράδειγμα, αναζητήστε το «πράσινο τικ» που μαρτυρά την παρουσία της ολικής άλεσης

Θρεπτικά συστατικά

Για κοφτερό μυαλό, δημιουργικότητα και διάθεση στα ύψη είναι σημαντικό τα παιδιά να λαμβάνουν πληθώρα μικρο-θρεπτικών συστατικών! Έτσι, η ποικιλία χρωμάτων και επιλογών ακόμη και στο σνακ μπορεί να συμβάλλει σημαντικά σε αυτό. Μάλιστα, μπορείτε να διαλέγετε και εμπλουτισμένα τρόφιμα που θα δώσουν ακόμη περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα στα παιδιά, ώστε να βεβαιωθείτε ότι καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες.

 

threptika-snak-gia-xaroumena-paidia

 

Και τώρα στην πράξη!

Σνακ για το σχολείο:

  • Μία μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης (να μην ξεπερνά τις 100 θερμίδες ιδανικά!) μαζί με ένα φρούτο
  • Ένα σάντουιτς σε μπουκιές με τυρί ή αυγό, τομάτα, μαρούλι
  • Γλυκό τοστ με ταχίνι και μπανάνα
  • Ένα σακουλάκι με δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης σε γεύσεις (για παράδειγμα σοκολάτα ή μέλι) μαζί με αποξηραμένα φρούτα

Tip: Αν και τα δικά σας παιδιά αγαπούν τη γλυκιά γεύση προσθέστε τη στην καθημερινότητά τους με θρεπτικές επιλογές. Πέρα από τα φρούτα (φρέσκα ή αποξηραμένα) που προσφέρουν τα φυσικά τους σάκχαρα, μπορείτε να εντάξετε στο πρωινό τους παιδικά δημητριακά με σοκολάτα ή μέλι. Αναρωτιέστε αν είναι πράγματι θρεπτικά; Δεν έχετε παρά να διαβάσετε την ετικέτα τους, να επιλέξετε ολικής άλεσης και τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Θα εκπλαγείτε μάλιστα, όταν δείτε ότι πέρα από γεύση προσφέρουν μία πληθώρα βιταμινών και μετάλλων όπως βιταμίνη D, βιταμίνες του συμπλέγματος B, ασβέστιο και σίδηρο!

Σνακ για το σπίτι:

Φυσικά κι εδώ ισχύουν οι επιλογές που θα δίνατε στο σχολείο! Κάποιες επιπλέον ιδέες όμως είναι…

  • Smoothie με γάλα, 1-2 φρούτα, μία χούφτα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης και 1 κ.σ. λιναρόσπορο
  • Γιαούρτι με δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης με γεύση μέλι (ταιριάζουν πολύ οι γεύσεις!) και μερικά τριμμένα καρύδια
  • Μερικές φρυγανιές ολικής άλεσης με τυρί κρέμα και σπιτική μαρμελάδα
  • Μήλο σε φέτες με ταχίνι και λίγο μέλι

Και να σας πω και κάτι καλύτερο; Δοκιμάστε να φτιάξετε το σνακ μαζί με τα παιδιά σας! Αφήστε τα να «δημιουργήσουν» και είναι βέβαιο ότι θα το απολαύσουν ακόμη περισσότερο.

Καλή σχολική χρονιά!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Gidding, S.S., Dennison, B.A., Birch, L.L., Daniels, S.R., Gilman, M.W., Lichtenstein, A.H., Rattay, K.T., Steinberger, J., Stettler, N. and Van Horn, L., 2006. Dietary recommendations for children and adolescents: a guide for practitioners. Pediatrics117(2), pp.544-559.

Williams, P.G., 2014. The benefits of breakfast cereal consumption: a systematic review of the evidence base. Advances in nutrition5(5), pp.636S-673S.

Μαρία Ζερβού
Μαρία Ζερβού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

H Μαρία Ζερβού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον επαγγελματική εξειδίκευση (Master Practitioner) στις διατροφικές διαταραχές. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ξεκινάω Διατροφή, Έτοιμοι; Πάμε!» των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στο Λουτράκι και συνεργασία με διαιτολογικό γραφείο στην Αθήνα.