Διατροφή

Cranberries και η υγεία του ουροποιητικού

09 Μαρτίου 2010
25116 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Cranberries και η υγεία του ουροποιητικού

Photo source: www.bigstockphoto.com

O χυμός από κράνα* (cranberries) συστήνεται εδώ και καιρό για να προφυλάσσει από τις μολύνσεις τής ουροδόχου κύστης: Σήμερα, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως η ακόμα μεγαλύτερη κατανάλωση αυτού τού ξινού ποτού, είναι ευεργετική. Η κατανάλωση 8 ουγκιών (226,72 γρ.) από αυτόν τον χυμό, έχει καλύτερο αποτέλεσμα από ό,τι η πόση 4 ουγκιών (113,36 γρ.) στην καταπολέμηση των βακτηριδίων που προκαλούν τις πιο συχνές λοιμώξεις τού ουροποιητικού συστήματος (ΛΟΣ), σύμφωνα με έρευνες.

Ένας συγκεκριμένος τύπος τανίνης που βρίσκεται μόνο στα κράνα και στα blueberries (καρποί όμοιοι με τα κράνα, που ανήκουν στο γένος των βακκινίων), αλληλεπιδρά με τις μικρές απολήξεις τού βακτηρίου τής Escherichia coli (Ε. coli) (η πιο κοινή αιτία πρόκλησης λοιμώξεων τού ουροποιητικού συστήματος), εμποδίζοντάς τις να κολλήσουν στα τοιχώματα τής κύστης και να προκαλέσουν λοίμωξη. Η ΛΟΣ, είναι μια λοίμωξη οπουδήποτε στο ουροποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, της κύστης και της ουρήθρας. Λόγω ανατομίας, οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ΛΟΣ απ’ό,τι οι άνδρες, και τα άτομα που εμφανίζουν τέτοια λοίμωξη 3 ή 4 φορές το χρόνο, θεωρείται πως παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενες μολύνσεις.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση προϊόντων από κράνα μπορεί να θεραπεύσει μια ΛΟΣ από τη στιγμή που τα βακτηρίδια έχουν ήδη δημιουργήσει λοίμωξη», λέει η Kalpana Gupta, MD, βασική αναλύτρια τής μελέτης τού Πανεπιστημίου τής Ουάσιγκτον. «Το επόμενο βήμα είναι να αξιολογήσουμε τα συμπεράσματά μας σε μια μεγαλύτερη ομάδα γυναικών, και κατόπιν, να διεξάγουμε μια δοκιμή που θα βοηθήσει στο να καθορίσουμε εάν τα εργαστηριακά ευρήματα μεταφράζονται σε κλινικές διαφορές στο ποσοστό των Λοιμώξεων Ουροποιητικού Συστήματος (ΛΟΣ), ανάλογα με τη δόση των κράνων (cranberries) που καταναλώνονται.»

Διαβάστε επίσης: Ποια η Διατροφική Αξία του Κράνμπερι;

Θεωρητικά, τα blueberries μπορεί επίσης να αποτρέπουν τις ΛΟΣ, αλλά θα πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω στο εργαστήριο και να υποβληθούν σε κλινικές δοκιμές, λέει η ίδια.

«Το κράνο (cranberry) είναι ένα από τα λίγα εγχώρια φρούτα τής Βόρειας Αμερικής, και οι ιθαγενείς Αμερικάνοι το χρησιμοποιούσαν για τις αντιβακτηριακές του ιδιότητες».

Οι γυναίκες που έχουν συμπτώματα (συμπεριλαμβανομένης συχνοουρίας, και πόνου ή «καψίματος» κατά την ούρηση) πρέπει να συμβουλευθούν τους ειδικούς, και αν διαγνωσθεί ουρολοίμωξη, πρέπει να τους χορηγηθούν αντιβιοτικά. Αν δεν θεραπευτεί, η ουρολοίμωξη μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρότερη λοίμωξη στους νεφρούς.

Συνδυασμοί χυμών cranberry (κράνα) με άλλα φρούτα (όπως μήλο, σταφύλι και σμέουρο), περιέχουν μικρότερο ποσοστό σε χυμό cranberry και μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικοί στην πρόληψη μιας λοίμωξης τού ουροποιητικού συστήματος (ΛΟΣ), αλλά ακόμα δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς.

O χυμός από κράνα (cranberries) προκαλεί αύξηση και της καλής χοληστερόλης (HDL) ενώ προστατεύει έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου (μαστού, παχέως εντέρου, προστάτη κ.α), σύμφωνα με τελευταίες μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό British Journal of Nutrition, καθώς περιέχει πολυφαινόλες (φλαβονοειδή, προανθοκυανιδίνες, τριτερπενοειδή, κερκετίνη).

*κράνο: ο μικρός, κόκκινος και ξινός καρπός τής κρανιάς (δέντρο γνωστό για το σκληρό ξύλο του). Στην Ελλάδα, ο χυμός από κράνα είναι συνήθως προϊόν εισαγωγής και βρίσκεται στην αγορά συσκευασμένος, με την αγγλική ονομασία cranberry juice.

Αβραάμ Κάζης
Αβραάμ Κάζης Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13/05/1977. Σπούδασε στο Tμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε στις 07/2001 με βαθμό 8,3. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην κατεύθυνση Κλινικής Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου στις 10/2003, με βαθμό 8,8. Η πρακτική του άσκηση έγινε στα εξής νοσοκομεία των Αθηνών: Σισμανόγλειο, Ερυθρός Σταυρός, Γεννηματάς, Λαικό, Παίδων Αγία Σοφία και Παίδων Αγλαία Κυριακού. Συγγραφέας του βιβλίου "Περιμένοντας τον πελαργό - Διατροφή στην εγκυμοσύνη" των εκδόσεων medNutrition.