Άλλες Παθήσεις

Ακατάλληλα παπούτσια, πως να τα καταλάβω;

Χρυσάνθης Σταματίου
12 Ιουλίου 2016
20064 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Ακατάλληλα παπούτσια, πως να τα καταλάβω;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα σωστά παπούτσια έχουν μεγάλη σημασία για τη πρόληψη των παθήσεων και των κακώσεων. Αντίθετα πολλές φόρες ακατάλληλα παπούτσια μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημίες σε ένα πόδι που κατά τα άλλα ήταν υγιέστατο. Άρα ποιες είναι οι επιλογές μας;

Όμως θα ξεκινήσω αντίθετα, πόσοι από εμάς έχουμε βάλει ακατάλληλα παπούτσια (τύπου μπαλαρίνας, πέδιλα, σταράκια) και πόσοι από εμάς το έχουν μετανιώσει; Τα ακατάλληλα παπούτσια μεταφράζονται ως αυτά που δεν έχουν σχεδιασμένη καμάρα στο πέλμα τους. Πολλοί έχουν την σκέψη ότι μόνο τα ψηλά υποδήματα είναι επιβαρυντικά όμως αυτό είναι ένας μύθος. Τα τελείως ίσια παπούτσια μπορούν να προκαλέσουν αρκετές παθήσεις και κακώσεις, όπως είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα, βλαισό μεγάλο δάκτυλο, μεταταρσαλγία όπως και προβλήματα στην μέση. Το σημαντικό όπου πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι το σώμα μας προσαρμόζεται σε ότι συνθήκες του προσφέρουμε εμείς άρα αν περπατάμε πάνω σε ένα ακατάλληλο παπούτσι όσο υγιείς και αν είμαστε θα επηρεαστεί όλο μας το σώμα.

Δεν ξεχνάμε να αναφέρουμε και τους ανθρώπους που ήδη πάσχουν από πλατυποδία και κυλοποδία. Πολλοί είναι οι άνθρωποι οι οποίοι υποφέρουν από αυτές τις παθήσεις χωρίς να το γνωρίζουνε κάνοντας χρήση ακατάλληλων παπουτσιών αυτό έχει ως αντίκτυπο σε όλο τους το μυοσκελετικό σύστημα. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ότι πολλές φορές μπορεί ένας ασθενής να υποφέρει από πόνους στην μέση στα ισχία στα γόνατα και στις ποδοκνημικές και η βασική αιτία μπορεί να είναι τα ακατάλληλα υποδήματα. Όλα αυτά ξεκαθαρίζουν το τοπίο στο τι μπορεί να προκαλέσει ένα τέτοιου είδος παπούτσι

Πως μπορούν να διευκολυνθούν αυτοί οι ασθενείς;

Φυσικά σε πρώτη φάση να γίνει αλλαγή στα παπούτσια, τα υποδήματα που θα επιλεχτούν θα πρέπει να είναι κατάλληλα γι αυτούς και φυσικά να είναι αυτά που φοράνε όλη την ημέρα. Επίσης θα ήταν καλό φυσικά με τις οδηγείς του γιατρού ή του φυσικοθεραπευτή να γίνουν μερικές ασκήσεις για την ενδυνάμωση όλου του κάτω άκρου. Και μια ακόμη πολύ καλή επιλογή αν υπάρχει κάποια παθολογία του ποδιού είναι να γίνει ανάλυση του πέλματος μέσω ενός πελματογράφου και αν αυτό κριθεί απαραίτητο να γίνουν και πάτοι προσαρμοσμένοι στον κάθε ασθενή. Άρα με βάση τα παραπάνω ένα καλό ζευγάρι παπούτσια μπορεί να μας προστατέψει από μελλοντικές παθήσεις και πόνους.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Borges Cdos S1, Fernandes LF1, Bertoncello D1. Relationship between lumbar changes and modifications in the plantar arch in women with low back pain. Acta Ortop Bras. 2013 May;21(3):135-8. doi: 10.1590/S1413-78522013000300001.

Nery C1, Coughlin M2, Baumfeld D3, Raduan F1, Mann TS1, Catena F1. How to classify plantar plate injuries: parameters from history and physical examinationRev Bras Ortop. 2015 Oct 26;50(6):720-8. doi: 10.1016/j.rboe.2015.10.009.

Χρυσάνθη Σταματίου
Χρυσάνθη Σταματίου Φυσικοθεραπεύτρια