Παθήσεις Πεπτικού

Ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα του γαστρεντερικού

της Μαρίας Βησαροπούλου
29 Ιανουαρίου 2016
32289 Προβολές
5 λεπτά να διαβαστεί
Ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα του γαστρεντερικού

Τα ενοχλητικά συμπτώματα

Το πεπτικό σύστημα αποτελείται από τον οισοφάγο, το στομάχι, το λεπτό και το παχύ έντερο. Επίσης, περιλαμβάνει τους σιελογόνους αδένες, το ήπαρ και το πάγκρεας, που είναι αδενικά όργανα και συνδέονται λειτουργικά με τον γαστρεντερικό σωλήνα. Η κύρια λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος είναι η αποτελεσματική διέλευση (κατάποση), η πέψη και η απορρόφηση της τροφής, καθώς και η αποβολή των άπεπτων ή μη απαραίτητων συστατικών.

Η σωστή πέψη και απορρόφηση είναι ουσιώδεις για την ανάπτυξη του οργανισμού, τη διατήρηση και την εξασφάλιση της απαραίτητης ενέργειας. Ως γαστρεντερική νόσος χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε διαταραχή εμποδίζει αυτήν τη φυσιολογική διαδικασία. Υπάρχουν πολλοί τύποι γαστρεντερικών διαταραχών. Ορισμένες από τις συνηθέστερες είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η γαστρίτιδα, το πεπτικό έλκος, η διάρροια, η δυσκοιλιότητα, το ευερέθιστο έντερο και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα και νόσος του Crohn).

Τα κυριότερα συμπτώματα των παθήσεων αυτών είναι ο κοιλιακός ή/και θωρακικός πόνος, η κοιλιακή διάταση (φούσκωμα), η δυσφαγία, η ναυτία, ο εμετός, ο μετεωρισμός, οι όξινες ερυγές, η εντερορραγία και η γαστρορραγία (η αποβολή αίματος από το στόμα με εμετό ή η απώλεια αίματος με τα κόπρανα).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Αlan Buchman. Clinical Nutrition in Gastrointestinal Disease. SLACK edition, 2006

Γκούμας Κ, Κοντογιάννη Μ, Evison S. Διαταραχές του κατώτερου γαστρεντερικού συστήματος. Στο βιβλίο: Κλινική Διαιτολογία και Διατροφή με στοιχεία Παθολογίας. Ζαμπέλας Α. (εκδ), Ιατρικές Εκδόσεις Πασχαλίδη, 2006.

Philippe R Marteau, Michael de Vrese, Christophe J Cellier, Jürgen Schrezenmeir. Protection from gastrointestinal diseases with the use of probiotics. American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 73, No. 2, 430S-436s, February 2001.

Μαρία Βησαροπούλου
Μαρία Βησαροπούλου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος