Άλλες Παθήσεις

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ελληνικού καφέ στην άνοια

του Γεράσιμου Κλαουδάτου
21 Σεπτεμβρίου 2016
27756 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Οι ευεργετικές ιδιότητες του ελληνικού καφέ στην άνοια

Καφές! Αγαπημένη συνήθεια για τους Έλληνες που δύσκολα θα αποχωριζόμασταν ιδιαίτερα όταν μιλάμε για τον ελληνικό καφέ του οποίου η προετοιμασία μοιάζει με ιεροτελεστία για πολλούς από εμάς. Στα πλαίσια αυτού του άρθρου θα προσπαθήσω να αποσαφηνίσω ποια η επίδραση του ελληνικού καφέ στους παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόκληση της άνοιας. Και μαντέψτε! Έχω ευχάριστα νέα..

Από τι αποτελείται ο ελληνικός καφές;

Ο καφές αποτελεί ένα μίγμα καφεΐνης, διτερπενίων, και πολυφαινολικών μορίων όπως το χλωρογενικό οξύ, μορίων με γνωστή αντιοξειδωτική δράση... Επίσης, ο καφές περιέχει μια σειρά βιοδραστικών μορίων όπως η νιασίνη, το κάλιο, το μαγνήσιο και οι τοκοφερόλες. Ο ελληνικός καφές, συγκεκριμένα, περιέχει σημαντικά μικρότερη ποσότητα καφεΐνης σε σχέση με άλλα είδη καφέ, περίπου 40mg καφεΐνης/φλιτζάνι, και βρέθηκε στο κέντρο του ενδιαφέροντος μετά από μελέτη που έδειξε πως οι Ικαριώτες που κατανάλωναν ελληνικό καφέ ζούσαν περισσότερα χρόνια και έχαιραν πολλαπλών οφελών που οι καταναλωτές άλλων ειδών καφέ δεν αποκόμιζαν! Τα ευρήματα αυτά βέβαια χρήζουν περαιτέρω μελέτης, όπως και η μελέτη της επίδρασης συγκεκριμένα του ελληνικού καφέ στην άνοια!

Στην ερευνητική κοινότητα πληθαίνουν οι δημοσιεύσεις και οι... φωνές που υποστηρίζουν πως η μέτρια ποσότητα καφέ προστατεύει έναντι εκφυλιστικών ασθενειών των νευρώνων όπως η άνοια, η νόσος του Alzheimer και άλλες!

Η μακροχρόνια μέτρια κατανάλωση καφέ (3-5 φλιτζάνια ημερησίως) μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης νευροεκφυλιστικών παθήσεων σε προχωρημένες ηλικίες, όπως η άνοια, ακόμα και κατά 65%!

Με ποιο μηχανισμό προστατεύει ο καφές;

Η άνοια, κλινικά χαρακτηρίζεται από σταδιακή μείωση της μνήμης και διαταραχή της γνωστικής λειτουργίας. Σύμφωνα με την «αμυλοειδή υπόθεση» υπόθεση, που κερδίζει έδαφος στην επιστημονική κοινότητα, φαίνεται πως μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, Aβ (αμυλοειδή β πρωτεΐνη), ενοχοποιείται για την άνοια αφού φέρεται να ευθύνεται για δυσλειτουργία των νευρικών συνάψεων και τον κυτταρικό θάνατο των νευρώνων. Η καφεΐνη δρα ως ανταγωνιστής συγκεκριμένων δομών που αποτρέπουν τη συσσώρευση της πρωτεΐνης αυτής στον εγκέφαλο προλαμβάνοντας μια κατάσταση γνωστή ως «αμυλοειδή εγκεφαλοπάθεια». Σημειώνεται πως η αμυλοειδή εγκεφαλοπάθεια συνεισφέρει στην επιτάχυνση της εξέλιξης της άνοιας!

Παρόλο που περισσότερα δεδομένα χρειάζονται για τη πλήρη αποσαφήνιση του μηχανισμού που ο καφές παρέχει προστασία στο κεντρικό νευρικό σύστημα και το ρόλο κάθε θρεπτικού συστατικού, θεωρείται δεδομένο πως ο ελληνικός καφές έχει όλα όσα χρειάζονται για να μας δώσει μία ασπίδα έναντι της άνοιας, μιας ασθένειας με αυξητική τάση στο δυτικό κόσμο!

Με απλά λόγια, νομίζω πως είναι ώρα να απολαύσουμε έναν... ελληνικό καφέ στη χόβολη!
Στην υγεία μας!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

You D-C, Kim Y-S, Ha A-W, et al. Possible Health Effects of Caffeinated Coffee Consumption on Alzheimer’s Disease and Cardiovascular Disease. Toxicological Research. 2011;27(1):7-10.

Campdelacreu J. Parkinson disease and Alzheimer disease: environmental risk factors. Neurologia. 2014 Nov-Dec;29(9):541-9.

Γεράσιμος Κλαουδάτος
Γεράσιμος Κλαουδάτος Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.