743
Προβιοτικά και διατροφή

Photo source: www.bigstockphoto.com

Μπορεί να θεωρείτε τα βακτήρια ως επικίνδυνα μικρόβια τα οποία καταστρέφουν το φαγητό ή βλάπτουν την υγεία σας. Παρολαυτά δεν είναι όλα τα βακτήρια επικίνδυνα. Το πεπτικό μας σύστημα περιέχει εκατομμύρια ευεργετικά βακτήρια (συχνά αναφέρονται ως εντερική χλωρίδα) τα οποία βρίσκονται σε ισορροπία μεταξύ τους. Αυτά τα βακτήρια λειτουργούν ως φυσική άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της καλής υγείας και ευεξίας.

Τι είναι τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια, κατά βάση βακτήρια του γαλακτικού οξέως, τα οποία θεωρούνται ευεργετικά για την υγεία κυρίως για την υγεία του εντέρου. Μπορούν να καλλιεργηθούν και να προστεθούν στα τρόφιμα όπως στο γιαούρτι και στο γάλα ή σε διατροφικά συμπληρώματα. Αυτά τα βακτήρια πρέπει να είναι αρκετά δυνατά για να επιβιώσουν κατά το πέρασμά τους από το πεπτικό σύστημα ώστε να φτάσουν στο έντερο και να συμβάλουν στην ισορροπία της εντερικής χλωρίδας. Και εν τέλει, πρέπει να προσδίδουν καλές οργανοληπτικές ιδιότητες στο προιόν που εισάγονται.

Πως μπορούν τα προβιοτικά να συμβάλουν στην υγεία μας;

Η εντερική χλωρίδα διαφέρει από άτομο σε άτομο (π.χ. φυτοφάγοι-κρεατοφάγοι) και μπορεί να αλλάξει εξαιτίας:

  • Μιας φτωχής δίαιτας που βασίζεται σε λιπαρές τροφές, αλκοόλ και πολύ λίγες φυτικές ίνες από φρούτα, λαχανικά ή δημητριακά.
  • Ακανόνιστα γεύματα.
  • Τροφικές δηλητηριάσεις από βακτηρίδια όπως Σαλμονέλα που προκαλεί γαστρεντερίτιδα
  • Η πρόσληψη αντιβιοτικών : τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τόσο τα επικίνδυνα μικρόβια όσο και τα καλά βακτηρίδια, επιτρέποντας έτσι την εγκατάσταση παθογόνων μικροοργανισμών στο έντερο.
  • Το στρες: έρευνες αναφέρουν ότι το στρες διαταράσσει το έντερο.
  • Ταξίδια σε μακρινούς τόπους : η διάρροια των ταξιδιωτών επηρεάζει την ισορροπία στο έντερο και μετά την επιστροφή τους από αυτό.

Η λήψη προβιοτικών μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ισορροπίας της χλωρίδας του εντέρου. Τα διάφορα είδη βακτηρίων που χρησιμοποιούνται ως προβιοτικά έχουν διαφορετική δράση και καταναλώνοντας προβιοτικά σε τακτική βάση μπορεί να έχουμε μια σειρά από ευεργετικές δράσεις όπως:

  • Ενίσχυση του αμυντικού μηχανισμού του σώματος με την αναστολή της ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών και με την καταστροφή τοξικών ουσιών.
  • Ενισχύοντας την αντίσταση στις μολύνσεις (π.χ. εμποδίζοντας τη διάρροια).
  • Βοηθώντας τη διέγερση της διαδικασίας της πέψης και εξουδετερώνοντας πιθανά επικίνδυνα παραπροϊόντα της πέψης.
  • Συμβάλλουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη δυσανοχή στη λακτόζη.
  • Βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών που πάσχουν από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (νόσος του Crohn, ψευδομεμβρανώδης κολίτιδα).
  • Μείωση της LDL-Χοληστερόλης (κακής), καθώς και του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων (όπως ή υπέρταση).
  • Μείωση των υψηλών επιπέδων σεξουαλικών ορμονών.
  • Αντικαρκινική δράση (μειώνει την συγκέντρωση των κοπρανικών ενζύμων που συσχετίζονται με την μετατροπή προκαρκινογόνων ουσιών σε καρκινογόνες, καθώς επίσης διεγείρει τις ανοσολογικές αντιδράσεις του ξενιστή).
  • Καταστέλλουν τη δράση των νιτρωδών και νιτρικών αλάτων που προστίθενται στα προιόντα κρέατος για ενίσχυση του χρωματισμού τους και τα οποία στον άνθρωπο μετατρέπονται σε νιτροζαμίνες, που είναι καρκινογόνες.
  • Αντιμετώπιση των επιπλοκών της αντιβιοτικής θεραπείας (οξυγαλακτικά βακτήρια του γιαουρτιού).
  • Συμβολή στην σύνθεση και αφομοίωση των βιταμινών του συμπλέγματος Β και της βιατμίνης Κ.
  • Βοηθούν στην καλύτερη αφομοίωση του ασβεστίου συνεισφέροντας στην υγεία των οστών.
  • Βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσάρεστης αναπνοής καθώς και στη μείωση των αερίων του πεπτικού.

Πως μπορώ να συμβάλω στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος;

Για την αποκατάσταση των αποθεμάτων του εντέρου από ευεργετικά βακτηρίδια υπάρχουν διάφορα προϊόντα με προβιοτικά διαθέσιμα στην αγορά, διευκολύνοντας εσάς να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

Άλλοι σημαντικοί παράγοντες για την υγεία του πεπτικού συστήματος περιλαμβάνουν:

  • Ακολουθήστε μια καλά ισορροπημένη διατροφή με συχνά γεύματα
  • Τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
  • Πίνετε άφθονα υγρά
  • Ελαττώστε το άγχος
  • Γίνετε περισσότερο δραστήριοι
  • Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Ο Πάρης Παπαχρήστος είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc, ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου διατηρεί ένα πολυδιαιτολογικό γραφείο στο Παγκράτι, παρέχοντας διαιτολογικές υπηρεσίες.

  • Γεωργία Ίσαρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Η Γεωργία Ίσαρη είναι απόφοιτος του τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Νέα Σμύρνη όπου δίνει τις διατροφικές συμβουλές της σε ασθενείς και σε ειδικές ομάδες ατόμων. Είναι επιστημονική συνεργάτιδα της Ενδοκρινολογικής Μονάδας της Β' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής της Μονάδας Έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του Ιατρείου Παχυσαρκίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν».

×
×