Διαβήτης

Πως τα προβιοτικά βοηθούν στη ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη;

της Μαρίας Βυθούλκα
30 Ιανουαρίου 2017
48780 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
andras pou kanei metrhsh sakxarodous diavhth

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, που μπορούμε να προσλάβουμε μέσω της διατροφής μας και είναι ευεργετικοί για την υγεία μας. Ποια είναι όμως η σχέση τους με το σακχαρώδη διαβήτη; Μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμισή του;

Το άκουσμα της λέξης μικρόβια φέρνει δυσάρεστες σκέψεις σε πολλούς από εμάς. Δεν είναι όμως όλα τα μικρόβια απειλή για τον άνθρωπο. Για παράδειγμα, στο ανθρώπινο έντερο κατοικούν πολλοί και διαφορετικοί μικροοργανισμοί, κάποιοι είναι δυνητικά παθογόνοι, αλλά κάποιοι άλλοι είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση της υγείας μας. Η λήψη προβιοτικών οργανισμών από το στόμα, μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ισορροπία του εντερικού μικροβιόκοσμου και κατά συνέπεια στον τρόπο που οι μικροοργανισμοί αυτοί επηρεάζουν την υγεία μας.

Η λήψη προβιοτικών από το στόμα γίνεται μέσω φυσικών τροφίμων, όπως τα ζωντανά γιαούρτια και το κεφίρ ή εμπλουτισμένων τροφίμων ή συμπληρωμάτων διατροφής. Τα προβιοτικά που έχουν μορφή κάψουλας, αντενδείκνυνται για κάποιους ανθρώπους, γι αυτό όποιος σκέφτεται να τα χρησιμοποιήσει, θα πρέπει να συμβουλευτεί το γιατρό του προηγουμένως.

Ποιά η σχέση τους με τον σακχαρώδη διαβήτη;

Συγκεκριμένα για το σακχαρώδη διαβήτη, έχει προταθεί ότι η δράση των προβιοτικών εμπλέκεται σε μηχανισμούς με αντιδιαβητικά αποτελέσματα, που σχετίζονται με τη μείωση του οξειδωτικού στρες, την ανοσορύθμιση, την καταπολέμηση της φλεγμονής και την τροποποίηση του εντερικού μικροβιόκοσμου.

Όσον αφορά το πόσο αποτελεσματική είναι η λήψη προβιοτικών στη ρύθμιση του διαβήτη, την απάντηση επιχειρεί να δώσει πρόσφατη μετα-αναλύση που συγκεντρώνει τα αποτελέσματα ερευνών των τελευταίων δεκαπέντε ετών. Αυτή δείχνει πως η κατανάλωση προβιοτικών μπορεί να βελτιώσει το μεταβολισμό της γλυκόζης σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου ΙΙ, αν και όπως σημειώνουν οι ερευνητές, χρειάζεται να πραγματοποιηθούν περισσότερες μελέτες που να επιβεβαιώνουν αυτή τη σχέση, ώστε το συμπέρασμα αυτό να είναι πιο ασφαλές. Η σχέση της λήψης προβιοτικών με το διαβήτη τύπου Ι και το διαβήτη κύησης δεν έχει μελετηθεί επαρκώς κι έτσι δεν υπάρχουν αρκετά ερευνητικά δεδομένα που να υποστηρίζουν τη μια ή την άλλη άποψη.

Τέλος, κάποια ακόμη ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν προτού μιλήσουμε με σιγουριά για το ρόλο των προβιοτικών στο διαβήτη, είναι πόσο διαφορετική επίδραση έχει η λήψη μέσω της τροφής ή μέσω συμπληρώματος και αν υπάρχουν συγκεκριμένα είδη προβιοτικών οργανισμών που είναι πιο ευεργετικά από άλλα στη ρύθμιση του διαβήτη.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Sun J, Buys NJ. Glucose- and glycaemic factor-lowering effects of probiotics on diabetes: a meta-analysis of randomised placebo-controlled trials. Br J Nutr. 2016 Apr 14;115(7):1167-77.

Gomes AC, Bueno AA, de Souza RG, Mota JF1. Gut microbiota, probiotics and diabetes. Nutr J. 2014 Jun 17;13:60.

Μαρία Βυθούλκα
Μαρία Βυθούλκα Διαιτολόγος - Βιολόγος, M.Sc.