Συστάσεις Διατροφής

Τι εννοούμε με τον όρο Μεσογειακή Διατροφή;

της Λίτσας Κουλλαπή
26 Φεβρουαρίου 2009
16428 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
mesogeiakh diatrofh elies ntomates pswmi tyri

Photo source: www.bigstockphoto.com

Με βάση Έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, οι λαοί που κατοικούσαν στο λεκανοπέδιο της Μεσογείου και κυρίως στη Κρήτη, την περίοδο του 1960, παρουσίασαν το μικρότερο ποσοστό θανάτων από καρκίνο και στεφανιαία νόσο, αλλά και υψηλά ποσοστά μακροβιότητας. Αυτό αποδόθηκε στη διατροφή τους, αλλά και στο τρόπο διαβίωσης τους. Σήμερα η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί πρότυπο ισορροπημένης διατροφής. Λίγοι όμως γνωρίζουμε τι πραγματικά είναι η Μεσογειακή Διατροφή και ακόμη λιγότεροι την εφαρμόζουμε στην πράξη. 

Με τι τρέφονταν οι κάτοικοι της Κρήτης;

Οι άνθρωποι που ζούσαν στην Κρήτη κατανάλωναν σε καθημερινή βάση ακατέργαστα δημητριακά, όπως το σιτάρι και το κριθάρι, που χρησιμοποιούσαν κυρίως για την παρασκευή ψωμιού και παξιμαδιών. Έτρωγαν επίσης πολύ τακτικά όσπρια, όπως ρεβίθια, κουκιά, αρακά, φακές, φασόλια και λουβιά. Μάζευαν από τους αγρούς εποχιακά άγρια χόρτα, αλλά και λαχανικά που καλλιεργούσαν στις αυλές και τα περιβόλια τους. Στα φαγητά τους έβαζαν μόνο ελαιόλαδο και έτρωγαν πολλές ελιές. Επιπλέον, χρησιμοποιούσαν το σουσάμι, στα ψωμιά αλλά και σε πολλά φαγητά.

Ψάρευαν επίσης πολύ συχνά και έτρωγαν άφθονα ψάρια και θαλασσινά. Μάζευαν από τα δέντρα και έτρωγαν στη φυσική τους μορφή αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια, κάστανα, σύκα, αχλάδια, μήλα, ρόδια και άλλα φρέσκα φρούτα. Από τα πρόβατα και τα κατσίκια έφτιαχναν γιαούρτι, τυρί και  πολύ σπάνια έτρωγαν το κρέας τους. Είχαν πολλά μελίσσια, για να προμηθεύονται αγνό και καλό μέλι. Έφτιαχναν το δικό τους κρασί και το έπιναν πάντα σε μικρές ποσότητες χωρίς ποτέ να μεθούν. Όλα αυτά συνθέτουν μια διατροφή πλήρη σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και καθημερινή φυσική δραστηριότητα.

Ακολουθείτε η Μεσογειακή Διατροφή στις μέρες μας;

Στις μέρες μας, εργαζόμαστε τις περισσότερες ώρες της ημέρας και αυτό καθιστά  δύσκολη την καλλιέργεια και την ανεύρεση σε καθημερινή βάση εποχιακών φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Πολλές φορές είναι δύσκολο ακόμη και να μαγειρέψουμε το φαγητό μας. Η οικογένεια μαζεύεται για φαγητό μόνο στο βραδινό γεύμα.

Ωστόσο, η διατροφή μπορεί να βελτιωθεί κάνοντας μικρές, αλλά σημαντικές αλλαγές στη διατροφή μας. Μερικές από αυτές μπορεί να είναι:

  • Η χρήση δημητριακών ολικής αλέσεως, αντί για επεξεργασμένων σε καθημερινή βάση. 
  • Χρήση του ελαιόλαδου σε όλα τα φαγητά. Κατανάλωση ελιών, ανάλατων και ωμών ξηρών καρπών και σπόρων.
  • Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και μικρή κατανάλωση γαλακτοκομικών (κατά προτίμηση χαμηλών σε λιπαρά).
  • Αύξηση της κατανάλωσης ψαριών (>2 φορές τη βδομάδα), θαλασσινών και οσπρίων (>2 φορές τη βδομάδα) και μείωση της κατανάλωσης κρέατος (κυρίως χοιρινού, βοδινού, αρνιού).

Οι αλλαγές αυτές είναι πολύ εύκολο να γίνουν, αφού ακόμη και αν καταναλώνουμε συχνά φαγητά εκτός σπιτιού.

Λίτσα Κουλλαπή
Λίτσα Κουλλαπή Διατροφολόγος - Διαιτολόγος